Δύο σενάρια, ένα ήπιο και ένα πιο σοβαρό, προβλέπει η Goldman Sachs για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης σε σχέση με την εξέλιξη του κορωναϊού, ενώ προβλέπει βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, με υπεραπόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και πιέσεις στις μετοχές ευάλωτων κλάδων, όπως οι αερομεταφορές και ο θαλάσσιος τουρισμός.
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα βασίζει τις εκτιμήσεις της στο πόσο ισχυρή θα είναι η επιδημία του ιού, έχοντας ως σημείο αναφοράς την επιδημία SARS το 2002-2003, αν και σημειώνει ότι έκτοτε έχει αλλάξει και το μέγεθος αλλά και η διάρθρωση της κινεζικής οικονομίας
Σε ένα ήπιο σενάριο, στο οποίο επιβραδύνονται σημαντικά τα νέα κρούσματα έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν στις αρχικές, βασικές προβλέψεις έως τα τέλη του έτους.
Στο πιο δυσμενές σενάριο, στο οποίο τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και στο δεύτερο τρίμηνο, η ανάκαμψη θα αρχίσει αργότερα και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι ισχυρότερος.
Κλάδοι όπως οι αερογραμμές, ο τουρισμός κρουαζιέρας και τα καζίνο επηρεάζονται αρνητικά από τα ξεσπάσματα επιδημιών, όπως και οι κλάδοι εστιατορίων και εμπορικών κέντρων, αντανακλώντας τη μειωμένη διάθεση των καταναλωτών για ταξίδια και διασκέδαση.
Με βάση το ήπιο σενάριο, η επιδημία θα αφαιρέσει 0,15% από τους ρυθμούς ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 και 0,3% στο σοβαρό σενάριο. Για την Κίνα, ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος, χάνοντας 0,4% της αναπτυξιακής δυναμικής για το 2020 και 1% στο σοβαρό σενάριο, εκτιμά η Goldman.
Για την οικονομία των ΗΠΑ, η Goldman Sachs προβλέπει μια συνολική αρνητική επίπτωση στους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ 0,8% το πρώτο τρίμηνο, με θετική επίπτωση 0,3% στο δεύτερο, 0,3%-0,4% στο τρίτο και 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς ομαλοποιείται η δραστηριότητα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας μετριάζονται σε πρόσφατες επιδημίες και επανακάμπτουν στο επόμενο τρίμηνο.
Με βάση την ανάλυση από πέντε προηγούμενες πανδημίες, τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα τείνουν να υπεραποδίδουν του S&P 500 στο ξεκίνημα μιας επιδημίας. Οι αμερικανικές μετοχές τείνουν να ανακτούν το βηματισμό τους και να υπεραποδίδουν έναντι των ομολόγων του επόμενους 3 και 6 μήνες.
Ο οίκος συνεχίζει να προτείνει παραμονή των επενδυτών στις τοποθετήσεις τους, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχει βραχυπρόθεσμο ρίσκο στις αγορές μετοχών.