(upd) Ελεγχόμενες απώλειες παρατηρούνται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να προχωρούν με βήμα σημειωτόν, εν μέσω της γενικευμένης αβεβαιότητας, η οποία αφορά τόσο τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο όσο και τον κλιμακούμενο πληθωρισμό. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα και στα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία προσπαθούν να παράσχουν επιλεκτικά στηρίγματα στην αγορά.
Πιο αναλυτικά, λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,96% και διαμορφώνεται στις 884,06 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (892,68 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 883,98 έως 891,80 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται πέριξ των 37,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς οι ρευστοποιήσεις εκτείνονται στο -2,36%, με αποτέλεσμα ο δείκτης να περιορίζεται στις 630,83 μονάδες. Το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατακρημνίζεται κοντά στο -4% και το 1,34 ευρώ, μετά την παρουσίαση του νέου business plan της περιόδου 2022 – 2025. Η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -2,2% και το 1,01 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank χάνει 2,05%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από την πλευρά της, μειώνεται κατά 2% και διαπραγματεύεται στα 3,4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -2,05% 1,098 ευρώ
- Eurobank -2,21% 1,019 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -1,99% 3,44 ευρώ
- Πειραιώς -3,88% 1,3495 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,92% και τις 2.142 μονάδες), πέραν των τραπεζικών πιέσεων, απώλειες της τάξης του 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των Τιτάνα, Viohalco, Sarantis, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή. Η μετοχή της ΔΕΗ, παράλληλα, μειώνεται στο -0,6% και τα 7,8 ευρώ, στον απόηχο των χθεσινών εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola βρίσκεται στο -0,9% και τα 18,7 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 1% και καθορίζεται στα 13,6 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,82% και τις 1.515 μονάδες), η μετοχή της Πλαίσιο ξεχωρίζει στο -2,4% και τα 3,68 ευρώ, με τη μετοχή της Reds να διολισθαίνει κατά 3%. Αντίθετα, οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης και Profile ενισχύονται κατά περίπου 1,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 27 μετοχές κινούνται ανοδικά, 88 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ.
Βήμα σημειωτόν η αγορά
Η ελληνική αγορά συνεχίζει τη συσσώρευση στη ζώνη των 880 – 900 μονάδων, εμφανίζοντας οριακές μεταβολές και μικρές διακυμάνσεις, με τον τζίρο να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η αβεβαιότητα από το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο αλλά και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες στασιμότητας όχι μόνο της Λεωφόρου Αθηνών αλλά και των διεθνών χρηματιστηρίων.
Σ’ αυτό το κράμα αρνητικών παραγόντων έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος μιας επιθετικότερης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, η οποία δεν αποκλείεται να προβεί σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκονται στο 0,25%) είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης των ανατιμήσεων.
Ερωτηματικό αποτελεί και η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δέχεται πιέσεις να αυξήσει τα μηδενικά επιτόκια, δεδομένου ότι οι τιμές καταναλωτή καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, περιορίζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό μέτωπο, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΔΕΗ, οι οποίες δεν σκόρπισαν ενθουσιασμό, σήμερα ακολουθούν οι δημοσιεύσεις των Lamda Development και Quest Συμμετοχών. Δύο μετοχές, οι οποίες τίθενται στο επίκεντρο της σημερινής προσοχής.
Οριακές μεταβολές στις ξένες αγορές
Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 462 μονάδες, καθώς οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο εμφανίζουν οριακές απώλειες κάτω του 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν μια ανοδική εκκίνηση εν όψει της δημοσίευσης των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές καταγράφουν μικρές διακυμάνσεις, καθώς τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,15% και τα 101,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent κυμαίνονται στο +0,1% και τα 106,6 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, υποχωρεί στο -0,3% και τα 1.920 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης:
Ο καβγάς ΟΤΕ – Vodafone, η Marie Tragas de Monaco, το νέο ομόλογο του ΟΔΔΗΧ και το μέρισμα της Quest
Τα 10 ηχηρά «σφυριά» που χτυπάνε σήμερα – Βίλες στην Εκάλη, εργοστάσια και ξενοδοχεία (pics)
ΔΕΗ: Τι δείχνει ο ισολογισμός για τα υπερκέρδη, πώς και τι θα φορολογήσει η κυβέρνηση