Η έντονη μεταβλητότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να αφομοιώνει τα επίπεδα των 920 μονάδων, απορροφώντας τις ρευστοποιήσεις που βγαίνουν από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εντολών αφορά την μετοχή της ΔΕΗ η οποία σε απόδοση εβδομάδας κινείται στο +17%, μια μεταβολή που είναι σημαντική σε αυτή την συγκυρία της αγοράς. Πρακτικά η προσέλκυση funds μετά την ΑΜΚ και μέχρι την είσοδο των νέων μετοχών, δημιουργεί τάση που εκτείνεται σε ευρύτερο τμήμα μετοχών του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης και επιλεγμένων μετοχών της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.
Αυτή η ανοδική κίνηση της ΔΕΗ είναι άλλωστε υπεύθυνη για την περαιτέρω ανοδική κίνηση του ενεργειακού κλάδου μιας και μετά την είσοδο των νέων μετοχών θα έχει χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν η Μυτιληναίος και η Τέρνα Ενεργειακή έχουν αξία 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.
Καταλύτης η αναθεώρηση
Αν και ο τραπεζικός κλάδος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις έχει μείνει πιο πίσω σε αποδόσεις είναι σίγουρο ότι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν ξανά στις τραπεζικές μετοχές και ειδικά στην μετοχή της Εθνικής.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά αναμένει την Πέμπτη 11/11, αργά το βράδυ, την 6μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI. Αναλυτές αναμένουν ότι πιθανόν να δούμε έξοδο της Jumbo και ένταξη της Εθνικής και της ΔΕΗ.
Σε περίπτωση διαγραφής της Jumbo, προβλέπονται εκροές ύψους 88,41 εκατομμυρίων δολαρίων από τη μετοχή, ενώ σε περίπτωση εισόδου της Εθνικής θα εισρεύσουν στη μετοχή 74,68 εκατομμύρια δολάρια και στη μετοχή της ΔΕΗ 47,71 εκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές που ήδη συμμετέχουν στον Standard Index (οι σταθμίσεις είναι με βάση τα κλεισίματα 30/9) είναι μόλις πέντε: ΟΤΕ (29,73%), ΟΠΑΠ (21,84%), Alpha (19,44%), Eurobank (16,75%) και Jumbo (12,24%).
Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν στην συνεδρίαση της 1η Δεκεμβρίου 2021. Τώρα σχετικά με τις πιθανότητες εισαγωγής της Εθνικής και της ΔΕΗ, όσον αφορά την Εθνική κατά έναν βαθμό η εισαγωγή θα εξαρτηθεί από την ημέρα που θα διαλέξει ο οίκος για την αξιολόγηση.
Το πιο επιβαρυντικό για τη μη εισαγωγή είναι ότι η μετοχή της Εθνικής δεν καλύπτει την απαίτηση του Οίκου για την ελεύθερη διασπορά η οποία βρίσκεται οριακά κάτω από το 60%, όταν η ελεύθερη διασπορά της Eurobank κυμαίνεται στο 67% με την Εθνική όμως να πληροί το όριο της κεφαλαιοποίησης για την εισαγωγή της. Όσον αφορά τη ΔΕΗ το πιο πιθανό είναι να δούμε να επαναλαμβάνεται ότι συνέβη με την μετοχή της Alpha Bank η οποία εισήλθε στον MSCI Standard Index, μετά την ΑΜΚ που προχώρησε, σε έκτακτη αναθεώρηση. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ μετά την ΑΜΚ, αναμένεται να προσεγγίζει τα 4,46 δισεκατομμύρια δολαρίων υπερκαλύπτοντας το όριο του οίκου MSCI.
Φυσικά, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ σήμερα είναι σαφώς υψηλότερη από αυτήν της Alpha Bank τότε, με την ελεύθερη διασπορά ωστόσο να είναι αισθητά μικρότερη, η οποία όμως μετά την ΑΜΚ αναμένεται να αυξηθεί.
Σε ότι αφορά στην βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, η BETA AXEPEY αναφέρει πως είναι πολύ πιθανό οι 930 μονάδες που αποτελούν την ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση τιμών «να πέσουν» με την συνδρομή του τραπεζικού δείκτη ο οποίος πλέον έχει αναλάβει χρέη οδηγού της αγοράς μετά την κόπωση που παρατηρείται στους εμποροβιομηχανικούς τίτλους. Αν και η απόσταση που χωρίζει τον Γενικό Δείκτη δεν είναι μεγάλη (~3%) από την εν λόγω αντίσταση, η διάσπαση της προϋποθέτει ιδιαίτερη ένταση συναλλαγών και μεγαλύτερη συμμετοχή δεικτοβαρών τίτλων στην άνοδο. Προς το παρόν θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει τα επίπεδα πέριξ της αντίστασης, σενάριο το οποίο έχει τις πιθανότητες με το μέρος τους την ερχόμενη εβδομάδα.
Στη σημερινή συνεδρίαση τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει οριακές απώλειες κατά 0,02% η ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, ΔΕΗ, Aegean, Βιοχάλκο και Λάμδα σημειώνουν κέρδη άνω του 1% και Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια κινούνται ήπια ανοδικά.
Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες Jumbo και Σαράντης με 1,87% και 1,13% αντίστοιχα με την Εθνική, Eurobank, Coca Cola, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Τιτάνας, Μυτιληναίος και Motor Oil κινούνται ήπια πτωτικά.
Διαβάστε ακόμα:
Pfizer: Διαθέσιμο στις αρχές του 2022 το χάπι κατά του κορωνοϊού
Γιάννα Αγγελοπούλου: Το νέο απόκτημα της «Lady G» – Νεοκλασικό «μεσοτοιχία» με το Μαξίμου
Bloomberg: Αυτό είναι σήμερα το πιο hot εστιατόριο του Λονδίνου για να κλείσεις τραπέζι