Τριγμούς στις αγορές διεθνώς, από τους οποίους δεν μπόρεσαν φυσικά να γλιτώσουν ούτε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πυροδότησαν τα αδύναμα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας δημιουργώντας μια αίσθηση… deja vu με το δυναμικό sell-off που είχε πυροδοτήσει στις αρχές Αυγούστου, το προηγούμενο Jobs Report.
Όπως και τότε, έτσι και τώρα, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αποθέρμανση της αγοράς εργασίας, που πρόσθεσε μόλις 142.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, αντί των εκτιμώμενων 165.000, δημιούργησε βάσιμα ερωτηματικά για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει αρχίσει να «λυγίζει» υπό το βάρος των παρατεταμένων υψηλών επιτοκίων.
Έτσι, ακόμη κι αν η Fed αλλάξει ρότα σε λίγες ημέρες, στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, ενδεχομένως η παρέμβαση της να έρθει αργά για να ανακόψει την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Ειδικά δε, αν το συμβούλιο δεν τολμήσει να κάνει πρεμιέρα με δυναμική περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, θέλοντας κιόλας να αποφύγει να ενδώσει στις πιέσεις των επενδυτών.
Κάπως έτσι, οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν το αρνητικό σήμα της Wall Street καταγράφοντας σημαντικές απώλειες που έφτασαν κοντά ή και πάνω από 1%.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,07% στις 506 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να καταγράφουν αρνητικά πρόσημα. Τις μεγαλύτερες πιέσεις, μάλιστα, δέχτηκαν οι τεχνολογικές μετοχές με κάμψη άνω του 2%.
Με την επίδοση αυτή ο δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες της τάξεως του 2,5% συμπληρώνοντας έτσι την χειρότερη εβδομάδα του από το… κρασάρισμα των διεθνών μετοχών, τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση ύψους 1,48% στις 18.301 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,07% πέφτοντας στις 7.352 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρέθηκε στο -0,73% και τις 8.181 μονάδες.
Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διολισθαίνει σε ποσοστό 1,17% και τις 33.291 μονάδες και τον IBEX 35 να διαμορφώνεται στις 11.173 μονάδες μειωμένος κατά 0,89%.
Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο κατέγραψε σημαντική αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας στην οποία προστέθηκαν μόλις 142.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με τις 161.000 έως 165.000 που περίμεναν οι αναλυτές. Για τον λόγο αυτό και η ανεργία υποχώρησε από το 4,3% στο 4,2%.
Είχαν προηγηθεί, ωστόσο, η καθίζηση του όγκου των κενών θέσεων εργασίας σε χαμηλό 3,5 ετών, οι αδύναμες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τα υφεσιακά επίπεδα από το μέτωπο της μεταποίησης συνθέτοντας όλα μαζί μια σαφή αποδυνάμωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Αν και η αποδυνάμωση αυτή «κλειδώνει» την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed, δεδομένου πως ο αντίκτυπος της μείωσης των επιτοκίων θα αργήσει να γίνει αισθητός, σημαίνει πως ενδεχομένως να μην μπορεί να αποτρέψει την διάβρωση των αμερικανικών ρυθμών ανάπτυξης. Και η απειλή αυτή αναπόφευκτα… ταρακούνησε τις αγορές, ακόμη και τις ευρωπαϊκές, όπου πολλοί επενδυτές επικρίνουν τον επιφυλακτικό ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων και πάλι με μετριοπαθή ρυθμό ύψους 25 μονάδων βάσης, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι ακόμη πιο αναιμική!
Στις αγορές των commodities, οι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας (και όχι μόνο) δεν άφησε ανεπηρέαστες τις πετρελαϊκές τιμές που κατέγραψαν απώλειες άνω του 2%, συμπληρώνοντας έτσι και την χειρότερη εβδομάδα τους από τον Οκτώβριο του 2023.
Η τιμή του Brent συμβολαίων Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 2,13% στα 71,14 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έπεσε 2,15% στα 67,66 δολάρια το βαρέλι.
Συνολικά για την εβδομάδα το Brent μετρά απώλειες ύψους 7,2% και το αμερικανικό αργό περίπου 5,4%.Την ίδια ώρα σε τροχιά διόρθωσης αναγκάστηκε και ο χρυσός που έπεσε 0,53% στα 2.528 δολάρια την ουγγιά.
Στις αγορές συναλλάγματος, η αβεβαιότητα για το πόσο δυναμικά θα κινηθεί η Fed βοήθησε τελικά το δολάριο να κερδίσει έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει 0,11% στο 101,22 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1074 με το ευρώ να πέφτει 0,32%.
Διαβάστε ακόμη
Πρωινές συνήθειες για ένα πιο αποδοτικό ξεκίνημα της ημέρας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ