Με το «αριστερό» ξεκίνησε ο Αύγουστος για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συντονίστηκε με το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών. Ενθαρρυντικό για τη δυναμική του Χ.Α. το γεγονός ότι στο τέλος ελαχιστοποίησε τις απώλειες, κλείνοντας μακριά από τα χαμηλά ημέρας. Ανθεκτικές αποδείχθηκαν οι 1.470 μονάδες, ένα όριο που δοκιμάστηκε αρκετά σήμερα.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (1/8) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,73 μονάδες ή -0,25% και έκλεισε στις 1.474,44 μονάδες. Μεγάλο το εύρος διακύμανσης για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς, με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ των 1.463,98 (χαμηλό ημέρας) και των 1.479,01 μονάδων (υψηλό ημέρας). Η σημερινή πτώση οφείλεται κυρίως στη διάθεση των επενδυτών να αφομοιώσουν τα χθεσινά κέρδη, που είχαν προκύψει στο πλαίσιο της ωραιοποίησης των χαρτοφυλακίων (window dressing).

Η Τρ. Πειραιώς ξέφυγε από τον κανόνα σημειώνοντας άνοδο μεγαλύτερη του +3% και κλείνοντας πάνω από το ορόσημο των 4 ευρώ. Οι αγοραστές έσπευσαν μαζικά στη μετοχή, όπως αποτυπώνεται και στον τζίρο, ο οποίος ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ. Ευχάριστη έκπληξη η Ελλάκτωρ, που έβαλε «φρένο» στο 8ήμερο πτωτικό σερί της και με «άλμα» +4,7% επανήλθε πάνω από τα 2 ευρώ. Ήπια άνοδος για την Coca Cola, η οποία «κλείδωσε» όμως στην τιμή ρεκόρ των 34 ευρώ. Ανοδικό «γύρισμα» στο φινάλε για την Titan, που σταμάτησε στη νέα κορυφή των 33 ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις άσκησε στο ταμπλό με τις απώλειές της η Εθνική, από τους τραπεζικούς τίτλους, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τα καλά αποτελέσματα των συστημικών και εστίασαν στην κατοχύρωση των χθεσινών κερδών. Όσον αφορά τα blue chips, αξιοσημείωτη πτώση κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ, η HELLENiQ ENERGY, η Aegean και ο ΟΠΑΠ.

Θετικό πρόσημο στο «νήμα» για τις τράπεζες

Αν και έκλεισε με απώλειες, το Χρηματιστήριο Αθηνών γλίτωσε τα χειρότερα με την αρωγή των τραπεζών, οι οποίες «γύρισαν» σε ανοδικό έδαφος στο φινάλε της συνεδρίασης. Ο κλαδικός δείκτης ενισχύθηκε κατά +0,13% στις 1.306,86 μονάδες, ενώ αντίθετα ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά -0,12% στις 3.602,55 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε χαμηλότερα κατά -0,47% στις 2.301,09 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 98,399 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,409 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Στα 33,005 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος της Πειραιώς. Στα 102,11 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Οι πτωτικοί τίτλοι (60) υπερίσχυσαν των ανοδικών (37), ενώ 23 μετοχές έμειναν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς «απογειώθηκε» κατά +3,18% στα 4,024 ευρώ, που αποτελούν υψηλό 5μήνου. Ακολούθησε η Eurobank στο +0,38% και τα 2,126 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Εθνική διολίσθησε κατά -1,55% στα 7,984 ευρώ και η Alpha Bank έχασε -0,7% στο 1,691 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η ΔΕΗ κατέγραψε «βουτιά» -2,29% και έκλεισε στα 11,5 ευρώ. Απώλειες άνω του -1% σημείωσαν η Aegean (-1,22% στα 11,36 ευρώ) και η HELLENiQ ENERGY (-1,08% στα 7,32 ευρώ), ενώ στο -0,99% και τα 15,95 ευρώ έκλεισε ο ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η Ελλάκτωρ «σκαρφάλωσε» κατά +4,7% στα 2,05 ευρώ και απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 9μήνου. Με ράλι +2,8% η Cenergy Holdings έφτασε στα 9,93 ευρώ, προσεγγίζοντας το ιστορικό υψηλό των 10 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν η Τεχνική Ολυμπιακή (-1,95% στα 2,51 ευρώ), η Intracom Holdings (-1,5% στα 3,28 ευρώ), η Lavipharm (-1,45% στο 0,881 ευρώ), η ΑΒΑΞ (-1,28% στο 1,39 ευρώ) και η Πλαστικά Θράκης (-1,09% στα 4,095 ευρώ). Αντίθετα, η Dimand ενισχύθηκε κατά +1% στα 9,09 ευρώ.

Υποχωρεί η διάθεση για ανάληψη ρίσκου

Από το θετικό μομέντουμ των ισχυρών κερδών στις διεθνείς αγορές και των ικανοποιητικών εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων επωφελείται το Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες ημέρες. Οι ανθεκτικές οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών ενισχύουν το κλίμα, ενώ παράλληλα οι επενδυτές «ζυγίζουν» τα σχόλια του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, τον Σεπτέμβριο.

Στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), επισημαίνει: «Ερωτηματικά και rotation συντηρούνται από τις ανακοινώσεις τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από πλευράς των εισηγμένων, αλλά, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η απουσία τζίρου δεν βοηθά στην εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων για την πορεία των αποτιμήσεων, δίχως αυτό να σημαίνει ότι το εκάστοτε bull market μπορεί να “τρέξει” μόνο όταν όλοι συμμετέχουν. Άλλωστε, για να είμαστε ρεαλιστές, ακόμη περισσότεροι θεσμικοί κωδικοί θα “μπουν στο αθόρυβο” και αυτόν τον Αύγουστο, συνεπώς η διάθεση ανάληψης επιπλέον ρίσκου με άνοιγμα νέων θέσεων αναμένεται να υποχωρήσει».

«Διαγραμματικά, ο ΓΔ συντηρεί τις πιθανότητες επαναδοκιμασίας των φετινών-πολυετών υψηλών που βρίσκονται λίγες μονάδες πάνω από τις 1.500, με το πρόσφατο τοπικό υψηλό των 1.487 να αποτελεί σημαντικό στόχο τον οποίο καλείται να υπερβεί στον διάβα του. Στην πλευρά των στηρίξεων, σημαντική η “ζώνη τιμών” 1.440-1.450 μονάδων, αποτελεί “ανάχωμα” πριν έρθει στο προσκήνιο το διπλό χαμηλό θερινό χαμηλό πέριξ των 1.400», προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στα τραπεζικά αποτελέσματα, καθώς μετά την Τρ. Πειραιώς και την Eurobank, σειρά είχε σήμερα -πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α.- η Εθνική Τράπεζα. Η καθαρή κερδοφορία της ΕΤΕ βελτιώθηκε σημαντικά κατά το α’ εξάμηνο, καθώς διαμορφώθηκε στα 646 εκατ. ευρώ (οργανικά κέρδη μετά φόρων), αυξημένη κατά +27% σε ετήσια βάση. Σε σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Ο κύκλος των ανακοινώσεων των συστημικών τραπεζών ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή (2/8) με την Alpha Bank. Σημειώνεται ότι πριν ξεκινήσει η σημερινή σύνοδος, ανακοίνωσε τις εξαμηνιαίες επιδόσεις της και η Optima Bank. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ύψους 0,5 ευρώ ανά μετοχή, διαπραγματεύθηκε σήμερα η Πλαστικά Κρήτης.

Βίοι αντίθετοι σε Wall Street και ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις τελευταίες εκθέσεις εταιρικών κερδών. Στο «πράσινο» και χθες το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τις τεχνολογικές μετοχές σε ρόλο πρωταγωνιστή, καθώς ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη άνω του +2,5%. Έξτρα ώθηση έδωσε το σήμα της Federal Reserve για έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, οι πωλητές διατηρούν το προβάδισμά τους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους μεγάλους δείκτες να σημειώνουν απώλειες άνω του -1%. Οι traders εστιάζουν στην ετυμηγορία της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), η οποία προέβη στην πρώτη μείωση επιτοκίων από το Μάρτιο του 2020 και το υψηλό 16 ετών του 5,25%, κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%. Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι, όμως, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2008. Ταυτόχρονα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα.

Μεικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Nikkei να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες, ήτοι -2,6%. Την ιαπωνική αγορά επιβάρυναν η ενίσχυση του τοπικού νομίσματος (γεν), καθώς και οι απώλειες σε μετοχές του κλάδου της ανάπτυξης ακινήτων. Στο «κόκκινο» και οι κινεζικοί δείκτες, με τον Shenzhen Component να υποχωρεί κατά -0,9%.

Διαβάστε ακόμη:

Λίστες μεγαλοφειλετών: Οι επώνυμοι που δεν πάνε να ρυθμίσουν, τα «κανόνια» και τα «φαντάσματα» από το παρελθόν

Στο Latsco Family Office το 30% της εταιρείας Eurocatering A.E. (Φρεσκούλης)

Παύλος Μυλωνάς: Πιθανό το buy back –  Mέρισμα 40% για τη χρήση 2024 (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ