search icon

Αγορές

Στο «κόκκινο» τα blue chips του Χρηματιστηρίου Αθηνών – Πτώση 2% στην εβδομάδα

Κάτω από τις 850 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης - Αυξημένες πιέσεις σε blue chips, τράπεζες - Goldman Sachs: Πολύ υψηλό το περιθώριο ανόδου των εγχώριων μετοχών - Ευρωαγορές: Μικρές απώλειες για τους δείκτες με το βλέμμα στις Συνόδους Κορυφής

Athens Stock Exchange, Athens, Greece on October 8, 2018. / Χρηματιστήριο Αθηνών, 8 Οκτωβρίου 2018.

Με απώλειες κοντά στο 1,5% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να απέχουν από την ανάληψη ρίσκου και να συντηρούν την έντονη μεταβλητότητα, εν αναμονή των εξελίξεων σε Ουκρανία και ενέργεια. Οι πωλητές, μάλιστα, έβαλαν στο στόχαστρο την πλειονότητα των blue chips, ανεβάζοντας στο 2% τις σωρευτικές απώλειες από την αρχή της εβδομάδας (αύριο είναι χρηματιστηριακή αργία).  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,38% και υποχώρησε στις 843,11 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (854,88 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 16 μονάδες (από 843,11 έως 859,87 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 62 εκατομμύρια ευρώ.   

Ο τραπεζικός δείκτης, όμοια με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, παρουσίασε απώλειες άνω του 1%, καθώς τερμάτισε στο -1,23% και τις 605,13 μονάδες. Η εβδομαδιαία πτώση δε, καθορίστηκε άνω του 2%. Σε ημερήσιο επίπεδο, η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε στο -1,8% και μειώθηκε στο 1,36 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο –1,3% και το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο -0,9% και τα 3 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να κινείται στο –1,1% και το 1,05 ευρώ. Πιο αναλυτικά:     

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,40% και τις 2.036 μονάδες), οι μετοχές των Τιτάνα, Viohalco και Σαράντης βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 4%, ενώ η μετοχή της Aegean τερμάτισε στο -3,2% και τα 5 ευρώ. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ακολούθησε στο 2,7%, με τη μετοχή της ΔΕΗ να κλείνει στο -1,8% και τα 7,2 ευρώ, μετά την προαναγγελία επιβολής φόρου στο 90% των υπερκερδών από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος. Η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola μειώθηκε κατά 2,2% και τα 19,1 ευρώ.. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος ήταν το γεγονός ότι μόνο τρεις εισηγμένες (Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda) διέφυγαν της πτώσης.   

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,69% και τις 1.456 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχώρισε στο -4,7% και τα 3,2 ευρώ, ενώ η μετοχή της BriQ απώλεσε 2,8%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Reds – Παπουτσάνη ενισχύθηκαν άνω του 2,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 65 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Οι υψηλότεροι τζίροι  

Μεταβλητότητα και νευρικότητα 

Η ελληνική αγορά, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, κινήθηκε εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων, με τη μεταβλητότητα να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών, ενώ το ίδιο αναμένεται και την επόμενη εβδομάδα. Η εν λόγω κατάσταση αποτυπώνεται ανάγλυφα στους χαμηλούς όγκους των συναλλαγών, οι οποίοι βέβαια σήμερα επηρεάστηκαν κι από την αυριανή αργία της 25ης Μαρτίου.  

Σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, η νευρικότητα δεν πρόκειται να αρθεί, προτού αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα, αλλά και το τι θα συμβεί με το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο επηρεάζει καταναλωτές και βιομηχανίες. 

Σήμερα και αύριο, στο μεταξύ, λαμβάνει χώρα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή και του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει το «πάγωμα» των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό. Ερωτηματικό αποτελεί τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στις αγορές πετρελαίου από τη Μόσχα. 

Πάντως, η κατάσταση παραμένει οριακή όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων (απότοκοι του πολέμου) καθώς η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει νέο ρεκόρ πληθωρισμού, κάτι που περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, ενώ υπονομεύει τις προοπτικές για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης της οικονομίας.  

Από την άλλη πλευρά, η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει να λαμβάνει μεμονωμένα στηρίγματα από τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία κατά κύριο λόγο επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για βελτίωση της κερδοφορίας και υψηλά μερίσματα, όπως φάνηκε μέσα στην εβδομάδα στην περίπτωση των ΟΠΑΠ, Fourlis κ.ο.κ. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs διατήρησε σήμερα αμετάβλητο τον στόχο για το ελληνικό χρηματιστήριο (1.175 μονάδες), με το περιθώριο ανόδου να αγγίζει το 40%. Ωστόσο, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προειδοποίησε ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι εκτεθειμένες σε πολλαπλούς κινδύνους.  

Ανοδικά η Wall, μικτά πρόσημα στην Ευρώπη  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο -0,2% και τις 452 μονάδες, με τους περισσότερους δείκτες, πάντως, να παρουσιάζουν οριακές μεταβολές. Είναι ενδεικτικό ότι οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο και Μιλάνο κινούνται εντός του εύρους +/-0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του Dow Jones αυξάνονται κατά 150 μονάδες, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να φλερτάρει ξανά με τις 14.000 μονάδες. 

Την ίδια ώρα, η αγορά του πετρελαίου κινείται ήπια πτωτικά, μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη, με αποτέλεσμα η τιμή του αμερικανικού αργό να υποχωρεί κατά 1,3% και τα 113,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent μειώνεται κατά 1,5% και τα 119,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, από την πλευρά της, ενισχύεται κατά 1,2% και τα 1.962 δολάρια ανά ουγγιά.     

Διαβάστε επίσης: 

Ράλι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Οι δηλώσεις Πούτιν βάζουν «φωτιά» στην ενέργεια 

Δάνεια, αποζημιώσεις και ενισχύσεις για επιχειρήσεις που πλήττει ο πόλεμος στην Ουκρανία 

Ο φόρος που έρχεται, το deal που ζυμώνεται, το στέλεχος που φεσώνει και ο αισθηματίας της Πληροφορικής 

 

Exit mobile version