(Last upd 22.00) Έντονες πιέσεις δέχονται την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να απογοητεύονται από τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία προλειαίνουν το έδαφος για νέες αυξήσεις επιτοκίων. Προηγήθηκε, εξάλλου, χθες και η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που επιβεβαίωσαν ότι το συμβούλιο αντιλαμβάνεται την παύση μόνο ως προσωρινή και έχει συμφωνήσει ότι απαιτούνται επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,98% ή 335 μονάδες και διαμορφώνεται στις 33.952 μονάδες, αν και νωρίτερα οι απώλειες του πλησίαζαν τις 500 μονάδες. Αναλόγως ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 περιορίζεται στο -0,71% και τις 4.415 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 0,75% στις 13.688 μονάδες.
Οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 497.000, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2022. Η εν λόγω επίδοση, μάλιστα, ήταν υπερδιπλάσια των εκτιμήσεων των αναλυτών (220.000).
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας, οι οποίες δυσχεραίνουν την προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού (4% τον Μάιο). Γι’ αυτό τον λόγο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Αυτήν την στιγμή, το επιτοκιακό εύρος της Federal Reserve βρίσκεται στο 5% – 5,25%, με την επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής να είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιουλίου. Σύμφωνα με τους traders, η πιθανότητες νέας παρέμβασης στα τέλη του μήνα αγγίζει το 90%.
Η προοπτική περαιτέρω σύσφιγξης έρχεται να επιδεινώσει την εικόνα στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου να υπερβαίνει το όριο του 4%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.
Άλλωστε, η περιοριστική νομισματική πολιτική αναμένεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα τρίμηνα, δεδομένου ότι τα υψηλά επιτόκια και το ακριβό κόστος δανεισμού υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη.
«Η επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει καταστήσει σαφές ότι δεσμεύεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούμε το πότε, και όχι το αν, θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων μέσα στο έτος» σχολιάζει στο CNBC ο Μαλκόλμ Έτριντζ, αναλυτής της CIC Wealth.
Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση της Λόρι Λόγκαν, προέδρου της Fed στο Ντάλας, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων και στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να κάνει μια «παύση».
«Σ’ αυτό το περιβάλλον, η νομισματική επιτροπή χρειάζεται μια πολιτική πιο περιοριστική, ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει έγκαιρα στον στόχο με έναν βιώσιμο τρόπο» επεσήμανε, κατά τη διάρκεια ομιλίας της, στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.
Διαβάστε ακόμα
Ρέστης vs Στέιβλι: Η άγρια κόντρα του Έλληνα εφοπλιστή με τη «λαίδη» του αγγλικού ποδοσφαίρου
Άλεξ Μπάντοκ (Currys): «Αν δεν πετύχουμε καλή τιμή δεν θα πουλήσουμε τον Κωτσόβολο» (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ