search icon

Αγορές

Στο «κόκκινο» η στερλίνα, μεγάλες πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων της BoE

Το κύμα ρευστοποιήσεων σχετίζεται με τις επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στον ρυθμό μεταβολής της οικονομίας

Μεγάλες απώλειες καταγράφει η στερλίνα, μετά την κίνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο (η μεγαλύτερη παρέμβαση από το 1995), το οποίο πλέον ανέρχεται στο 1,75%.  

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) ήταν σχεδόν ομόφωνη (8-1), με τους τραπεζίτες να επικαλούνται το αυξανόμενο κύμα ανατιμήσεων σε Ηνωμένο Βασίλειο (9,4%) και Ευρώπη (8,9%).   

Η στερλίνα, η οποία πριν την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας κινούταν ανοδικά, σημειώνει πλέον πτώση κατά τουλάχιστον 0,5% και καθορίζεται στο 1,2 δολάριο, δίνοντας συνέχεια στην καθοδική πορεία του 2022 (-10%). Απώλειες παρουσιάζει και έναντι του ευρώ, καθώς περιορίζεται στο -0,6% και το 1,1878 ευρώ. 

Το κύμα ρευστοποιήσεων σχετίζεται με τις επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στον ρυθμό μεταβολής της οικονομίας, η οποία πλέον κινδυνεύει να βυθιστεί στην ύφεση. Σύμφωνα με την ΒοΕ, η επερχόμενη συρρίκνωση θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-9.  

Συγκεκριμένα, αναμένεται να ξεκινήσει από το δ’ τρίμηνο του 2022 και να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Η συνολική ζημιά για το ΑΕΠ εκτιμάται σε 2,1%, με την ύφεση το 2023 να υπολογίζεται σε 1,25% και το 2024 σε 0,25%.  

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο, όταν ο δείκτης τιμών σκαρφαλώσει στο εντυπωσιακό 13,3%, ενώ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθόλου τη διάρκεια του 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιμένει υποχώρηση προς το 2% το 2025.   

Διαβάστε επίσης:

Εδώ τα 2000 καλά ακίνητα (σήμερα κληρώνει για το Terra), η παγκόσμια πατέντα του Μπλε Κέδρου και το «παλιό σφυρί» του Πεντεδέκα

Χαμντί Ουλουκάγια: Ο Τούρκος που εξακολουθεί να «θησαυρίζει» από το ελληνικό γιαούρτι (pics)

Σκληρή κόντρα Ελλήνων και Κινέζων στη ναυτιλία – Γιατί οι Greeks ξόδεψαν 3,7 δισ. δολάρια

Exit mobile version