Μικτή η εικόνα την τελευταία ημέρα της εβδομάδας στις ασιατικές αγορές μετά τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Κίνας που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρά τα ρίσκα που αυξάνονται ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Πιο αναλυτικά, η οικονομία της Κίνας σημείωσε ανάπτυξη 6,8% κατά το δ’ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με νούμερα ελαφρώς καλύτερα από τις εκτιμήσεις, τροφοδοτούμενη από την πολιτική τραπεζικού δανεισμού και τις μαζικές κυβερνητικές δαπάνες, αντιμετωπίζει ωστόσο ακόμη πτωτικά ρίσκα. Το ποσοστό 6,8% για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 εξασφαλίσει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως θα πετύχει τον στόχο του 6,7% για το 2017.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η υψηλή ανάπτυξη στο real estate και στις πωλήσεις αυτοκινήτων δεν είναι βιώσιμη, και η κυβέρνηση πιθανώς θα επισπεύσει τις δαπάνες σε υποδομές για να εξισορροπήσει τις επιδράσεις από την αναμενόμενη επιβράδυνση στις δαπάνες ακίνητης περιουσίας.
Επίσης, η κατανάλωση συνέβαλε σε μικρότερο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας πέρυσι, υποδηλώνοντας ότι επηρεάστηκε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Η κατανάλωση έδωσε ανοδική ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας κατά 64,4% το 2016, τόνισε ο Ning Jizhe, επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το 2015 το ποσοστό διαμορφωνόταν στο 66,4%.
Για το σύνολο του 2016, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6%, ενώ οι επενδύσεις σταθερών στοιχείων ενεργητικού σημείωσαν άνοδο 8,1% . Οι λιανικές πωλήσεις έκαναν άλμα 10,9%.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές περιμένουν την ομιλία Τραμπ, προκειμένου να δουν τις πολιτικές του προθέσεις.
«Αν ο Τραμπ δώσει έμφαση σε πολιτικές προστατευτισμού στο εμπόριο, τότε μπορεί να δούμε κάποια οπισθοχώρηση από το μετεκλογικό ράλι Τραμπ. Από την άλλη, αν επικεντρωθεί στο ότι θέλει να ξανακάνει “μεγάλη την Αμερική” μέσω έργων υποδομής, τότε η αγορά θα αντιδράσει θετικά», αναφέρεουν οι οικονομολόγοι της National Australia Bank.
Σε κόκκινο έδαφος οι περισσότεροι δείκτες, με την εξαίρεση της Ιαπωνίας και της Κίνας. Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,34%, ενώ ο κινεζικός Shanghai Composite σημειώνει κέρδη 0,69% και ο Shenzen με 1,52%.
Στην Αυστραλία ο New Zealand κατέγραψε πτώση 0,66%, ενώ ο New Zealand υποχώρησε κατά 0,17%. Σε αρνητικό έδαφος και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ που υποχωρεί κατά 0,56%. Ο Kospi στη Νότια Κορέα χάνει 0,35%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε στο 100,95 έναντι μιας ομάδας βασικών νομισμάτων, υποχωρώντας κάτω από το όριο του 101 μετά τις παρατηρήσεις της προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν, ότι η καθυστέρηση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και να αναγκάσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε περιδίνηση.