Ισχυρές απώλειες καταγράφονται στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις πιθανές επιπτώσεις της νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού.
Τα κρούσματα αυξάνονται εκ νέου στην Κίνα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 57 νέα κρούσματα, με τα 36 στο Πεκίνο και οι ειδικοί φοβούνται ότι επίκειται νέο κύμα κορωνοϊού. Δέκα συνοικίες στο Πεκίνο τέθηκαν σε καραντίνα.
Γιατρός στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ήδη είναι σε εξέλιξη ένα νέο κύμα πανδημίας και ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί επικίνδυνα αν δεν υπάρξει προσοχή.
Την ίδια ώρα, η Ινδία κλείνει την οικονομία της καθώς αυτή τη στιγμή είναι μια από τις πιο βαριά πληττόμενες χώρες με πάνω από 320.000 κρούσματα και βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.
Το κλίμα στις αγορές επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα κινεζικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Μαΐου, η οποία αυξήθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα έναντι εκτίμησης για αύξηση 5% σε δημοσκόπηση οικονομολόγων στο Reuters. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση έναντι πρόβλεψης για μείωση κατά 2% σύμφωνα με το Reuters.
Στα ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε κατά 3,47% ενώ ο ευρύτερος Topix έχασε 0,66%.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi με πτώση 4,15%.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite με απώλειες 0,60%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng με πτώση 2%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 2,19%.
Συνολικά ο MSCI για τις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,72%.
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Η νέα αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης στην αγορά ενέργειας.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2020 για το μπρεντ υποχωρεί κατά 3,77% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 37,27 δολ. ανά βαρέλι.
Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου 2020 καταγράφει πτώσης της τάξεως του 5,16% στα 34,47 δολ. ανά βαρέλι.
Τόσο το μπρεντ όσο και το αμερικανικό WTI κατέγραψαν τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες μετά τον Απρίλιο, καθώς υποχώρησαν κατά 8% μετά την αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη Πέμπτη.
Τα σημάδια για δεύτερο κύμα πανδημίας ρίχνουν τη σκιά τους και στα αμερικανικά futures με αυτά του Dow Jones να υποχωρούν νωρίτερα κατά 873 μονάδες υποδεικνύοντας άνοιγμα με πτώση πάνω από 945 μονάδες. Πτωτικά κινούνται και τα futures για S&P 500 και Nasdaq.
Dow και S&P 500 έχασαν 5,5% και 4,7% αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,3%.
Και οι τρεις δείκτες είχαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 20 Μαρτίου.