Πτώση για τρίτη μέρα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για τις συνέπειες του Brexit, ενώ τους επενδυτές ανησυχεί και το μέλλον των ιταλικών τραπεζών
Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με τον ισπανικό, ιταλικό, γερμανικό και γαλλικό δείκτη να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Τους επόμενους 3-6 μήνες θα δούμε μια σημαντική επιδείνωση στα θεμελιώδη στοιχεία. Το ριμπάουν της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ένα τεχνικό ριμπάουντ που βασίστηκε περισσότερο στο γενικότερο κλίμα. Τώρα όμως οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα πραγματικά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν μεσοπρόθεσμα και ίσως να σκέφτονται ότι κάτι πάει στραβά στο σύστημα» σχολιάζει ο Stewart Richardson, επικεφαλής επενδύσεων στην RMG Wealth Management στο Λονδίνο.
Ο Stoxx 600 υποχωρεί 1,67% στις 318 μονάδες. Πάνω από 540 μετοχές του πανευρωπαϊκού δείκτη υποχωρούν, με τις ασφαλιστικές, τραπεζικές μετοχές και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση, πάνω από 2%. Ενδεικτικά, η Banco Popular Espanol SA και η Royal Bank of Scotland Group Plc υποχωρούν πάνω από 4,4%. Σημαντικές απώλειες και για τις μετοχές ακινήτων. Οι βρετανικές κατασκευαστικές Barratt Developments Plc και Taylor Wimpey Plc υποχωρούν πάνω από 4%.
Οι αναταραχές στις αγορές λόγω brexit αποκάλυψαν τον επόμενο «αδύναμο κρίκο» της Ευρωζώνης, τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες υπό το βάρος του τεράστιου όγκου «κόκκινων» δανείων, χρειάζονται άμεσα ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις χωρίς να εφαρμοστούν οι κανονισμού για το bail in.
Εν μέσω τέτοιου αναβρασμού η BlackRock Inc. υποβάθμισε τις ευρωπαϊκές μετοχές σε underweight, με αρνητικές προοπτικές για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και τον πρόεδρο της Societe Generale να υποστηρίζει ότι η ιταλική τραπεζική κρίση μπορεί να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο DAX υποχωρεί 1,75% στις 9.366 μονάδες, με όλες τις μετοχές στο «κόκκινο», καθώς τα στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες τον Μάιο έμειναν στάσιμες λόγω της επιδείνωσης της ζήτησης, παρά τις εκτιμήσεις ότι θα αυξάνονταν.
Ο CAC 40 υποχωρεί 1,75% στις 4.090 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται με απώλειες 1,69% στις 7.931 μονάδες και ο FTSE MIB υποχωρεί επίσης 2% στις 15.455 μονάδες.
Ο FTSE 100 καταγράφει τις μικρότερες απώλειες 1,58% στις 6.442 μονάδες, ενώ νωρίτερα βρισκόταν σε θετικό έδαφος χάρη στην άνοδο των μεταλλευτικών μετοχών.
Στις μετοχές, η Telecom Italia SpA υποχωρεί 10% μετά την ανακοίνωση του μετόχου της Iliad SA, Xavier Niel, ότι σκοπεύει να πουλήσει το ποσοστό του. «Βουτιά» 15% για την Tullow Oil Plc μετά την ανακοίνωση πώλησης μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 300 εκατ. δολ. Απώλειες 7,2% για την Tesco Plc μετά την απομάκρυνση της μετοχής από τα top picks της HSBC Holdings. Πτώση 6% για την Peer Wm Morrison Supermarkets Plc. μετά από αντίστοιχη υποβάθμιση.
Οι μεταλλευτικές μετοχές καταγράφουν άνοδο, με τις Randgold Resources Ltd. και Fresnillo Plc να ενισχύονται πάνω από 5% καθώς ο χρυσός και το ασήμι καταγράφουν ράλι.
Η Telenor ASA ενισχύεται 2,3% μετά τις πληροφορίες ότι η Vodafone Group είναι ο επικρατέστερο υποψήφιος για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της στην Ινδία.
Ράλι 9,8% για την Banca Monte dei Paschi di Siena SpA μετά από διήμερη πτώση 31%. Σημειώνεται ότι η ιταλική ρυθμιστική Αρχή απαγόρευσε το short selling στην μετοχή της για τη σημερινή συνεδρίαση.
Πτώση 5,2% για την Deutsche Bank και απώλειες 2,8% για την Commerzbank. Απώλειες έως 4% για τις ισπανικές τράπεζες, μεικτά πρόσημα για τις ιταλικές.