Σε δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων προχώρησε -όπως ευρέως αναμενόταν- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ανέλαβε επιπλέον δράση, προκειμένου να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό (9,9% τον Σεπτέμβριο). Κι ας γνωρίζει ότι αυτή η στρατηγική «πνίγει» την ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανακοίνωσε την αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 2% (από 1,25% προηγουμένως), το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 2,25% (από 1,50% προηγουμένως) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50% (από 0,75% προηγουμένως).
Τα συγκεκριμένα επίπεδα είναι τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών. Υπενθυμίζεται ότι και τον Σεπτέμβριο η αύξηση των επιτοκίων είχε καθοριστεί στις 75 μονάδες βάσης, ακολουθώντας μια αναθεώρηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο -όταν για πρώτη φορά ελήφθη η απόφαση άρσης των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων.
Η σημερινή απόφαση της Φρανκφούρτης έρχεται να επιβεβαιώσει τη διατήρηση της Κριστίν Λαγκάρντ και των υπόλοιπων τραπεζιτών σε μια στρατηγική επιθετικής σύσφιγξης, ενόσω το πληθωριστικό φαινόμενο συνεχίζει να «γιγαντώνεται», περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων.
Στόχος είναι ο περιορισμός της διαθέσιμης ζήτησης, μέσω της αύξησης των επιτοκίων, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και αποκλιμάκωση του πληθωριστικού φαινομένου. Όμως, όπως είναι εύλογο, αυτή η επιλογή επί της ουσίας «θυσιάζει» τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι αναγκαστικά περιορίζονται, επαναφέροντας τα σενάρια της ύφεσης στην Ευρωζώνη.
Αλλαγές στα TLTROs
Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αλλάξει τους όρους αποπληρωμής των φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες -γνωστών και ως TLTROs. Συγκεκριμένα, θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων των εν λόγω δανείων από τις 23 Νοεμβρίου, παρέχοντας παράλληλα στις τράπεζες τη δυνατότητα για πρόωρη αποπληρωμή σε προαιρετική βάσης.
Υπενθυμίζεται ότι, λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης μπορούσαν να δανείζονται χρήματα από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο. Ωστόσο, δεδομένης της εν εξελίξει στροφής της νομισματικής πολιτικής, η εν λόγω παροχή αποτελεί πλέον πηγή υπερκέρδους για τις τράπεζες, την ίδια ώρα που η υπόλοιπη οικονομία λυγίζει υπό το βάρος του αυξημένου πληθωρισμού και των ενισχυμένων επιτοκίων.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τον ισολογισμό, η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει ότι η σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου του έκτακτου πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) θα λάβει χώρα κατά τρόπο, ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση, το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών –θα διατηρηθούν έως το τέλος του 2024– από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP, προκειμένου να αποφεύγονται οι μεγάλες αποκλίσεις στις ομολογιακές αποδόσεις των κρατών μελών.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών
Στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ, οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν σε αρνητικό έδαφος, με τις απώλειες ωστόσο να είναι ελεγχόμενες. Ενδεικτικά, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,72% και τις 407 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,71%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,50% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,80%.
Το ευρώ, από την πλευρά του, διολισθαίνει κατά 0,63% και καθορίζεται στο 1,0013 δολάριο, παραμένοντας πάντως, άνω του ψυχολογικού ορίου του $1. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων βαίνουν μειούμενες, με το 10ετές της Ελλάδας να περιορίζεται στο 4,61%, της Γερμανίας στο 2,07%, της Γαλλίας στο 2,63% και της Ισπανίας στο 3,17%.
Διαβάστε επίσης
Φίλιππος Νιάρχος: Τα γενέθλια του μεγιστάνα – Σπάνιες στιγμές στη δημοσιότητα (pics)
Οικογένεια Βγενόπουλου: Βγαίνει στο σφυρί το ακίνητο της Εκάλης (pics)