Στο υψηλότερο επίπεδο από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους σκαρφαλώνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ) αλλά και την κλιμάκωση των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης.
Την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, ανακοίνωσε την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αναθεωρώντας στο 4,5% το βασικό επιτόκιο και στο 4% το επιτόκιο καταθέσεων, σε μια νέα προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Τα επιτόκια – ρεκόρ, ωστόσο, έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η οποία ήδη αρχίζει να βιώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις των σφιχτών νομισματικών και πιστωτικών συνθηκών.
Ας σημειωθεί ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση των ανατιμήσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές του ΑΕΠ, λόγω της αύξησης στο κόστος χρήματος.
Κομισόν και ΕΚΤ, σ’ αυτό το πλαίσιο, έσπευσαν να υποβαθμίσουν στο +0,8% και στο +0,7%, αντίστοιχα, τον πήχη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2023, προβλέποντας παράλληλα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, δηλαδή η γερμανική, θα διολισθήσει σε ύφεση.
Εύλογα, επομένως, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας αυξάνεται την Παρασκευή στα όρια του 2,65%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση – χρέους της Ευρωζώνης.
Την ανηφόρα έχουν τραβήξει οι αποδόσεις και των υπόλοιπων χωρών – μελών, με το κόστος δανεισμού στη Γαλλία να διευρύνεται στο 3,18%, στην Ισπανία στο 3,70%, στην Ιταλία στο 4,42% και στην Πορτογαλία στο 3,36%, σημειώνοντας άνοδο από τέσσερις έως έξι μονάδες βάσης.
Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στην Ελλάδα, όπου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά μόλις μία μονάδα βάσης και διαμορφώνεται στο 3,997%, με τα spreads («απόσταση» από τη γερμανική απόδοση) να κυμαίνονται στις 135 μονάδες βάσης.
Όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει, τα ελληνικά ομόλογα έχουν ωφεληθεί αισθητά από την επαναφορά της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, ενώ οι προσδοκίες για νέες αναβαθμίσεις εντός του φθινοπώρου παρέχουν ένα είδος «ασπίδας» στις εξωγενείς ανοδικές πιέσεις.
Διαβάστε ακόμα
HSBC: Ποιους είδαν, τι άκουσαν οι ξένοι επενδυτές που έφερε στην Αθήνα (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ