search icon

Αγορές

Στηβ Σβάρτσμαν (Blackstone): Μαθήματα ζωής και επενδύσεων από τον άνθρωπο που το $1 τρις. δεν του φαίνεται αρκετό

Η μεγαλύτερη επιτυχία της Blackstone ήταν η επένδυση στο Hilton το 2007 - Ποια ήταν μια από τις πιο αποτυχημένες επενδύσεις που έκανε ποτέ ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο

Ο 77χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blackstone μεγάλωσε σε ένα προάστιο της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Από την ηλικία των δέκα ετών, εργαζόταν στο κατάστημα λευκών ειδών του πατέρα του. Σε ηλικία μόλις 14 ετών, διατηρούσε τη δική του επιχείρηση κοπής γκαζόν και τα μικρότερα δίδυμα αδέρφια τον βοηθούσαν.

Η προσπάθειά του να πετύχει ξεκίνησε νωρίς. Στο βιβλίο του «What It Takes», θυμάται ότι παρακάλεσε τον πατέρα του να επεκτείνει το επιτυχημένο κατάστημα υφασμάτων τους σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε.

Από την ίδρυση της Blackstone το 1985, έχει καταφέρει να γίνει ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο με περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό. Η καθαρή περιουσία του Στηβ Σβάρτσμαν ο οποίος φοίτησε στο πανεπιστήμιο Yale, εκτιμάται από το Forbes σε 39 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το real estate είναι μια τεράστια επιχείρηση για την Blackstone. Αυτή τη στιγμή κατέχει περισσότερα από 12.000 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων της, ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην Ευρώπη, είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αποθηκών και εγκαταστάσεων logistics.

Ο Σβάρτσμαν ξεκίνησε στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων, αντιπροσωπεύοντας νεοσύστατες εταιρείες. Αρχικά εργαζόταν στη Lehman Brothers, όπου αποκτούσε εμπειρία σε συμφωνίες ιδιωτικών μετοχών. Το 1982, προσπαθούσε να εισαγάγει τη Lehman Brothers στην επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η στρατηγική του στις επενδύσεις άλλαξε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, με την εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Ξεκίνησαν με μια στρατηγική και σταδιακά πρόσθεσαν 72 διαφορετικές στρατηγικές για επενδύσεις.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της εταιρείας ήταν σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση στο Hilton το 2007. Παρά τη μείωση των κερδών κατά περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η εταιρεία είδε συνολικό κέρδος επιστροφής 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά, «η Edgcomb Steel ήταν μια από τις πιο αποτυχημένες επενδύσεις που κάναμε ποτέ. Στην πραγματικότητα, ήταν μια καταστροφή. Αποδείχθηκε ότι η ανάλυσή μας ήταν εσφαλμένη και η επιχείρηση βρέθηκε σε οικονομική δυσκολία. Αυτή η εμπειρία μας ώθησε να επανεξετάσουμε τον τρόπο λήψης αποφάσεων και τη διαχείριση του κινδύνου. Συνειδητοποιήσαμε τη σημασία της πλήρους συμμετοχής όλων των εταίρων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ανάγκη να καταγράφονται και να αναλύονται προσεκτικά όλοι οι παράγοντες κινδύνου. Έτσι, αν και η Edgcomb Steel ήταν μια αποτυχημένη επένδυση, αποδείχθηκε καθοριστική για τη μελλοντική επιτυχία μας», αναφέρει ο Σβάρτσμαν σε συνέντευξή του, όπως μεταδίδει το Forbes.

Στους νεότερους επενδυτές, ο Σβάρτσμαν προτείνει να περιβάλλονται από έξυπνους ανθρώπους, να έχουν υπομονή και εμπιστοσύνη στις αποφάσεις τους, πριν από μια επένδυση. Ως τρέχουσα επενδυτική ιδέα, θεωρεί την ακίνητη περιουσία ενώ όσον αφορά, στους μεγαλύτερους κινδύνους υποστηρίζει ότι εντοπίζονται στο γεωπολιτικό περιβάλλον, στις ρυθμιστικές ανησυχίες και στην πολιτική αβεβαιότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Με αυξήσεις ενοικίων απαντούν οι ιδιοκτήτες Airbnb στα νέα μέτρα

Πώς το ρωσικό αέριο συνεχίζει να πλημμυρίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη

Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό ρούχο που αγάπησε ο κινηματογράφος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version