(last update 12.55) Ισχυρή αποδεικνύεται η ζήτηση των επενδυτών για το νέο 5ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, μέσω του οποίου προσδοκάται η άντληση ενός ποσού πέριξ των 2,5 δισ. ευρώ.
Οι προσφορές, αυτήν την στιγμή, υπερβαίνουν τα 13,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ύψος του επιτοκίου να περιορίζεται στο 3,9%. Ας σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση οριζόταν στο mid – swap + 95 μονάδες βάσης, δηλαδή στην περιοχή του 3,97%.
Την όλη διαδικασία «τρέχουν» οι τράπεζες Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η Πειραιώς.
Η εν εξελίξει έξοδος είναι η δεύτερη από τις αρχές του 2023, καθώς στις 17 Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου, μέσω της οποίας είχαν αντληθεί 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,35%
Η νέα έκδοση κρατικού χρέους έρχεται μία ημέρα μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, κάτι που αποτυπώνει τη μέριμνα του υπουργείου Οικονομικών να αποφύγει τυχόν μελλοντικές αναταράξεις στην αγορά ομολόγων.
Άλλωστε, αυτήν την περίοδο, η αγορά χαρακτηρίζεται από μια σχετική νηνεμία, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στην περιοχή του 4,1% – 4,2%. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), δε, καθορίζονται σταθερά κάτω του ψυχολογικού ορίου των 200 μονάδων βάσης.
Ας σημειωθεί ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 καθορίζονται στα 15,4 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει στην άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές (έχει ήδη αντλήσει τα μισά). Τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από άλλες πηγές (αποκρατικοποιήσεις κ.α.).
Διαβάστε ακόμη
Το πικρό story της Sprider – 1,5 χρόνο στα αζήτητα η μονάδα της Ξάνθης (pics)
Κτηματολόγιο: Ουρές από τα μεσάνυχτα για την έκδοση ενός πιστοποιητικού