(last update 15.50) Σε αρνητικό έδαφος διολισθαίνει την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές επιδίδονται σε ήπιου εύρους ρευστοποιήσεις, οδηγώντας την αγορά κάτω των 990 μονάδων. Σ’ αυτό συμβάλλουν και οι πολιτικές εξελίξεις, μετά την πρόταση δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank τίθενται στο επίκεντρο των πωλητών, υποχωρώντας κατά σχεδόν 2%. Απώλειες άνω του 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των Motor Oil – Viohalco – ΟΛΠ. Στον αντίποδα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιστρέφει στα 12 ευρώ (υψηλό 15ετίας) και ο Titan στα 14 ευρώ (υψηλό 9μήνου), ενώ «άλμα» πραγματοποιούν οι Τεχνική Ολυμπιακή – ΑΔΜΗΕ – Attica Bank.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,58% και διαμορφώνεται στις 988,16 μονάδες, χάνοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (993,91 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 988,16 έως 1.000,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 58 εκατομμύρια ευρώ.
Απώλειες στις τράπεζες, άνοδος σε Πειραιώς
Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -1,34% και τις 726 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 3ετίας (750 μονάδες). Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, υποχωρεί στο -1,9% και τα 4,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έπεται στο -1,8% και το 1,15 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -1,7% και τo 1,15 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να κινείται αντίρροπα στο +1,5% και το 1,8 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -1,78% 1,1585 ευρώ
- Eurobank -1,71% 1,15 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -1,92% 4,145 ευρώ
- Πειραιώς +1,55% 1,8025 ευρώ
«Κοκκινίζει» το ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,80% και 2.387 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil καταγράφει πτώση στο -1,6% και τα 22,1 ευρώ, αναδιπλώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά. Απώλειες κατά 2,5% παρουσιάζει, επίσης, η μετοχή του ΟΛΠ, με τη μετοχή της Viohalco να έπεται στο -1,9%. Την ίδια στιγμή, στο 1% καθορίζεται η κάμψη για τις Autohellas, Sarantis, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του Τιτάνα διευρύνεται στο +3,7% και τα 14 ευρώ, χάρη στα θετικά μεγέθη του δ’ τριμήνου, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύεται στο +2,9% και τα 12,1 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας. Aegean και ΕΛΠΕ, επίσης, αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,50% και 1.516 μονάδες), η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής ξεχωρίζει στο +4,5% και τα 2,10 ευρώ, καθώς οι αναλυτές θεωρούν ότι διαθέτει μεγάλα περιθώρια ανόδου. Αύξηση κατά 1,6% καταγράφει και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία λαμβάνει ώθηση από το report της Eurobank Equities (τιμή στόχο 2,9 ευρώ). Αντίθετα, ΕΧΑΕ – ΑΒΑΞ – Premia κατρακυλούν κατά 2%. Η Attica Bank, από την πλευρά της, συνεχίζει τις εντυπωσιακές κινήσεις, καθώς μετά το χθεσινό -22% σήμερα ανακάμπτει στο +3%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 70 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 68,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.
Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν
- Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιστρέφει στα 12 ευρώ, για πρώτη φορά από το 2007. Στο +8% τα φετινά κέρδη, ώθηση από τη νέα τιμή στόχο (17 ευρώ) της Piraeus Securities.
- H μετοχή της Mytilineos ετοιμάζεται να διακόψει το σερί των ιστορικών υψηλών, καθώς υποχωρεί κατά τουλάχιστον 1% και αναδιπλώνεται στα 22,5 ευρώ. Το πρωί της Πέμπτης η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου. Στα 3,3 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης.
- Η μετοχή της Πειραιώς συνεχίζει την ανοδική πορεία, επιστρέφοντας στο 1,8 ευρώ και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών. Σχεδόν στα 6 εκατ. ευρώ τα πακέτα που έχουν διακινηθεί σήμερα.
- Η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής κάνει «άλμα« στα 2,10 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Στο +12,6% η φετινή μεταβολή, χάρη στις εκτιμήσεις για μεγάλα περιθώρια ανόδου.
- Η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει «εγκλωβισμένη» στα 14,4 ευρώ, συνεχίζοντας να υπο-αποδίδει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Σχεδόν μηδενική η μεταβολή μέσα στο 2023, στα 6,3 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία.
Κατοχύρωση των κερδών
Η Λεωφόρος Αθηνών αδυνατεί να προσεγγίσει εκ νέου το ψυχολογικό ορόσημο των 1.000 μονάδων, καθώς οι πωλητές «βγαίνουν» μπροστά και σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των ισχυρών κερδών του Ιανουαρίου *(+7%), υπό τον φόβο και των πολιτικών εξελίξεων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εικόνα του Γενικού Δείκτη παραμένει αρκετά θετική, έχοντας σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Δεκεμβρίου του 2014, αλλά και επιστρέφοντας -έστω και προσωρινά- σε τετραψήφια επίπεδα για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια.
Τράπεζες, ενέργεια και κατασκευές αποτελούν τους κλάδους με τις καλύτερες αποδόσεις, ενεργώντας σε ρόλο «καθοδηγητή» της αγοράς. Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου αναμένεται να παράσχουν επιπλέον στηρίγματα.
Και φυσικά, μην ξεχνάμε τόσο την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα φέρει «φρέσκα» και «ποιοτικά» κεφάλαια, όσο και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα οποία πιστοποιούν την ελκυστικότητα των ελληνικών εταιρειών.
Την Παρασκευή, παράλληλα, η αγορά περιμένει την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch. Το προηγούμενο διάστημα είχαν διακινηθεί σενάρια περί πιθανής αναβάθμισης, κάτι το οποίο -εφόσον επιβεβαιωθεί- θα μας φέρει ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα (σήμερα βρισκόμαστε στο «BB», δηλαδή δύο βήματα μακριά).
Από την άλλη πλευρά, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα είναι ρόδινα. Σε λίγους μήνες θα στηθούν -εκτός απροόπτου- διπλές βουλευτικές εκλογές, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε «απαγορευτικά» επίπεδα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στη «σφιχτή» πολιτική των υψηλών επιτοκίων.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρές απώλειες στο -0,19% και τις 452 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,07% και ο γαλλικός CAC 40 περιορίζεται κατά 0,02%. Αντίθετα, o βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,11% και ο ιταλικός FTSE MIB ενσιχύεται κατά 0,04%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν κάμψη κατά έως 100 μονάδες.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν «φρένο», μετά τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,34% και τα 79,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,12% και τα 86,0 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, υποχωρεί στο -0,30% και τα 1.929 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης
Οι ιστορίες πίσω από τα νυφικά που έγραψαν ιστορία και το τελευταίο προπύργιο του κιτς
Πόσα χρήματα έχουν οι Ρότσιλντ – Αυτά είναι τα πλουσιότερα μέλη της οικογένειας