Ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια με τους επενδυτές να ψάχνουν για ασφαλή καταφύγια. Η πτώση ξεκίνησε από την Παρασκευή με νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ να ενισχύουν τους φόβους πως η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ύφεση, εκτιμώντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν γρήγορα για να σωθεί η ανάπτυξη. Οι απώλειες ωστόσο επεκτάθηκαν και πήραν μορφή ντόμινο από τη νύχτα της Κυριακής, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις απειλές ενός γενικευμένου πολέμου να είναι πιο κοντά από ποτέ. Οι εισαγόμενες πιέσεις είναι έντονες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών που στις 13:30 σημειώνει απώλειες πάνω από 5,3%.
Η εικόνα ήταν έκδηλη από νωρίς με τις βαριές απώλειες στους ιαπωνικούς δείκτες αναφοράς. Nikkei και Topix έχασαν πάνω από 12%, μπαίνοντας πλέον και επισήμως σε bear market, την ώρα που το γεν σημείωνε σημαντικά κέρδη, ευρισκόμενο στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου (νωρίτερα έφτασε στα 145,43 έναντι του δολαρίου). Η απώλεια 12,4% για τον Nikkei – που έκλεισε στις 31.458,42 μονάδες – ήταν η χειρότερη ημέρα για τον δείκτη από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987. Η απώλεια των 4.451,28 μονάδων του δείκτη ήταν επίσης η μεγαλύτερη σε μονάδες σε όλη την ιστορία του!
Η ξαφνική ανατίμηση νομισμάτων, όπως το γεν και το γουάν της Κίνας, έβλαψε το carry trade, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει τον δανεισμό των traders με χαμηλότερα επιτόκια για να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση. Σημειώνεται δε ότι το ισχυρότερο γεν ασκεί πιέσεις στα ιαπωνικά χρηματιστήρια, τα οποία κυριαρχούνται σε μεγάλο βαθμό από εξωστρεφείς και εξαγωγικούς εμπορικούς οίκους και εταιρείες που έτσι χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Η σκυτάλη των απωλειών πέρασε στη συνέχεια στην Ευρώπη με τον πανευρωπαϊκό δείκτη και τον γερμανικό DAX να χάνουν μετά το άνοιγμα πάνω από 3%. Οι τεχνολογικές μετοχές έχασαν έως και 5% πριν περιορίσουν ελαφρώς τις απώλειες και υποχωρήσουν κατά 3,66%. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχασαν επίσης 3,6%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν πτώση 3,3%.
ΟΙ σημαντικές απώλειες για τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές έρχεται εν μέσω ευρύτερης παγκόσμιας μεταβλητότητας.
Ο δείκτης VIX (γνωστός και ως δείκτης φόβου), που αποτελεί μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας της αγοράς, έκανε άλμα τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών εν μέσω μιας παγκόσμιας πτώσης των μετοχών και εκτινάχθηκε στο 41,65, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση αυξάνονται. Ο δείκτης φόβου σημείωσε άνοδο 72% στις 10:07 π.μ. στο Λονδίνο έναντι του 23,5 που σημειώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Τα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια υποχώρησαν το βράδυ της Κυριακής μετά από μια ταραχώδη τελευταία εβδομάδα για τη Wall Street, κατά την οποία ο Nasdaq Composite έπεσε σε διορθωτικό έδαφος.
Πτώση 600 μονάδων για τα futures του Dow
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones υποχώρησαν κατά περίπου 600 μονάδες ή 1,5%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500
και τα futures του Nasdaq-100 υποχώρησαν κατά 2,1% και 3,4%, αντίστοιχα.
Η Wall Street προέρχεται από μια βίαιη εβδομάδα για τους κύριους μέσους όρους. Την Παρασκευή, ο Nasdaq συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, φέρνοντας τον δείκτη σε πτώση άνω του 10% από το ρεκόρ που είχε σημειώσει τον περασμένο μήνα.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν επίσης πτώση. Το 10ετές ομόλογο αναφοράς την Παρασκευή είχε απόδοση 3,79%, από το σημείο όπου βρισκόταν μία εβδομάδα νωρίτερα, στο 4,20%.
Η πρόσφατη υποχώρηση των μετοχών επιδεινώθηκε την Παρασκευή, όταν μια απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση ενίσχυσε τους φόβους των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε λάθος την περασμένη εβδομάδα όταν διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και ότι η οικονομία οδεύει προς την ύφεση.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τώρα να δουν αν η πτωτική κίνηση μπορεί να συνεχιστεί. Ο S&P 500 βρίσκεται 5,7% κάτω από το ιστορικό του υψηλό. Ο Dow, υποχωρεί κατά 3,9%.
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτή τη διορθωτική περίοδο, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η τάση της αγοράς των ταύρων είναι άθικτη», δήλωσε ο Κιθ Λέρνερε, συνδιευθυντής επενδύσεων στην Truist Wealth, στο CNBC την Παρασκευή. «Απλώς θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξεπεράσουμε αυτή την πιο ασταθή περίοδο».
Πτώση για τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου
Στο μεταξύ, το πετρέλαιο υποχωρεί 1% στα 72,8 δολάρια το βαρέλι στο NYMEX ενώ έντονες πιέσεις δέχονται και τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να χάνει σχεδόν 15%, υποχωρώντας στα 50.504 δολάρια και το Ethereum να καταγράφει συντριπτικές απώλειες 18,5%.
Η ανησυχητικά αδύναμη έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας τον Ιούλιο είδε τις αγορές να αποτιμούν σχεδόν 70% πιθανότητα η Fed όχι μόνο να «κόψει» τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά και να τα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναφέρει το Reuters.
Μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος, εν μέσω σεναρίων «υπερθέρμανσης» στις μετοχές μετά το ράλι που πυροδότησαν οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
Διαβάστε ακόμη
Μ. Ανατολή και ύφεση στις ΗΠΑ «βυθίζουν» την Ευρώπη: Απώλειες άνω του 3% (upd)
Εκπτώσεις φόρου στα ενοίκια – Aυξήσεις στις μισθώσεις Airbnb
Σ. Μαγγανής (Green Olive Films): Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα της επιτυχίας της
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ