(Last upd 22.00) Μικρές μεταβολές εμφανίζουν τη Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενόσω οι επενδυτές περιμένουν τη δημοσίευση των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό αλλά και των πρώτων εταιρικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου.
Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται στο +0,53% και διαμορφώνεται στις 33.913 μονάδες. Από την πλευρά του, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει ελαφρά άνοδο ύψους 0,13% και τις 4.404 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατάφερε επίσης να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος με μικρή αύξηση 0,12% στις 13.677 μονάδες.
Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου θα γίνουν γνωστά την προσεχή Τετάρτη (12/7), με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις επικείμενες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων.
Σήμερα, το επιτόκιο εύρος της Federal Reserve κυμαίνεται στο 5% – 5,25%. Η επόμενη συνεδρίαση των τραπεζιτών είναι προγραμματισμένη για τις 25 – 26 Ιουλίου, με την πλειονότητα των αναλυτών να αναμένει μια παρέμβαση των 25 μονάδων βάσης, στο 5,25% – 5,50%.
Κι αυτό, διότι -ανεξαρτήτως των τιμών καταναλωτή- οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν «σφιχτές», όπως αποτυπώθηκε και στις μετρήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, μη συνδράμοντας στην αποκλιμάκωση του πληθωριστικού φαινομένου σε προϊόντα και υπηρεσίες (4% τον Μάιο έναντι 2% του μεσοπρόθεσμου στόχου).
«Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας είναι μικτά. Αυτό ενδεχομένως θα οδηγήσει τη Federal Reserve σε μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση» σχολίαζε την Παρασκευή ο Πίτερ Τχιρ, αναλυτής της Academy Securities.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παραμένει σταθερά άνω του 4%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, με τους επενδυτές να φοβούνται τον κίνδυνο μιας ύφεσης, ως απόρροια των «ανεβασμένων» επιτοκίων και του μεγάλου κόστους δανεισμού.
Πέραν τούτου, στο κάδρο της επενδυτικής προσοχής τίθεται, επίσης, η σταδιακή δημοσίευση των οικονομικών εταιρικών μεγεθών του β’ τριμήνου. Την «αρχή» θα κάνουν οι τράπεζες BlackRock, JP Morgan Chase, Wells Fargo και Citi.
«Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα δεχθούν σημαντική πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με την κερδοφορία να εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης» εκτιμά η Morgan Stanley, σε νέο της report. «Ο λόγος συνίσταται στην αρνητική λειτουργική μόχλευση -όταν ο ρυθμός αύξησης του κόστους ξεπερνάει τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων» τονίζει, τέλος.
Διαβάστε ακόμα
Σαλαζάρ (Fitch): Πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα (pics)
Οι ακτοπλόοι «ξέχασαν» να μειώσουν τα ναύλα: Tρελές» τιμές σε Κυκλάδες – Μήλος-Κουφονήσια 107 ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ