search icon

Αγορές

«Ακούνητο» το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το μίνι – ράλι στην Jumbo

Λίγο κάτω των 1.180 μονάδων παρέμεινε ο Γ.Δ. - Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό - Μικτά πρόσημα σε τράπεζες και λοιπά blue chips - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν - Στα «τάρταρα» ο τζίρος

Έντονη μεταβλητότητα επικράτησε την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς πωλητές και αγοραστές έδωσαν σκληρή «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου, με τους πρώτους να καταγάγουν οριακή νίκη, η οποία ωστόσο δεν έθεσε σε κίνδυνο τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.160 μονάδες).

Το επενδυτικό κλίμα, σε κάθε περίπτωση, χαρακτηρίστηκε από αντίρροπες δυνάμεις. Από τη μία πλευρά υπήρξε η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή κι από την άλλη πλευρά η προσδοκία για αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s.

Ανεξαρτήτως του τελικού προσήμου, πάντως, η διατήρηση του ημερήσιου όγκου σε χαμηλά επίπεδα αποτέλεσε ακόμη ένα δείγμα της διάχυτης διστακτικότητας των επενδυτών, η οποία δεν επιτρέπει μια άμεση αναμέτρηση με τις 1.200 μονάδες.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Jumbo αποδείχθηκε η βασική «πρωταγωνίστρια», ενισχυόμενη κατά τουλάχιστον 2,5%, χάρη στην έγκριση του μερίσματος του 1,47 ευρώ/μετοχή. ΕΛΠΕ, Τιτάν και Ελλάκτωρ διευρύνθηκαν έως και 2%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν μικτά πρόσημα, με τις Εθνική – Πειραιώς να χάνουν περίπου 1%. Άνω του 1,5% διολίσθησε, επίσης, η ΔΕΗ.

Πιο αναλυτικά, κατόπιν αρκετών εναλλαγών προσήμων, ο Γενικός Δείκτης έμεινε σχεδόν αμετάβλητος (-0,02%) στις 1.178,59 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.178,88 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.172,44 έως 1.185,03 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 66 εκατ. ευρώ.

Μικτά πρόσημα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης παρουσίασε μικτές τάσεις, καθώς τερμάτισε μόλις στο +0,04% και τις 939 μονάδες, οι οποίες βέβαια αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, ενισχύθηκε στο +0,7% και το 1,27 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο +0,6% και το 1,52 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύτηκε στο -0,7% και τα 5,40 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώθηκε στο -0,8% και τα 2,88 ευρώ.

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,06% και 2.885 μονάδες), η μετοχή της Jumbo έκανε μίνι – άλμα στο +2,6% και τα 24,5 ευρώ, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την έγκριση του μερίσματος. Άνοδο άνω του 2% παρουσίασαν, επίσης, οι Τιτάν – Ελλάκτωρ, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ ακολούθησε πέριξ του +1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ διολίσθησε στο -1,6% και τα 9,19 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Viohalco να συρρικνώνονται κατά 2%. Ταυτόχρονα, οι ΟΠΑΠ, Aegean, Quest και Cenergy περιορίστηκαν κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (0% και 1.908 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΑΘ ξεχώρισε αρνητικά στο -3,2% και τα 2,9 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ και Epsilon απώλεσαν τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Παπουτσάνη «πέταξε» άνω του 6%, με τη μετοχή της Fourlis να ενισχύεται κατά 2%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην ΕΚΤΕΡ, η οποία πραγματοποίησε ράλι 6% και σκαρφάλωσε στα 2,9 ευρώ, προσεγγίζοντας τα πρόσφατα υψηλά 20ετίας (3,1 ευρώ).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 60 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 80,4 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων

Η κρίση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο «πρόβλημα» για τις αγορές, καθώς ο φόβος για κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης υπονομεύει την επενδυτική ψυχολογία και στρέφει τους traders προς ασφαλέστερα «καταφύγια».

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι ημερήσιοι τζίροι απέχουν παρασάγγας από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, περιοριζόμενοι σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα –δείγμα της διστακτικότητας των επενδυτών.

Μέχρι, επομένως, να υπάρξει μια μεγαλύτερη προβλεψιμότητα ως προς τις εξελίξεις στο Ισραήλ, οι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να κρατούν μικρό καλάθι, κάτι το οποίο εύλογα επηρεάζει και τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος πάντως διατηρείται άνετα άνω του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.160 μονάδες).

Από την άλλη πλευρά, η εκτιμώμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s την Παρασκευή (20/10) είναι πιθανό να παράσχει πρόσκαιρη ώθηση στις ελληνικές μετοχές.

Άλλωστε, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αναβάθμιση, θα πρόκειται για τον δεύτερο μεγάλο οίκο (μετά τον DBRS), ο οποίος θα δώσει στη χώρα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Κι όλα αυτά, ενώ την 1η Δεκεμβρίου ακολουθεί ο χρησμός του Fitch.

Καταλυτικές είναι οι εξελίξεις, επίσης, στο «μέτωπο» της αποεπένδυσης των τραπεζών, καθώς οι πληροφορίες για τον χρόνο διάθεσης του 20% της Εθνικής Τράπεζας είναι αντικρουόμενες, αν και το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για τον Νοέμβριο.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1% και τις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,29%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,02%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,65% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,28%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει μόλις 15 μονάδες, εν αναμονή της ομιλίας του επικεφαλής της Fed.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αναδιπλώνεται προς χαμηλότερα επίπεδα, αν και παραμένει στα όρια των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,27% και τα 87,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,33% και τα 90,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,20% και τα 1.964 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Τα γαμοπίλαφα της Νέας Υόρκης, ο λάκων υπουργός και τα χτυποκάρδια των servicers, το «beef» του Μαξίμου για το ΤΧΣ και ο Βακάκης στα κεραμίδια

Citi: H Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή από τον οίκο S&P

Το πλάνο ανάπτυξης της Jumbo εν μέσω αναταράξεων και τα μελλοντικά μερίσματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version