(Τελευταία ενημέρωση 22.15) Ευρείες απώλειες παρουσιάζουν σήμερα οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, μετά το σήμα του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.
Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 870 μονάδες ή κατά 2,62% και διαμορφώνεται στις 32.418 μονάδες. Στο 2,9% καθορίζονται, επίσης, οι απώλειες για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στις 4.078 μονάδες, ενώ ο -πάντα ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις- Nasdaq κατρακυλάει στο -3,4% και τις 12.209 μονάδες.
Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, από το βήμα του τραπεζικού συνεδρίου στο Jackson Hole, επιβεβαίωσε ότι η Fed θα κάνει «δυναμική χρήση των εργαλείων της» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών (8,5% τον Ιούλιο).
Παρότι έχουν μεσολαβήσει τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις, οι οποίες έχουν φέρει το επιτόκιο στο εύρος 2,25% – 2,50%, ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι δεν «υπάρχει χώρος για παύση ή διακοπή» των επιτοκιακών αυξήσεων, προλειαίνοντας το έδαφος για νέες δυναμικές παρεμβάσεις.
«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τον πληθωρισμό, θα προκαλέσουμε ορισμένο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» παραδέχθηκε, στη συνέχεια. «Πρόκειται για το “κόστος” της μείωσης του πληθωρισμού».
Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι «μια αποτυχία στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα σηματοδοτήσει ακόμη μεγαλύτερο πόνο», επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής είναι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.
Μετά τη σημερινή τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed, οι traders εμφανίζονται βέβαιοι ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η οποία θα φέρει το επιτοκιακό εύρος στο 3% – 3,25%.
Λίγο πριν το άνοιγμα της αγοράς, πάντως, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο δείκτης προσωπικών δαπανών επιβραδύνθηκε στο +6,3% τον Ιούλιο έναντι +6,8% τον Ιούνιο, μια εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να συμβάλλει στη μερική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού φαινομένου.
Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε αισθητά στο -1,68% και τις 426 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώθηκε κατά 2,26, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,68% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,49%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,70%, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διολισθαίνει κατά 1,51%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της σουηδικής SKF σκαρφάλωσε άνω του 5%, χάρη στην αύξηση του μεριδίου μετοχών της Cevian Capital σε ποσοστό άνω του 5%. Στον αντίποδα, η δανέζικη Maersk τερμάτισε στο -4% μετά το μπλόκο στα σχέδια πώλησης μίας εκ των θυγατρικών στην κινεζική International Marine Containers.
Διαβάστε ακόμη
Μια ερώτηση-bonus για την ΕΥΠ, το φιλέτο της Πάρου και ο Κορεάτης της INTRALOT
Από τη κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG η μοναδική προσφορά για τη ΛΑΡΚΟ
Ένα νέο 5άστερο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από τον όμιλο Νικολαΐδη της Atlantica