search icon

Αγορές

Στάση αναμονής στη Wall Street λίγες ώρες πριν την κρίσιμη αμερικανική κάλπη

Μικρές απώλειες σε όλους τους δείκτες, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπο αποτέλεσμα στη μάχη για τον Λευκό Οίκο - Χρηματιστήρια και επενδυτές προετοιμάζονται για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Το διαφαινόμενο αμφίρροπο αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης, με βάση τις δημοσκοπήσεις, έφερε νευρικότητα στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση πριν ανοίξουν οι κάλπες. Εξάλλου, ανάλογη αβεβαιότητα καλλιεργούν οι δημοσκοπήσεις που αφορούν και τη μάχη για τις έδρες σε Βουλή και Γερουσία, με την αλλαγή σκυτάλης στη νομοθετική εξουσία να συμπληρώνει την εκτελεστική.

Έτσι και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς έχασαν έδαφος με τον Dow Jones να χάνει ενδοσυνεδριακά έως και 400 μονάδες.

Τελικά ο Dow έκλεισε με πτώση 257 μονάδων ή 0,61% στις 41.794 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,28% φτάνοντας στις 5.712 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε σε ποσοστό 0,33% στις 18.179 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις υποχώρησαν με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,311% και του 2ετούς να πέφτει στο 4,176%,

Βασικό σημείο ανησυχίας για την αγορά είναι το ενδεχόμενο μιας οριακής νίκης από οποιοδήποτε μονομάχο που θα συντηρήσει το κλίμα διχασμού και πόλωσης αναβιώνοντας ίσως και τις «μαύρες» μέρες του 2020. Ειδικά δε, αν ο Ντόναλντ Τραμπ ηττηθεί και αρνηθεί και πάλι να αποδεχτεί το αποτέλεσμα.

Συμπληρωματικά εξαιρετική σημασία για την αγορά έχουν και οι ισορροπίες δυνάμεων σε Βουλή και Γερουσία για τη δυνατότητα του νέου προέδρου να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το έργο του χωρίς εμπόδια από τους νομοθέτες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, εξάλλου, είναι πιθανόν να ασκήσει επιρροή και στη στρατηγική της Fed. Αν και η κεντρική τράπεζα λειτουργεί ανεξάρτητα από την πολιτική εξουσία, ενδεχόμενη νίκη Τραμπ δεδομένης της οικονομικής πολιτικής που επιθυμεί να εφαρμόσει, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων με τρόπο που η Fed δεν θα μπορέσει να αγνοήσει στη χάραξη της πολιτικής της τους επόμενους μήνες.

Ειδικά στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όταν δηλαδή ο νικητής των εκλογών θα έχει πιθανότατα αποσαφηνιστεί, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όμως οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τυχόν τροποποιήσεις στη φρασεολογία που θα υιοθετήσει αναφορικά με τα επόμενα βήματα της.

Σε επίπεδο μετοχών η ανοδική δυναμική της Nvidia έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση του τεχνολογικού κλάδου και στην ελαχιστοποίηση των απωλειών στον Nasdaq. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι την Παρασκευή έγινε γνωστό από τις αρχές του χρηματιστηρίου ότι η εταιρεία ημιαγωγών ΑΙ θα αντικαταστήσει την Intel στις επίλεκτες 30 μετοχές που συνθέτουν τον Dow Jones.

Σε ετήσια βάση η μετοχή της Nvidia βρίσκεται στο +180%, ενώ η αξία της Intel έχει υποχωρήσει πάνω από το μισό!

Στις κερδισμένες της ημέρας και οι πετρελαϊκές μετοχές μετά το άλμα των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού κατά πάνω από 2% μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αναβάλει για άλλον ένα μήνα την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής του.

Ευνοϊκό αντίκτυπο σε συγκεκριμένες μετοχές εξακολουθεί να ασκούν τα καλά αποτελέσματα τριμήνου. Άλλωστε, η σεζόν οδεύει προς την ολοκλήρωση της με θετικό απολογισμό. Σύμφωνα με την BofA, τα στοιχεία του τριμήνου ήταν ισχυρά, με τα κέρδη ανά μετοχή να έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2% για το τρίμηνο και κατά 6% σε ετήσια βάση.

Στις χαμένες της ημέρας ξεχώρισε η μετοχή της Berkshire Hathaway, καθώς ο όμιλος του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε πτώση των λειτουργικών κερδών κατά 6% σε ετήσια βάση, όπως και η μετοχή της Marriott International λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων που κατέγραψε. Πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή των New York Times, καθώς η μιντιακή εταιρεία πρόσθεσε λιγότερους από τους αναμενόμενους νέους ψηφιακούς συνδρομητές.

Σημαντική κάμψη κοντά στο 3% σημείωσε και η Tesla, καθώς η αγορά έχει προβληματιστεί με την είδηση πως ο Έλον Μασκ μπορεί να αναλάβει ρόλο σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, στο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας που θέλει να δημιουργήσει, καθώς αυτό σημαίνει ότι ο μεγιστάνας μπορεί να έχει πολύ λιγότερο χρόνο να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις του και ειδικά με την αυτοκινητοβιομηχανία του.

Διαβάστε ακόμη

Αμερικανικές εκλογές 2024: Η αμφίρροπη αναμέτρηση πιέζει το δολάριο και δίνει ώθηση στα ομόλογα (γράφημα)

Γερμανία: Επί ξυρού ακμής η κυβέρνηση Σολτς – Τα σενάρια κατάρρευσης και ο παράγοντας Τραμπ

Millenials – Boomers: Ποιοι σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version