(Τελευταία ενημέρωση – 15:45)

Πάνω από τις 1.430 μονάδες διαπραγματεύεται το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να πατούν «γκάζι» μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Ευεργετικά για τις αγορές λειτουργούν τα νέα ρεκόρ στη Wall Street.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (17/10) ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά -για τρίτη συναπτή ημέρα- κατά +0,47% στις 1.436,85 μονάδες, έχοντας διαπραγματευθεί μεταξύ των 1.428,08 (χαμηλό ημέρας) και των 1.437,72 μονάδων (υψηλό ημέρας). Ήπια ώθηση παρέχουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη στο +0,8%. Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, ελάχιστα πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Η δυσκαμψία του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται στη έλλειψη ρευστότητας που δημιούργησαν τα placements και οι αυξήσεις κεφαλαίου των τελευταίων ημερών, με την ΑΜΚ της Attica Bank να αποτελεί την τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα. Πιθανός καταλύτης ανόδου τα αποτελέσματα 9μήνου των εισηγμένων, με τη Σαράντης (23/10) και τη Metlen (24/10) να κάνουν πρεμιέρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, την Παρασκευή (18/10) αναμένεται η ετυμηγορία της Standard and Poor’s για την ελληνική οικονομία, την οποία αξιολογεί με «ΒΒΒ-» και θετικό outlook, με μία αναβάθμιση να είναι υπό εξέταση. Την ίδια μέρα λήγουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην αγορά παραγώγων.

«Δίχως δυναμική το ΧΑ, δεν πείθει ενόσω παραμένει καθηλωμένο στο “κλασικό” πλέον εύρος μεταξύ 1.400 και 1.450 μονάδων … Η κόπωση Γενικού Δείκτη και επιμέρους blue chips είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού. Εταιρικές πράξεις όπως placements, IPOs, Α.Μ.Κ. και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, παρ’ ότι έβγαλαν ειδήσεις, τελικά εξουθένωσαν την αγορά μας, που ανακυκλώνει την ίδια διαθέσιμη ρευστότητα η οποία δεν είναι και… άπλετη», σημειώνει ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης, στο εβδομαδιαίο σχόλιό του για το Χρηματιστήριο.

«Στις δε περιπτώσεις όπου οι αγοραίες τιμές των τίτλων υποχωρούν εσπευσμένα ακόμη και κάτω από τις πρόσφατες τιμές εισαγωγής, οι νέοι μέτοχοι δικαιούνται να νιώθουν προβληματισμό, ενώ θα κάνουν και δεύτερες σκέψεις για τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα εγχειρήματα στο άμεσο μέλλον», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο ίδιος και προσθέτει:

«Τη στιγμή που οι ξένοι “δεν καίγονται” για νέες καθαρές εισροές προς τη λεωφόρο Αθηνών και οι εγχώριοι κωδικοί λιανικής αδυνατούν να δημιουργήσουν ανοδική τάση, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι αναλώνονται σε ένα rotation μεταξύ των γνωστών “χαρτιών” σε μία προσπάθεια εξασφάλισης ρευστότητας, συντήρησης δυνάμεων και αποκομιδής κερδών».

Τραπεζοκεντρική άνοδος, χαμηλός τζίρος

Κέρδη +0,8% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.229,02 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται ανοδικά κατά +0,38% στις 3.493,07 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,07% στις 2.303,79 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22,131 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,733 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Στα 5,716 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ΕΤΕ. Στα 100,827 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Σε θετικό έδαφος 54 μετοχές, έναντι 36 που υποχωρούν και 14 που μένουν αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς κινείται πτωτικά κατά -0,39% στα 3,795 ευρώ. Αντίθετα, η ΕΤΕ ενισχύεται κατά +0,98% στα 7,428 ευρώ, η Eurobank κερδίζει +0,25% στα 2,021 ευρώ και η Alpha Bank κινείται υψηλότερα κατά +0,46% στο 1,5245 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα κέρδη καταγράφουν η ΔΕΗ, η Titan, η ElvalHalcor και ο ΔΑΑ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρή άνοδο σημειώνουν η Trade Estates, η Πλαστικά Θράκης, η ΕΥΑΘ και η Ideal. Αντίθετα, η Intrakat υποχωρεί πάνω από -1%.

Δεύτερη σερί άνοδος στο Χ.Α. – Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Επιστροφή στις 1.430 μονάδες με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατέγραψε τη δεύτερη διαδοχική του άνοδο, με συνολικά κέρδη +1,32%. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε πτωτικό έδαφος τον Οκτώβριο (-1,5%) και η φετινή του απόδοση ανέρχεται σε +10,59%. Απέχει 72,7 μονάδες ή -4,84% από το υψηλό έτους (και 13ετίας) των 1.502,79 μονάδων.

Επαναφορά πάνω από τα 2 ευρώ για την Eurobank, η οποία μετρά δύο ημέρες σωρευτικής ανόδου +3,17%. Η τραπεζική μετοχή «ψαλίδισε» τη διαφορά από το υψηλό έτους των 2,24 ευρώ (κλείσιμο 22ας Ιουλίου) στο -10%. Μέσα στη φετινή χρονιά ενισχύεται κατά +25,22% και αποτιμάται στα 7,412 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη πολυτιμότερη εισηγμένη του Χ.Α. μετά την Coca Cola.

Με κλείσιμο κάτω από τα 9 ευρώ, για πρώτη φορά από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου, «φλέρταρε» η Cenergy Holdings, έχοντας ως «βαρίδι» την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με τις μετοχές που προέκυψαν από την ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ στο ταμπλό, ο τζίρος «εκτοξεύθηκε» πάνω από τα 7 εκατ. ευρώ. Η CENER οπισθοχώρησε στα 9 ευρώ, δηλαδή στην τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, κλείνοντας μακριά από το χαμηλό ημέρας των 8,83 ευρώ. Παραμένουν ισχυρά τα κέρδη εντός του 2024 (+25,7%), με την κεφαλαιοποίηση πλέον στο 1,911 δισ. ευρώ.

Πρώτη φορά, στη σύντομη ιστορία του ως εισηγμένη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καταγράφει ο ΔΑΑ πέντε συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις (αθροιστικά κέρδη +1,31%). Έστω κι αν ήταν ήπιου χαρακτήρα, το συμβολικό αυτό επίτευγμα ήρθε αμέσως μετά το report της Euroxx που αύξησε την τιμή στόχο στα 9,4 ευρώ (από 9,2 ευρώ προηγουμένως), αναβαθμίζοντάς την παράλληλα σε «overweight». Σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο στα 7,6 ευρώ, το upside με βάση το νέο target price υπολογίζεται σε περίπου +23,7%.

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 14 μηνών (Αύγουστος 2023) βρέθηκε ο ΑΔΜΗΕ, κλείνοντας στα 2,43 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά η μετοχή έφτασε έως τα 2,445 ευρώ και ο τζίρος της σχεδόν «άγγιξε» το 1,9 εκατ. ευρώ, καθώς οι αγοραστές έσπευσαν μαζικά. Με αυτό τον τρόπο ο διαχειριστής διεύρυνε τα φετινά κέρδη του στο +9,46%. Στα 563,76 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή του αξία.

Συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα το ράλι της Quest Συμμετοχών, η οποία «αναρριχήθηκε» κατά +4,29% χθες και κατά +11,58% στο 4ήμερο, πηγαίνοντας από τα 5,01 ευρώ στα 5,59 ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή σε «βάθος» 5 μηνών και συγκεκριμένα από τις 22 Μαΐου, όταν η μετοχή είχε κλείσει στα 5,71 ευρώ. Παράλληλα, έκανε τζίρο κοντά στις 300 χιλ. ευρώ, αρκετά πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα. Ορόσημο η απόκτηση του 70% της Μπενρουμπή, με οψιόν για το υπόλοιπο 30%.

«Άλμα» +2,24% για την Trade Estates, η οποία έκλεισε στο 1,642 ευρώ, στην καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου 6μήνου. Το deal των 31 εκατ. ευρώ με τη Lamda Development για το Retail Park στο Ελληνικό άνοιξε νέους ορίζοντες για τη μετοχή. Σημειώνεται ότι η συνολική επένδυση υπολογίζεται στα 75 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος της Trade Estates υποχωρεί φέτος κατά -6,7% και η κεφαλαιοποίηση καθορίζεται στα 197,908 εκατ. ευρώ.

Έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε στην Alumil, με τον τίτλο να κλείνει σε υψηλό τουλάχιστον 10 μηνών. Συγκεκριμένα, σταμάτησε στα 3,125 ευρώ και βρέθηκε έως τα 3,16 ευρώ στα υψηλά ημέρας. Κατέγραψε «άλμα» +3,82%, το μεγαλύτερο των τελευταίων δύο μηνών, που συνοδεύθηκε από αυξημένο τζίρο της τάξης των 176,5 χιλ. ευρώ. Άξιο αναφοράς το «πράσινο φως» που άναψε το ΔΣ της εταιρείας στην απόσχιση του κλάδου χυτηρίου.

Την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 7 μηνών πραγματοποίησε την Τετάρτη η Real Consulting, σημειώνοντας «άλμα» +5,88% στα 3,6 ευρώ. Το ράλι ήρθε στον απόηχο της ανακοίνωσης της εισηγμένης, η οποία διευκρίνισε πως δεν επιβλήθηκε καμία δικαστική κύρωση, αναφερόμενη στις κατηγορίες που της αποδόθηκαν από την DIS για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για τη μετάταξη της εισηγμένης στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. -προς το παρόν διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά- θα ξεκινήσουν μέσα στο προσεχές διάστημα.

Σε ρυθμούς ρεκόρ οι διεθνείς αγορές – Η ΕΚΤ δίνει τον τόνο

Νέα υπέρβαση και νέα ρεκόρ στη Wall Street, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν και τον Dow Jones να κλείνει σε ιστορικό υψηλό. Θετικά πρόσημα αναμένονται και σήμερα, όπως δείχνουν τα futures των βασικών δεικτών, με ώθηση κυρίως από τα ανθεκτικά αποτελέσματα που παρουσιάζουν οι αμερικανικές τράπεζες.

Όλα τα βλέμματα στην ΕΚΤ, η οποία δίνει τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην τρίτη μείωση των επιτοκίων για φέτος. Κέρδη +0,7% σημειώνει ο Stoxx 600. Υψηλότερα κινούνται ο γερμανικός DAX (κοντά στο ιστορικό ρεκόρ του), ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB, διαπραγματευόμενοι μεταξύ του +0,7% και του +1,2%.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ασιατικές αγορές, με τους περισσότερους δείκτες να καταγράφουν ήπιες μεταβολές. Άξια αναφοράς η «βουτιά» κατά -7% του κινεζικού δείκτη ακινήτων CSI 300, ο οποίος προερχόταν από άνοδο πέριξ του +5% την Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη

Εποπτικό «φρένο» στη διανομή bonus από τις τράπεζες

Τι βάζουν στα «ραντάρ» τους οι ελληνικοί όμιλοι πληροφορικής για νέες εξαγορές

Κορρές: Η «επίπονη» αναδιάρθρωση και οι νέες στρατηγικές προτεραιότητες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα