Τον Μάιο, η κατάρρευση ενός από τα πλέον δημοφιλoύς stablecoin -δηλαδή κρυπτονομίσματος το οποίο είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο στην τιμή του 1 προς 1- προκάλεσε την απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τους επενδυτές να αποσύρονται άρον – άρον, σε μια κατάσταση που προσομοίαζε το… bank run. Όμως, λίγο πριν το μεγάλο «μπαμ», το terraUSD (ή αλλιώς UST) και το «διδυμάκι» crypto luna είχαν βιώσει ένα εκκωφαντικό ράλι, το οποίο ορισμένοι κατάφεραν να αξιοποιήσουν καταλλήλως.
Το venture capital Pantera αποκόμισε κέρδη 100 φορές υψηλότερα από την αρχική επένδυση του 1,7 εκατ. δολαρίου. Από την πλευρά τους, το Hack VC και το CMCC Global, αν και δεν θέλησαν να μοιραστούν το ύψος των κερδών τους, αρκέστηκαν να διαβεβαιώσουν ότι έκλεισαν έγκαιρα τη θέση τους στο luna τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο, αντίστοιχα.
Το UST, σ’ αντίθεση με τα υπόλοιπα stablecoin (συνδέονται με υπαρκτά περιουσιακά στοιχεία), αποτελεί ένα αλγοριθμικό νόμισμα, το οποίο δημιουργήθηκε από την Terraform. Δεν εξαρτάται, δηλαδή, από πραγματικά χρήματα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το USDC (ένα από τα διασημότερα stablecoin). Αντίθετα, εδράζεται σε πολύπλοκους μαθητικούς υπολογισμούς, οι οποίοι «γεννούν» και «καίνε» UST και luna, σε μια προσπάθεια διατήρησης της επιζητούμενης ισοτιμίας.
Για λίγο καιρό, αυτό το περίπλοκο εγχείρημα λειτουργούσε αποτελεσματικά, καθώς το UST διατηρούσε την ισοτιμία με το δολάριο (1 προς 1) και το luna, το «αδελφό» token, κατέγραφε διαδοχικά ράλι. Τον Απρίλιο, ενδεικτικά, είχε φθάσει άνω των 116 δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση κατά 135% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Εκείνη ακριβώς την περίοδο, αρκετά funds έσπευσαν να αυξήσουν την έκθεσή τους, ποντάροντας στις προοπτικές του project. Και όλοι ήταν χαρούμενοι έως τις αρχές Μαΐου και το μεγάλο bank run.
Για διάφορους λόγους, η τιμή του luna κατέστη μη σταθερή, οι επενδυτές στριμώχτηκαν στην «έξοδο» και η πλήρης κατάρρευση ήταν ζήτημα χρόνου, παρά τις προσπάθειες της Terraform να στηρίξει την ισοτιμία με το δολάριο, αποκτώντας ένα μεγάλο απόθεμα σε Bitcoin. Μέσα σε λίγες ημέρες, λοιπόν, UST και luna απώλεσαν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τώρα έχουν κεφαλαιοποίηση που απέχει παρασάγγας από το ιστορικό υψηλό των 60 δισ. δολαρίων (κάτω από 1 δισ.)
Όμως, όπως προαναφέραμε, δεν έχασαν όλοι. Κι αυτό, διότι υπήρξαν μερικοί που κατάφεραν να κλείσουν τη θέση τους, πριν το μεγάλο «μπαμ».
Η Pantera Capital εμφάνισε επιστροφές 100 φορές υψηλότερες σε σχέση με την αρχική επένδυση. Ο Joey Krug, επικεφαλής του hedge fund, δηλώνει στο CNBC ότι είχε πουλήσει το 87% της έκθεσής του στο luna έως τον Απρίλιο. Ένα ακόμη 8% πούλησε τον Μάιο, ενώ σήμερα διατηρεί μόλις ένα 5%. Όλες οι ρευστοποιήσεις απέφεραν κέρδη 171 εκατ. δολαρίων, ενώ η αρχική τοποθέτηση δεν ξεπερνούσε το 1,7 εκατ. δολάρια.
Το CMCC Global, το οποίο εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, αποτέλεσε έναν από τους πρώτους επενδυτές της Terraform στις αρχές του 2018. Η αποεπένδυση του μεριδίου ξεκίνησε τον Μάρτιο, καθώς ο ιδρυτής και επικεφαλής του ανησυχούσε αφενός για την τεχνολογία πίσω από το UST, αφετέρου για το κανονιστικό πλαίσιο.
« Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά stablecoins, τα οποία υποστηρίζονται από (υπαρκτά) περιουσιακά στοιχεία, το UST αύξανε ουσιαστικά την υπάρχουσα προσφορά χρήματος σε δολάριο», μια δουλειά που προορίζεται για τη Federal Reserve, δηλαδή την κεντρική τράπεζα. «Καταλάβαμε ότι, ενώ είναι ενδιαφέρουσα ως ιδέα, οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα ανεχτούν την παραβίαση των κανόνων προσφοράς χρήματος» τονίζει στο CNBC o Martin Baumann. H τάχιστη ανάπτυξη του UST, δε, ενέτεινε την ανησυχία του ασιατικού fund, το οποίο έσπευσε να πουλήσει στην τιμή των 100 δολαρίων.
Διαβάστε ακόμη:
Πλειστηριασμοί: «Επώνυμα» ακίνητα, σκάφη και… υπόσκαφα βγαίνουν στο σφυρί (pics)
Ελλάκτωρ: Προχωρά η διαδικασία για τη δημόσια πρόταση της Reggeborgh
Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και νέοι στόχοι στο «ραντάρ» για τη Sarantis