Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης με τους επενδυτές να εμφανίζονται ικανοποιημένοι με τα συνεχιζόμενα θετικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων της περιοχής και κυρίως με το deal Ηνωμένων Πολιτειών και Ουκρανίας που φέρνει πιο κοντά την επίτευξη μιας ειρηνευτικής λύσης για το τέλος του πολέμου.
Βέβαια, η αβεβαιότητα όσον αφορά τους δασμούς Τραμπ συνεχίζεται, δεδομένου και του νέου μετώπου που… άνοιξε ο Αμερικανός πρόεδρος αυτή τη φορά κατά των εισαγωγών χαλκού. Όμως, η συγκεκριμένη απόφαση είχε κυρίως ως στόχο την Κίνα.
Το γενικό κλίμα βοήθησε, πάντως, και το άλμα του γερμανικού DAX, καθώς είναι σαφές πως επιχειρηματικοί και βιομηχανικοί παράγοντες της χώρας αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης από τον Φρίντριχ Μερτς, δεδομένης της ατζέντας του, παρά το γεγονός ότι η επίτευξη μιας κυβερνητικής συμμαχίας δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη.
Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,99% «πιάνοντας» νέα επίπεδα ρεκόρ στις 559,67 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να καταγράφουν κέρδη.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ξεχώρισε με άλμα 1,71% στις 22.794 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να ακολουθεί με επίσης ισχυρή άνοδο 1,15% στις 8.143 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ανεβαίνει 0,72% στις 8.731 μονάδες.
Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να προσθέτει 1,32% στις 39.224 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 13.332 μονάδες αυξημένος κατά 1,64%.
Αν και έκθεση του ερευνητικού ινστιτούτου GfK και του Ινστιτούτου Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM) έδειξε ότι τα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία αναμένεται να επιβραδυνθούν σημαντικά τον Μάρτιο, η αγορά της χώρας εκπέμπει αισιοδοξία προσβλέποντας σε μια φιλικότερη επιχειρηματική πολιτική από την νέα κυβέρνηση.
Βέβαια πρώτο ζητούμενο παραμένει ο σχηματισμός κυβέρνησης, όμως ο Μερτς έχει δεσμευτεί στη λήψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ασθμαίνουσα γερμανική βιομηχανία και βέβαια έχει υπονοήσει ότι στηρίζει τη χαλάρωση ή και αναστολή του περίφημου φρένου του χρέους που κρατά χαμηλά τις κρατικές δαπάνες και επενδύσεις.
Αέρα αισιοδοξίας έφερε στις αγορές και η συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για τον ορυκτό πλούτο της χώρας, η οποία φαίνεται πως θα υπογραφεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Λευκό Οίκο. Αν και το κείμενο που έχει διαρρεύσει δεν περιλαμβάνει ρητές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ αποκτούν πλέον έννομο οικονομικό συμφέρον για τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας της χώρας και την εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου. Σε κάθε περίπτωση δε, οι όροι του συγκεκριμένου deal είναι πολύ ευνοϊκότεροι από αυτούς που είχε απαιτήσει αρχικά ο Τραμπ.
Σε επίπεδο μετοχών, οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων από επιχειρήσεις όπως η Uniper, η Deutsche Telekom, η Adecco Group, η AB InBev και η Munich Re προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ειδικά η αυστριακή κατασκευαστική Wienerberger ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους της ημέρας με άλμα άνω του 11% χάρη στα αυξημένα έσοδα που ανακοίνωσε. Αντιθέτως η BP δέχτηκε σημαντικές πιέσεις μετά την αλλαγή στρατηγικής που ανακοίνωσε με επιστροφή στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές κινήθηκαν σταθεροποιητικά μετά τις ισχυρές χθεσινές απώλειες. Η τιμή του Brent υποχώρησε 0,27% στα 72,82 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έπεσε ελαφρά στα 68,91 δολάρια το βαρέλι. Αντιθέτως, ο χρυσός κέρδισε έδαφος με μετριοπαθή άνοδο 0,35% στα 2.929 δολάρια την ουγγιά.
Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώθηκε περαιτέρω φτάνοντας σε χαμηλά 11 εβδομάδων με τον δείκτη δολαρίου να πέφτει στο 106,28 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0511.
Διαβάστε ακόμη
Το «Σχέδιο Δράσης» της ΕΕ για προσιτή ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Morningstar DBRS: H Ελλάδα είναι σε δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα