Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με θετικά πρόσημα και ισχυρά κέρδη κυρίως για τον Nasdaq, ο οποίος κατέγραψε την καλύτερη συνεδρίαση του από τον περασμένο Νοέμβριο. Όμως, οι επενδυτές στη Wall Street δεν έχουν πλέον αυταπάτες όσον αφορά την προοπτική έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη Fed, κάτι που πιθανότατα θα σπεύσει να επισημάνει και το ίδιο το συμβούλιο στην κρίσιμη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Για την ώρα, πάντως, τα ισχυρά αποτελέσματα στις Big Tech στάθηκαν αφορμή για ένα ευχάριστο, ανοδικό διάλλειμα που η αγορά είχε σίγουρα ανάγκη για να αποτινάξει την… επιτοκιακή κατήφεια.
Έτσι, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 38.239 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε σημαντική άνοδο ύψους 1,02% στις 5.099 μονάδες και ο Nasdaq έκανε εντυπωσιακό άλμα ύψους 2,03% φτάνοντας τις 15.927 μονάδες.
Με τις επιδόσεις αυτές η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με κέρδη, επηρεάζοντας την συνολικά αρνητική εικόνα του Απριλίου. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,8%, ο Nasdaq κατά πάνω από 4% και ο Dow μόλις κατά 0,8%. Έτσι, για S&P και Nasdaq ήταν η καλύτερη εβδομάδα από τον περασμένο Νοέμβριο.
«Ολοκληρώνουμε μια ασταθή εβδομάδα με μια θετική χροιά» επεσήμανε στο CNBC η Μόνα Μόχατζαν της Edward Jones προσθέτοντας πως κινητήριος δύναμη στάθηκαν τα εκπληκτικά αποτελέσματα από τις τεχνολογικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Οι ισχυρές εταιρικές επιδόσεις κατάφεραν, άλλωστε, να αποσπάσουν πρόσκαιρα την προσοχή των επενδυτών από τη συνεχιζόμενη ροή στοιχείων που επιβεβαιώνουν την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, με τρόπο που θα αναγκάσει τη Fed να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων ίσως και μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
Πραγματικά στα στοιχεία του πληθωρισμού για το πρώτο τρίμηνο που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη (τιμάριθμος και δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών), ήρθε να προστεθεί σήμερα και τα στοιχεία Μαρτίου για το δείκτη PCE, που αποτελεί τον… αγαπημένο πληθωριστικό δείκτη της Fed. O δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε περαιτέρω από το 2,5% στο 2,7%, ήτοι ελαφρά πάνω από το αναμενόμενο 2,6%, με τον δομικό PCE να παραμένει αμετάβλητος στο 2,8%, αντί του 2,7% που περίμεναν οι αναλυτές.
Μπορεί τα νούμερα να μην ήταν τελικά πολύ χειρότερα από τις προβλέψεις, ανακουφίζοντας την αγορά που έχει «βομβαρδιστεί» με συνεχή δυσμενή στοιχεία τους τελευταίους μήνες, όμως σαφώς συμβάλουν στη γενική εικόνα ενός επίμονα υψηλού πληθωρισμού που για την ώρα δεν πρόκειται να πείσει το συμβούλιο να προχωρήσει σε περικοπές των επιτοκίων.
Είναι κάτι που οι επενδυτές δείχνουν πλέον να έχουν… χωνέψει, αν και σίγουρα τα όσα θα διατυπώσει το συμβούλιο, στη συνεδρίαση της FOMC την επόμενη εβδομάδα, θα συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Σε κάθε περίπτωση τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου λειτουργούν εξισορροπιστικά, ειδικά αν προέρχονται από επίλεκτα μέλη των Υπέροχων Επτά, όπως η Alphabet και η Microsoft.
Αμφότερες ανακοίνωσαν ισχυρά αποτελέσματα που πυροδότησαν το «πάρτι» στον Nasdaq. Ειδικά για την Alphabet που ανακοίνωσε επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της διανομή μερίσματος, μαζί με σημαντικό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 70 δισ. δολαρίων, η μετοχή της ενισχύθηκε πάνω από 10% καταγράφοντας έτσι την καλύτερη συνεδρίαση της από τον Ιούλιο του 2015.
Αξιοσημείωτο και το ράλι της Snap που ξεπέρασε το 28% και πάλι λόγω των ισχυρών επιδόσεων που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο.
Από τις λίγες τεχνολογικές που κινήθηκαν κόντρα στο ανοδικό ρεύμα ήταν η Intel, που εξελίχτηκε και σε «βαρίδι» για τον Dow, καθώς η αδύναμη εκτίμηση της για το δεύτερο τρίμηνο άσκησε σημαντικές πιέσεις στη μετοχή της.
Στις μεγάλες χαμένες και η μετοχή της Exxon Mobil, καθώς τα κέρδη της για το τρίμηνο κινήθηκαν κάτω των προσδοκιών της αγοράς.
Διαβάστε ακόμη
Citi: Ποντάρετε στις ευρωπαϊκές μετοχές τώρα που επικρατεί αβεβαιότητα
Θεοχάρης: Ξεκινούν σήμερα 25/4 οι φορολογικές δηλώσεις – Οι έλεγχοι αρχίζουν από τα «μεγάλα ψάρια»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ