search icon

Αγορές

Στα… πράσινα «ντύθηκαν» οι ευρωπαϊκές αγορές – Ο καλύτερος μήνας της χρονιάς

Θετικός ο απολογισμός του μήνα για τους ευρωπαϊκούς δείκτες - Ο πληθωρισμός και οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ αποδυνάμωσαν το ευρώ - Δεύτερος μήνας κερδών για το χρυσό - Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ κυριάρχησε στις αγορές των commodities

Με κέρδη «έκλεισαν» την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπληρώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τον θετικό απολογισμό του Νοεμβρίου που έμελλε να αποδειχτεί ο καλύτερος μήνας του 2023.

Προφανώς προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που ήρθε να «σφραγίσει» την πεποίθηση των επενδυτών πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 461 μονάδες, αγγίζοντας έτσι υψηλά δέκα εβδομάδων.

Συνολικά για το μήνα τα κέρδη του δείκτη φτάνουν το 5,8%, που είναι η καλύτερη επίδοση του από την έναρξη της χρονιάς, αντισταθμίζοντας μάλιστα σε μεγάλο βαθμό το τρίμηνο σερί απωλειών που είχε προηγηθεί.

Στις υπόλοιπες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,30% στις 16.215 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,59% και τις 7.310 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο ύψους 0,41% φτάνοντας τις 7.453 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 0,16% στις 29.737 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.058 μονάδες ελαφρά μειωμένος κατά 0,04%.

Τα στοιχεία της Eurostat για τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τον Νοέμβριο, αιφνιδίασαν ευχάριστα τους επενδυτές, δεδομένου πως ο δείκτης όχι μόνο υποχώρησε άνω του αναμενόμενου, αλλά ουσιαστικά κατέγραψε το χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2021.

Ο γενικός δείκτης έπεσε από το 2,9% στο 2,4% έναντι του αναμενόμενου 2,7%. Ωστόσο και ο δομικός πληθωρισμός, δίχως δηλαδή τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε χαμηλότερο από το αναμενόμενο στο 3,6% από το 4,2% τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία «έβαλαν» φωτιά στη σεναριολογία για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ με επίκεντρο πλέον το χρονοδιάγραμμα της έναρξης της πτωτικού κύκλου των επιτοκίων.

«Η πτώση του πληθωρισμού και η καθίζηση της οικονομίας αιτιολογεί την έναρξη των περικοπών από την ΕΚΤ ήδη από το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς» σχολίασε σε ανάλυση του ο Μάθιου Λάντον της JPMorgan.

Στη Γαλλία, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε από το 4% στο 3,4% σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ μειώθηκε στο ισχνό 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ στην τελευταία ομιλία της προ ημερών υιοθέτησε άκρως επιφυλακτικό τόνο, ενώ και ο ΟΟΣΑ στη νέα έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία που δημοσιεύτηκε χθες επέμεινε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη (όπως και στη Βρετανία) θα παραμείνει σε επίμονα υψηλά επίπεδα αποτρέποντας την ΕΚΤ να ξεκινήσει τις περικοπές των επιτοκίων πριν το 2025.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία των πληθωριστικών πιέσεων θα συνεχίσουν, άλλωστε, να παίζουν οι ενεργειακές τιμές. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πτώση του δείκτη στην Ευρωζώνη αποδόθηκε κυρίως στην αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών που έπεσαν σε ποσοστό ρεκόρ κατά 11,5%.

Ο ΟΠΕΚ+ για να ανακόψει την καθοδική τροχιά των πετρελαϊκών τιμών αποφάσισε να αντιδράσει και να ανοίξει τις στρόφιγγες την ερχόμενη χρονιά. Αν και η συμφωνία στην οποία κατέληξε σήμερα είναι μόνο προκαταρκτική, ουσιαστικά αποτυπώνει τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους του καρτέλ.

Η καταρχήν συμφωνία αφορά σε μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα συνολικά από τον ΟΠΕΚ+, ενώ παράλληλα η Σαουδική Αραβία από μόνη της θα παρατείνει την μονομερή μείωση της παραγωγής ύψους 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει από το καλοκαίρι. Έτσι το 2024 θα κάνει… πρεμιέρα με μια ημερήσια πτώση των ροών προς τις αγορές ύψους 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Η απόφαση έφερε νέο άλμα στις τιμές του μαύρου χρυσού που μετρούν σημαντικά κέρδη για το σύνολο της εβδομάδας. Αν και η αγορά σταδιακά ισορρόπησε, λόγω και της ανακοίνωσης της σημαντικής αύξησης των στρατηγικών αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Έτσι, το Brent βρέθηκε να χάνει 0,30% στα 82,85 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI σημείωσε σημαντική πτώση 2,58% στα 75,89 δολάρια.

Ο χρυσός υποχώρησε επίσης ελαφρά, αν και στα 2.040 δολάρια την ουγγιά βρίσκεται σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων. Συνολικά δε, ο Νοέμβριος συνιστά το δεύτερο συνεχόμενο μήνα κερδών για το πολύτιμο μέταλλο με άνοδο ύψους 2,7%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ αντέδρασε αρνητικά στην όλη σεναριολογία για την πτώση των επιτοκίων από την ΕΚΤ με την ισοτιμία με το δολάριο να κινείται στο 1,0895. Αντιθέτως ο δείκτης δολαρίου κέρδισε 0,64% στο 103,43.

Διαβάστε ακόμη 

Σφίγγει ο κλοιός: Έλεγχοι για φορο­διαφυγή μέσω courier και social media

Eurostat: 2,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, 3% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

COP28: «Προίκα» $260 εκατ. για να τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο αντιμετώπισης κλιματικών καταστροφών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version