Το χθεσινό τριπλό ρεκόρ στους δείκτες της Wall Street δεν άφησε… ασυγκίνητους τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κατάφεραν να παρακάμψουν την ανησυχία που δημιουργεί η κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη Γαλλία.
Άλλωστε, το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής εναντίον του Γάλλου πρωθυπουργού δεν αιφνιδίασε κανέναν, ούτε και τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φαίνεται πως έχει ήδη σχηματίσει λίστα υποψηφίων για τον πρωθυπουργικό θώκο.
Έτσι, λοιπόν ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο ύψους 0,40% στις 519 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος κυρίως δε, τις τραπεζικές και ταξιδιωτικές μετοχές.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 20.358 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,37% στις 7.330 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,16% φτάνοντας τις 8.349 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκανε άλμα ύψους 1,59% στις 34.626 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 12.118 μονάδες αυξημένος κατά 1,57%.
Παρά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Μισέλ Μπαρνιέ, ο Γάλλος πρόεδρος του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του έως ότου ορίσει τον αντικαταστάτη του. Εξάλλου, σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, δεν μπορούν να οριστούν νέες βουλευτικές εκλογές πριν τον ερχόμενο Ιούλιο, ήτοι ένα χρόνο μετά την τελευταία κάλπη, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει την απειλή νέων εκλογών άμεσα.
Το τελευταίο αφορά και τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα να παραιτηθεί, ανεξαρτήτως του τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Έτσι, θα εστιάσει την προσοχή του στην επιλογή νέου πρωθυπουργού, με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου να αναφέρουν πως έχει ήδη καταρτίσει μια σχετική λίστα δελφίνων. Αν και το πρόβλημα της επικύρωσης του νέου προϋπολογισμού παραμένει και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή τριγμών κυρίως για τα γαλλικά ομόλογα.
«Αυτό που πιθανότατα καθησυχάζει τις αγορές έως ένα σημείο είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει ακυβερνησία στη Γαλλία» εξήγησε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNBC, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Axa, Ζιλ Μοέκ.
Στο επιχειρηματικό πεδίο την ίδια ώρα κυριάρχησαν δύο ειδήσεις. Η πρώτη αφορούσε στην επικύρωση από τις αρχές ανταγωνισμού της Βρετανίας της συγχώνευσης της Vodafone με την Three, δίδοντας ώθηση στη μετοχή της Vodafone.
Και η δεύτερη την ανακοίνωση των πετρελαϊκών Shell και Equinor πως προχωρούν σε συνένωση των παράκτιων βρετανικών assets ορυκτών καυσίμων που διαθέτουν δημιουργώντας μια νέα εταιρεία με έδρα στη Σκοτία. Με τον τρόπο αυτό η νέα εταιρεία θα γίνει ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ορυκτών καυσίμων της Βορείου Θάλασσας.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές έκαναν άλμα αρχικά στο άκουσμα της είδησης πως τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+, σε συνάντηση τους, αποφάσισαν να καθυστερήσουν την αύξηση της παραγωγής τους. Όμως, σταδιακά οι τιμές σταθεροποιήθηκαν και πέρασαν ελαφρά σε αρνητικό έδαφος με την τιμή του Brent να χάνει 0,06% στα 72,27 δολάρια και το αμερικανικό WTI να πέφτει 0,09% στα 68,46 δολάρια το βαρέλι.
Υπό πίεση βρέθηκε και ο χρυσός, αντιδρώντας στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Στην αμερικανική αγορά η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε κατά 0,68% στα 2.678 δολάρια την ουγγιά.
Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ κέρδισε έδαφος, καθώς τα γαλλικά ομόλογα σταθεροποιήθηκαν με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0566. Αναλόγως ο δείκτης δολαρίου έχασε 0,46% πέφτοντας στο 105,84. Πάντως, σε επίπεδο εβδομάδας το ευρώ παραμένει χαμένο, οδεύοντας προς την τέταρτη εβδομάδα του με απώλειες μέσα στις τελευταίες πέντε.
Διαβάστε ακόμη
ΟΟΣΑ: Οι μειώσεις ΦΠΑ ευνοούν τα πλούσια νοικοκυριά (γράφημα)
Καλλιέργειες 2.0: Μπρόκολα φτιαγμένα με ΑΙ και ντομάτες ανθεκτικές στη ζέστη
Τα μετρητά όχι μόνο αντέχουν στην Ευρωζώνη αλλά ζουν και βασιλεύουν (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα