search icon

Αγορές

Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές με επίκεντρο τις κεντρικές τράπεζες

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές  την Τρίτη, ανακάμπτοντας από την αρνητική και άκρως επιφυλακτική συνεδρίαση της Δευτέρας με την οιποία άνοιξαν την εβδομάδα, έχοντας ενόψει τις επικείμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών και κυρίως αυτή της Fed οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν την ΕΚΤ στη μείωση των επιτοκίων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο […]

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές  την Τρίτη, ανακάμπτοντας από την αρνητική και άκρως επιφυλακτική συνεδρίαση της Δευτέρας με την οιποία άνοιξαν την εβδομάδα, έχοντας ενόψει τις επικείμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών και κυρίως αυτή της Fed οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν την ΕΚΤ στη μείωση των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο κατά 0,42% στις 517 μονάδες, περιορίζοντας κάπως τα αρχικά κέρδη. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες σημείωσαν άνοδο 1%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν άνοδο 0,96%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX είχε άνοδο κατά 0,52% στις 18.726 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,51% ανεβαίνωντας στις 7.487 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,38% στις 8.309 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 33.780 μονάδες με αύξηση 0,63% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.703 μονάδες αυξημένος κατά 1,06%.

Πάντως ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι μετοχές της Commerzbank οι οποίες σημείωσαν υψηλό 12 ετών μετά από πληροφορίες του Bloomberg ότι η UniCredit επιδιώκει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία μεριδίου 30% στην εταιρεία. Στη συνέχεια βέβαια οι μετοχές υποχώρησαν για να κλείσουν στα ίδια επίπεδα με τη Δευτέρα.

Σε άλλες περιοχές, οι μετοχές λιανικού εμπορίου πρόσθεσαν 2,8%, με επικεφαλής τη βρετανική εταιρεία οικιακών βελτιώσεων Kingfisher, η οποία σημείωσε άλμα άνω του 10% αφού αύξησε το κατώτερο όριο του εύρους των κερδών της λόγω των βελτιωμένων πωλήσεων.

Οι επενδυτές αναμένουν σημαντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής μέσα στην εβδομάδα, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια την Τετάρτη. Τα στοιχήματα της αγοράς για μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed αντί για τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης που αναμενόταν προηγουμένως έχουν εκτιναχθεί σε ποσοστό άνω του 50% αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας όμως ένα μεγάλο επίπεδο αβεβαιότητας γύρω από την απόφαση.

Μπορεί βέβαια και φυσιολογικά όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Fed αλλά  λεγόμενη «εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών» αφορά πολλές ακόμα σε όλο τον κόσμο καθώς θα προχωρήσουν στη πρώτη φθινοπωρινή συνεδρίαση. Η νορβηγική Norges Bank, η Κεντρική Τράπεζα της Νοτίου Αφρικής, η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Αγγλίας.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές συνέχισαν να διευρύνουν τα κέρδη τους πάνω από 1% με νέα άνοδο και μετά τις απανωτές βουτιές που έστειλε το Brent κάτω από το όριο των 70 δολαρίων.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Νοεμβρίου αυξήθηκε σήμερα κατά 1,18% στα 73,61 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI κέρδισε 1,58% και ξεπέρασε και πάλι τα 70 δολάρια κινούμενο στα 71,20 δολάρια το βαρέλι.

Αντίθετα ο χρυσός υποχώρησε μετά το επίπεδο ρεκόρ που βρέθηκε τη Δευτέρα  με τη τιμή του spot να πέφτει στα 2.564 δολάρια ανά ουγγιά και οι προθεσμιακές τιμές στην αμερικανική αγορά κάνουν άλμα 1,17% αγγίζοντας τα 2.591 δολάρια.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα κέρδισε έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να κερδίζει 0,2% στα 100,93 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,132. Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν η πτώση του δολαρίου σε χαμηλό 8,5 μηνών έναντι του γιεν στα 140,285 γιεν με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 1%.

Τέλος το δολάριο έναντι του γεν σημείωσε άνοδο 0,84% στα 141,765, αφού εξασθένησε ελαφρώς μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Βαλτική Θάλασσα: Εντείνονται οι φόβοι για πετρελαιοκηλίδες – Ο ρόλος των ρωσικών δεξαμενόπλοιων

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Πώς θα «πέσουν» €7 δισ. στην αγορά σε 100 μέρες

Ενέργεια: Στη «μάχη» για τα 200 ΜW αποθήκευση η αγορά των ΑΠΕ – «Κλειδώνει» ο διαγωνισμός του ΥΠΕΝ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version