Η διαφαινόμενη παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία βάρυνε το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τρίτης διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,90% στις 511 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γαλλικός CAC 40 έκανε «βουτιά» κατά 1,56% φτάνοντας τις 7.508 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε σημαντική πτώση ύψους 1,28% στις 18.236 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,66% στις 8.139 μονάδες.

Αντίστοιχο μοτίβο και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διορθώνει σε ποσοστό 0,53% και τις 33.864 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 10.898 μονάδες μειωμένος κατά 1,12%.

Σε επίπεδο μετοχών, η BP υποχώρησε κατά πάνω από 4%, καθώς η πετρελαϊκή παραδέχτηκε πως θα υποστεί μια απομείωση έως και 2 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο που θα επηρεάσει τις συνολικές επιδόσεις της, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της δανέζικης φαρμακευτικής Novo Nordisk, καθώς η ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine υποστήριξε πως το αντίπαλο σκεύασμα κατά της παχυσαρκίας που έχει δημιουργήσει η Eli Lilly έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη παραμένουν προβληματισμένοι με τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, καθώς η νίκη του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου δεν συνοδεύτηκε με τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Με δεδομένες μάλιστα τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν τον αριστερό συνασπισμό με τον Εμανουέλ Μακρόν και το κεντρώο κόμμα του φαντάζει δύσκολο έως απίθανο να καταλήξουν σε κάποια συνεργασία.

Την ίδια ώρα το Λαϊκό Μέτωπο δεν φαίνεται για την ώρα ανοιχτό στην προοπτική να στηρίξει μια ευρεία τεχνοκρατική κυβέρνηση έστω και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οπότε αν καταλήξει να δοκιμάσει να κυβερνήσει με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, το πιθανότερο είναι πως αυτή δεν θα μπορέσει να μακροημερεύσει.

Άλλωστε και στο εσωτερικό της συμμαχίας υπάρχουν ήδη οι πρώτες διαφωνίες για τη διαχείριση της νίκης της και το πρόσωπο που θα προτάξουν για την πρωθυπουργία. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της κυβέρνησης του Μετώπου, όμως ανάμεσα στους εταίρους του υπάρχουν φωνές που ζητούν έναν πιο… αριστερό πρωθυπουργό.

Η αβεβαιότητα αυτή προφανώς επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές και κυρίως στο ίδιο το γαλλικό χρηματιστήριο και τα γαλλικά ομόλογα.

Στις αγορές των commodities οι πετρελαϊκές τιμές κατέγραψαν και νέα υποχώρηση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς ο κλάδος αποτιμά τις ζημίες που άφησε στις υποδομές του Κόλπου του Μεξικού το πέρασμα του τυφώνα Μπέριλ.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Σεπτεμβρίου διολίσθησε σε ποσοστό 0,58% στα 85,22 δολάρια και το αμερικανικό WTI έχασε 0,61% στα 81,84 δολάρια το βαρέλι. Αν και σε ετήσια βάση αμφότεροι οι δείκτες παραμένουν σημαντικά κερδισμένοι με το αμερικανικό αργό να μετρά άνοδο 14% σε ετήσια βάση και το Brent να προσθέτει 10,5%.

Στον αντίποδα μικρή βελτίωση παρουσίασε σήμερα ο χρυσός με άνοδο 0,07% στα 2.365 δολάρια την ουγγιά, καθώς στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο κρατά δυνάμεις περιμένοντας τα νεότερα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης δολαρίου βρέθηκε στο 105,16 αυξημένος κατά 0,16% και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0812 με το ευρώ να διολισθαίνει ελαφρά κατά 0,11%.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Τι αλλάζει για τις επιλογές των επενδυτών μετά τις γαλλικές εκλογές (γράφημα)

Στις αγορές με πράσινο ομόλογο βγαίνει η Τράπεζα Πειραιώς

Βραχυχρόνια μίσθωση: Πάνω από €200 η μέση τιμή για μία βραδιά (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ