Πιέσεις δέχτηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης διευρύνοντας τις χθεσινές τους απώλειες με φόντο το sell off στον τεχνολογικό κλάδο διεθνώς. Πάντως, ο τεχνολογικός κλάδος δείχνει σήμερα να σταθεροποιείται και να αναρρώνει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση κατά 0,56% στις 514 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται καθοδικά. Μάλιστα την μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας με κάμψη κατά 1,23% και 1,76 αντιστοίχως.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,12% στις 18.155 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 0,69% και τις 7.609 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,27% πέφτοντας στις 8.225 μονάδες.

Αντίστοιχο μοτίβο και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να αποδυναμώνεται κατά 0,49% στις 33.541 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.030 μονάδες μειωμένος κατά 0,80%.

Στο μέτωπο των μάκρο, ξεχώρισαν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία από την ερευνητική GfK και το ινστιτούτο της Νυρεμβέργης που έδειξαν αποδυνάμωση του δείκτη στις -21,8 μονάδες από τις -21 μονάδες τον Ιούνιο, σε σχέση με τη βελτίωση που ανέμεναν οι αναλυτές στις -18,9 μονάδες.

Μάλιστα, τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης έδειξαν μετριοπαθή κάμψη στις προοπτικές για την πορεία της οικονομίας και τα επίπεδα των εισοδημάτων, αλλά και απροθυμία των καταναλωτών για νέες αγορές, όπως και για αποταμίευση επιβεβαιώνοντας την επιφυλακτική πορεία της γερμανικής οικονομίας.

Αντιστοίχως νέα κάμψη κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία ενόψει και των κρίσιμων πρόωρων εκλογών με το δείκτη να πέφτει στις 89,5 μονάδες τον Ιούνιο από τις 90,1 τον περασμένο μήνα. Τα δε, επιμέρους στοιχεία έδειξαν πως οι καταναλωτές είναι ακόμη πιο ανήσυχοι για την πορεία του επιπέδου ζωής και παραμένουν απρόθυμοι να προχωρήσουν σε νέες μεγάλες αγορές όσο υπάρχει πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.

Στις αγορές των commodities οι πετρελαϊκές τιμές πάτησαν… φρένο με φόντο την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού που ανέβηκαν κατά 3,6 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την πτώση που περίμεναν οι αναλυτές.

Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Αυγούστου υποχώρησε κατά 0,18% στα 84,88 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έχασε 0,26% στα 80,64 δολάρια το βαρέλι. Αν και αμφότεροι οι δείκτες μετρούν σημαντικά κέρδη για το μήνα συνολικά, με το αμερικανικό αργό να έχει ενισχυθεί κατά 4,8% και το Brent κατά 4,1%.

Αντιστοίχως πιέσεις δέχτηκε ο χρυσός με την τιμή του να πέφτει 0,88% στα 2.310 δολάρια την ουγγιά, ήτοι κοντά στο χαμηλότερο σημείο του για τις τελευταίες δύο εβδομάδες με φόντο την ενδυνάμωση του δολαρίου.

Πράγματι, στις αγορές συναλλάγματος o δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,38% στο 106,01 στο υψηλότερο σημείο του από τις αρχές Μαΐου, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0682. Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν και η νέα αποδυνάμωση του ιαπωνικού γιεν που έφτασε έως και στα 160,39 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, που είναι το κατώτερο επίπεδο από το 1986.

Διαβάστε ακόμη

Unicredit: Αναθεωρεί θετικά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα (γραφήματα)

Folli Follie: Ένοχοι Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου για σειρά κακουργημάτων – Αύριο οι ποινές (upd)

H ΔΕΗ μπαίνει και στη λιανική με οπτική ίνα – Ανατροπές στην τηλεπικοινωνιακή αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ