Οι τιμές του χρυσού διεύρυναν τα κέρδη τους σήμερα Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς συνέχισε να κυριαρχεί στο κλίμα της αγοράς, οδηγώντας τη ζήτηση ασφαλών καταφυγίων εν μέσω φόβων για έναν πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Η αβεβαιότητα σημαίνει ότι ο χρυσός που φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με την ευρύτερη αγορά και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις για να κάνουν αναλήψεις.
Η ζήτηση
Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς στις πρώτες ύλες που εισέρχονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, δήλωσε στους Financial Times ο Μάικλ Χέιγκ, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της Société Générale. «Υπάρχει ένας μικρός αγώνας δρόμου μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά χρυσού οι οποίοι προσπαθούν να προστατευτούν», είπε.
Σημειωτέον πως η Τράπεζα της Αγγλίας κατέχει ράβδους χρυσού για το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλες κεντρικές τράπεζες.
«Η συνήθης ομαλή λειτουργία του συστήματος δεν αντιμετωπίζει γενικά αυτό το επίπεδο τεράστιας ζήτησης», δήλωσε στο Βusiness Insider η Λουίζ Στριτ, ανώτερη αναλυτής αγορών στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Η Τράπεζα της Αγγλίας κατέχει περίπου 400.000 ράβδους χρυσού και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος θεματοφύλακας του πολύτιμου μετάλλου μετά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Οι περισσότερες συναλλαγές ράβδων χρυσού πραγματοποιούνται στο Λονδίνο, ενώ η προθεσμιακή αγορά επικεντρώνεται στη Νέα Υόρκη.
Τον περασμένο μήνα τα στελέχη της Επιτροπής Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ρώτησαν τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι αν ανησυχεί για τις μεταφορές. Εκείνος απάντησε: «Το Λονδίνο παραμένει η σημαντικότερη αγορά χρυσού στον κόσμο. Εάν εμπλέκεστε σε αυτή την αγορά και θέλετε να εμπορεύεστε ή να χρησιμοποιείτε τον χρυσό σας, πρέπει πραγματικά να τον έχετε στο Λονδίνο».
Από την ορκωμοσία του τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 10% στις κινεζικές εισαγωγές, ανακοίνωσε και καθυστέρησε δασμούς 25% σε αγαθά από το Μεξικό και εισαγωγές μη ενεργειακών προϊόντων από τον Καναδά, όρισε ημερομηνία για δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο και σχεδιάζει αμοιβαίους δασμούς σε όλες τις χώρες που φορολογούν τις εισαγωγές των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του χρυσού στα 3.100 δολάρια ανά ουγγιά για το τέλος του 2025 από 2.890 δολάρια ανά ουγγιά λόγω της διαρθρωτικά υψηλότερης ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες.
«Ωστόσο, εάν η αβεβαιότητα συμπεριλαμβανομένων των φόβων για τους δασμούς- παραμείνει υψηλή, η υψηλότερη κερδοσκοπική τοποθέτηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του χρυσού έως και τα 3.300 δολάρια/ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους», σημείωσε η τράπεζα.
Ο χρυσός, ο οποίος έφτασε στο μέγιστο ρεκόρ των 2.942,70 δολαρίων στις 11 Φεβρουαρίου, θεωρείται ως παραδοσιακό μέσο αντιστάθμισης έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού και των οικονομικών αβεβαιοτήτων.
Καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τους δασμούς, η προσοχή τους μετατοπίζεται τώρα στα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ του Ιανουαρίου για ενδείξεις σχετικά με το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν τον αυξανόμενο κίνδυνο ενός ευρύτερου εμπορικού πολέμου στην οικονομία.
Η διοικητής της Fed, Μισέλ Μπόουμαν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι επιθυμεί αυξημένη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω φέτος προτού μειώσει εκ νέου τα επιτόκια, ιδίως δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις νέες εμπορικές και άλλες πολιτικές.
Η ετήσια ζήτηση χρυσού έφτασε το ρεκόρ των 4.974 τόνων πέρυσι, λόγω των ισχυρών αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και της αύξησης της επενδυτικής ζήτησης, ανέφερε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Η συνολική αξία της ζήτησης άγγιξε επίσης ρεκόρ στα 382 δισ. δολάρια.
Η προσφορά
Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περισσότερους από 1.000 τόνους για τρίτο συνεχόμενο έτος, φτάνοντας τους 333 τόνους τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024.
Η προσφορά χρυσού μπορεί να εξομαλυνθεί ή ακόμη και να μειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω των προβλημάτων παραγωγής, δήλωσε ο Τζον Ριντ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού σε περσινό σημείωμα που δημοσίευσε η Nomura.
Τόνισε ότι το πολύτιμο μέταλλο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εξορυχθεί και ότι αυξάνονται τα οικονομικά και περιβαλλοντικά εμπόδια για νέα ορυχεία, προσθέτοντας ότι η ανακύκλωση χρυσού από παλιά κοσμήματα αυξάνεται.
Διαβάστε ακόμη
JPMorgan για υπόθεση Viva: Το δικαστήριο μας δικαίωσε ως τον συνολικό νικητή της υπόθεσης
Tανζανίτης: Ο εντυπωσιακός πολύτιμος λίθος που έγινε το νέο trend στα κοσμήματα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ