Οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν πλήγμα στην ποιότητα του ενεργητικού τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, ειδικά όσες «κουβαλούν» τοξικά δάνεια από προηγούμενες τις κρίσεις, προβλέπει η S&P Global Market Intelligence, και προχωρά ένα βήμα παρακάτω υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερες απώλειες δανείων λόγω φυσικών κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, τα οποία δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021, αξιολόγησαν περίπου 1.600 τράπεζες της ζώνης του ευρώ σε ορίζοντα 30 ετών και ανέφεραν ότι στο πιο σοβαρό σενάριο “θερμού οίκου”, η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών των επιχειρήσεων υψηλού φυσικού κινδύνου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 25% έως το 2050.
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επόμενες δύο δεκαετίες δείχνουν ότι οι περιοχές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας αντιμετωπίζουν “πολύ υψηλό” κίνδυνο πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο.
“Οι περιοχές που βρίσκονται στη νότια Ευρώπη αναμένεται να υποφέρουν σχετικά περισσότερο από τις πυρκαγιές: αυτό βασίζεται κυρίως στην προβλεπόμενη αυξημένη συχνότητα και ένταση των πυρκαγιών που πλήττουν τις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον ισημερινό”, ανέφερε η ΕΚΤ.
Τα ιστορικά δεδομένα, συνεχίζει η S&P Global Market Intelligence, δείχνουν επίσης ότι οι πυρκαγιές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα έχουν πλήξει μεγαλύτερες εκτάσεις από εκείνες στη Γαλλία, για παράδειγμα. Ο κίνδυνος ανά χώρα είναι ιδιαίτερα έντονος στην Ευρώπη, όπου πάνω από το 80% των τραπεζικών ανοιγμάτων αφορά εγχώριους πελάτες, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Κλιματικά τεστ αντοχής
Τα κλιματικά τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν ότι πάνω από το 60% των τραπεζικών δανείων στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία είναι εκτεθειμένα σε υψηλό φυσικό κίνδυνο, ο οποίος ορίζεται ως άνω του 1% πιθανότητα μια επιχείρηση να υποστεί τις συνέπειες μιας πυρκαγιάς ή μιας ποτάμιας ή παράκτιας πλημμύρας μέσα σε ένα έτος. Η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με πάνω από το 90% των τραπεζικών δανείων που εκτίθενται σε υψηλό φυσικό κίνδυνο, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ξεπερνά το 20%.
“Το κανάλι του πιστωτικού κινδύνου είναι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο όταν πρόκειται για τις τράπεζες λιανικής. Και αυτό σημαίνει ότι λόγω της μετάβασης σε μια νέα πράσινη οικονομία και λόγω του υψηλότερου φυσικού κινδύνου για τους υποκείμενους δανειολήπτες, αυξάνεται η πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων των δανειοληπτών“, δήλωσε ο Stefan Nedialkov, διευθυντής της Citigroup Global Markets, στην S&P Global Market Intelligence.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές ευαίσθητες στον κλιματικό κίνδυνο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διακοπή των παραγωγικών διαδικασιών λόγω φυσικών καταστροφών, ανέφερε η ΕΚΤ. Η αύξηση αυτών των οικονομικών ζημιών μπορεί να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές των εξασφαλίσεων και τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων, επηρεάζοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν δανείσει αυτές τις επιχειρήσεις.
«Οι τράπεζες θα πρέπει λάβουν μέτρα και δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι τίποτα δεν θα συμβεί τα επόμενα 30 χρόνια στη διαχειριστική δράση των τραπεζών όσον αφορά τα δάνεια και τις πολιτικές δανείων”, δήλωσε ο Sam Theodore, ανώτερος τραπεζικός σύμβουλος της Scope Insights.
Διαβάστε ακόμα:
Gazprom: Η τροφοδοσία της Ευρώπης είναι στο μάξιμουμ – Oτιδήποτε επιπλέον μόνο με νέο συμβόλαιο
Self-test για μαθητές: Πότε ξεκινάει η διάθεση για την εβδομάδα 18 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου