Στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έφτασαν οι εταιρικές χρεοκοπίες στις ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία της S&P Global Market Intelligence. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποδίδεται καταρχάς στις συνέπειες των παρατεταμένα υψηλών επιτοκίων σε συνδυασμό με την αποδυναμωμένη καταναλωτική ζήτηση.
Συγκεκριμένα, έκθεση της S&P Global Market Intelligence – την οποία επικαλείται δημοσίευμα των Financial Times – υπολόγισε πως τουλάχιστον 686 αμερικανικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο μέσα στο 2024, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 8% σε σχέση με τα επίπεδα του 2023.
Πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο για το δείκτη από το 2010 και το τότε ρεκόρ των 828 χρεοκοπιών.
Συνολικά το 2021 και το 2022 μαζί, σε ένα διάστημα χαμηλού κόστους δανεισμού, οι εταιρικές χρεοκοπίεςδιαμορφώθηκαν μόλις στις 777. Το 2023 ο ρυθμός των πτωχεύσεων άρχισε να ανεβαίνει, με τον απολογισμό της χρονιάς να διαμορφώνεται στις 636, πριν τελικά ανέβει κι άλλο πέρυσι.
Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις της χρονιάς στάθηκε η πτώχευση της αλυσίδας λιανικής Party City, με 700 καταστήματα σε όλη τη χώρα, που στα τέλη Δεκεμβρίου υπέβαλε το δεύτερο αίτημα χρεοκοπίας, περίπου ένα χρόνο μετά την πρώτη της διαδικασία υποβολής στο λεγόμενο Chapter 11, τον Οκτώβριο του 2023.
Έτερα σημαντικά «λουκέτα» που έλαβαν χώρα μέσα στη χρονιά θεωρούνται αυτό της Tupperware, με τα θρυλικά τάπερ φύλαξης τροφίμων, της αλυσίδας εστιατορίων Red Lobster, της αεροπορικής Spirit Airlines και της εταιρείας καλλυντικών Avon Products.
Συνολικά πάνω από 30 χρεοκοπίες μέσα στο 2024 ξεπέρασαν το όριο του 1 δισ. δολαρίων σε ζημιές.
Σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στάθηκε το υψηλό κόστος ζωής, λόγω της μακράς περιόδου υψηλών επιτοκίων, που συνέχισε να συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και να πιέζει τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα, παρά την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed, το συμβούλιο έστειλε σήμα για αργό και επιφυλακτικό ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων μέσα στο 2025, με μόνο δύο περικοπές, γεγονός που σημαίνει πως η αρνητική πίεση προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχιστεί και φέτος.
Διαβάστε ακόμη
Μετοχές: Μπορεί η Ευρώπη να κερδίσει τις ΗΠΑ το 2025;
Ρεύμα: Τι αλλάζει στα μπλε τιμολόγια από τις 17 Ιανουαρίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα