Η απόφαση της ΕΚΤ θα έχει θετικό αντίκτυπο τα ελληνικά ομόλογα, εκφράζει η Société Générale. Όπως υπογραμμίστηκε, οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να στοχεύουν τον κατακερματισμό της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία και αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται την αγορά περισσότερων ελληνικών ομολόγων ή και ακόμη και την επανεκκίνηση του PEPP.

Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ παρέχει σαφήνεια στις προθέσεις της, όπως αρμόζει στις προοπτικές του πληθωρισμού, εξηγεί η Société Générale. Η ΕΚΤ παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να καταργήσει σταδιακά τα κίνητρα πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία, διατηρώντας παράλληλα την προαιρετικότητα και την ευελιξία. Το μήνυμα σχετικά με την ανάγκη μείωσης του QE, το οποίο θα μειωθεί περισσότερο από το μισό τους επόμενους τρεις μήνες, ήταν σαφέστερο από ό,τι αναμενόταν, ενώ οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερες.

Μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων παραμένει σε αυτό το στάδιο πέραν του 2022 (την αναμένει στα τέλη του 2023), αλλά σαφώς πολλά μπορεί να αλλάξουν πολλά κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι έως εννέα μηνών, με ακόμη και μια μικρότερη αναθεώρηση των προβλέψεων (ή τη συμπερίληψη της ιδιοκατοίκησης του κόστους στέγασης) αυξάνει τις προοπτικές για νωρίτερη σύσφιξη.

Προς το παρόν, ο βασικός στόχος είναι τερματισμός του PEPP και η ΕΚΤ έδειξε μια αναζωογονητική πεποίθηση της νομισματικής κυριαρχίας, περιγράφοντας μια μείωση του μηνιαίου ρυθμού του QE κατά 50 δισ. ευρώ από τώρα έως τον Απρίλιο, με μικρή ένδειξη ότι οι υψηλότερες αποδόσεις ή τα ευρύτερα spreads θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν αυτά τα σχέδια.

Οι βασικές αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα περιλάμβαναν:

1) Πρόθεση να μειωθούν οι αγορές PEPP το 1ο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2021 και να διακοπούν οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά τον Μάρτιο.

2) Παράταση των επανεπενδύσεων του PEPP κατά τουλάχιστον ένα έτος, έως το τέλος του 2024.

3) Υπογραμμίστηκε η ευελιξία και τονίστηκε ότι οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να στοχεύουν τον κατακερματισμό της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται την αγορά περισσότερων ελληνικών ομολόγων και ακόμη και την επανεκκίνηση του PEPP.

4) Το APP θα αυξηθεί στα 40 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο, στα 30 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο και στη συνέχεια θα τρέχει με 20 δισ. ευρώ ανά μήνα και για όσο διάστημα χρειαστεί (η SG περίμενε 50 δισ. ευρώ, 30 δισ. ευρώ και 15 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

5) Η ΕΚΤ ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ειδικοί όροι για το TLTRO3 θα λήξουν τον Ιούνιο του επόμενου έτους, χωρίς να προσφέρει κάποια εικόνα για το αν θα προσφερθεί περαιτέρω ρευστότητα.

Citi: Ουδέτερη για τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών

“Τα ελληνικά ομόλογα δεν έλαβαν κάποια εξαίρεση (waiver) για να μπορούν να συμμετάσχουν στο κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, διατηρώντας τα μη επιλέξιμα για αγορές λόγω της αξιολόγησης τους χαμηλότερα από την επενδυτική αξιολόγηση.

Η ΕΚΤ δήλωσε ωστόσο ότι τα εγχώρια αομόλογα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ευέλικτη επανεπένδυση των εξαγορών από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία PEPP, τις οποίες εκτιμά η αμερικανική τράπεζα ότι ανέρχονται σε περίπου 170-185 δισ. ευρώ ετησίως, ώστε να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών, εξηγεί η Citi.

Αυτό ήταν ίσως η αιτία για τη σύσφιξη των περιθωρίων (spreads) των ελληνικών ομολόγων μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενώ τα spreads των ομολόγων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών διευρύνθηκαν. Αυτό θα πρέπει να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες στηρίξεις που έχουν τα ελληνικά ομόλογα από τη συνεχιζόμενη ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, την πιθανή αποτελεσματική αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης NGEU και το ενδεχόμενο αναβαθμίσεων των αξιολογήσεων.

H Citi συνολικά παραμένει ουδέτερη για το 10ετές spread του ελληνικού ομολόγου με το ιταλικό στο τρέχον επίπεδο των περίπου +20 μ.β”, σημειώνει η τράπεζα.

 

Διαβάστε ακόμη

Έμα Ραντουκάνου: Οι «χρυσές» χορηγίες των Tiffany’s, Dior, Evian και η σύγκριση με τη Σαράποβα (pics)

Οι Αμερικανοί αγοράζουν από την Εθνική και… από τον Πατέλη, το Υπερταμείο πουλάει αεροδρόμια, η Ιντρακάτ αποκτά νέους μετόχους