Αδύναμες παραμένουν οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, παραδέχτηκε το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, παρά το γεγονός ότι η σκληροπυρηνική Γερμανίδα οικονομολόγος απέφυγε να κάνει λόγο στη διαφαινόμενη αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ξεκαθαρίζοντας πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητήσουμε περικοπές των επιτοκίων».
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού σε ανοιχτή συζήτηση στην πλατφόρμα του X (πρώην Twitter), η κυρία Σνάμπελ υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι τα χειρότερα φαίνεται να έχουν παρέλθει, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι αδύναμες, όπως άλλωστε έχει προβλέψει και η ίδια η ΕΚΤ.
Αν και είναι βασικό ότι πιθανότατα μιλάμε για μια ομαλή μόνο προσγείωση της οικονομίας.
Την ίδια ώρα, πάντως, όπως επεσήμανε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλές αντοχές με κάποια βέβαια σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των μισθών.
🇪🇺@Isabel_Schnabel: It is too early to discuss rate cuts. We will keep our key policy rates at restrictive levels until we are confident that inflation sustainably returns to our 2% target. This requires additional data confirming the disinflationary process. #AskECB https://t.co/b85BHgoE98
— European Central Bank (@ecb) January 10, 2024
«Η πτώση της ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά επιβεβαιώνει την συνεχιζόμενη ισχυρή αντοχή της αγοράς εργασίας, κάτι που είναι σε γενικές γραμμές εντός των προβλέψεων (της ΕΚΤ)» υποστήριξε η Γερμανίδα οικονομολόγος, προσθέτοντας πως «όσο ο πληθωρισμός υποχωρεί, συνεχίζουμε να περιμένουμε μια σταδιακή πτώση του ρυθμού αύξησης των μισθών το 2024».
Σε κάθε περίπτωση, όπως επεσήμανε, αν και ο πληθωρισμός έχει συνολικά υποχωρήσει, «οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες». Για το λόγο αυτό η ίδια σχολίασε πως «είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για μειώσεις των επιτοκίων.
«Τα επιτόκια χρειάζεται να είναι επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν τη σταθερή επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο 2%. Η επιβράδυνση της οικονομίας είναι λοιπόν τμήμα της μετάβασης της νομισματικής πολιτικής» υποστήριξε.
🇪🇺@Isabel_Schnabel: Our mandate is to preserve price stability. For that we need to see inflation returning sustainably to our 2% target. We expect inflation to reach 2% in 2025 and project that we can achieve this without causing a deep or prolonged recession. #AskECB https://t.co/GKZpVTu3X9
— European Central Bank (@ecb) January 10, 2024
Μάλιστα, ανάμεσα στα πεδία υψηλού κινδύνου τοποθέτησε τις γεωπολιτικές εντάσεις, εξηγώντας πως μπορεί να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις ωθώντας ανοδικά τις ενεργειακές τιμές ή τα μεταφορικά κόστη. «Για το λόγο αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή» ισχυρίστηκε.
Αν και οι traders ποντάρουν στην προοπτική της πρώτης περικοπής των ευρωπαϊκών επιτοκίων ήδη από την άνοιξη, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εμφανιστεί να θεωρούν την εκτίμηση αυτή ως πρόωρη. Μεταξύ τους και η Ίζαμπελ Σνάμπελ.
🇪🇺@Isabel_Schnabel: Price shocks were predominantly disinflationary before the pandemic and inflationary after the pandemic. Shocks related to climate change or a decline in globalisation could imply a higher prevalence of inflationary shocks in the future. #AskECB https://t.co/AXJLrz1KSc
— European Central Bank (@ecb) January 10, 2024
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του συμβουλίου, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό υποστήριξε πως αν και τα επιτόκια θα ξεκινήσουν την καθοδική τους πορεία μέσα στη χρονιά, το συμβούλιο δεν θα βιαστεί και θα λάβει τις αποφάσεις του βασιζόμενο στη ροή των στοιχείων και όχι σε ένα ημερολόγιο.
Την ίδια ώρα ενώ ο Πορτογάλιος Μάριο Σεντένο ισχυρίστηκε, σε δηλώσεις του, ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, ο Κροάτης συνάδελφος του, Μπόρις Βούτσιτς δήλωσε πως είναι απίθανο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων πριν το καλοκαίρι. Οι δηλώσεις αυτές αντανακλούν το διχασμό στους κόλπους του συμβουλίου και τη δυσκολία που μπορεί να έχει στο να καταλήξει στην απόφαση της έναρξης του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων.
Διαβάστε ακόμη
Σκρέκας: Ως τον Μάρτιο θα έχει φανεί η αποκλιμάκωση στις τιμές
Bloomberg: Το comeback του «σούπερ Μάριο» Ντράγκι, τα σχόλια στους διαδρόμους της ΕΕ και οι CEOs
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ