(Τελευταία ενημέρωση – 13:30)
Σε πτωτικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική ημέρα κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, με την επιφυλακτικότητα των επενδυτών να παραμένει στο προσκήνιο. Οι πωλητές ήταν κυριαρχικοί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας, με αποτέλεσμα να απειληθούν προσωρινά οι 1.420 μονάδες. Ωστόσο, οι αρχικές πιέσεις σταδιακά αποκλιμακώνονται.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον κατά -0,17% στις 1.423,61 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.429,91 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.416,80 μονάδες. Σε «ρηχά νερά» ξανά η συναλλακτική δραστηριότητα. Ελάχιστες είναι επίσης οι μετοχές που παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή.
Ενδεχομένως η αγορά να πάρει τα πάνω της αφού ολοκληρωθεί το placement για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα (υπολογίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου). Μέχρι τότε οι επενδυτές ίσως παίζουν συνεχώς «άμυνα» για να έχουν ρευστότητα την κατάλληλη στιγμή. Σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο, σταθμίζουν το debate Τραμπ-Χάρις σε συνδυασμό με τα κρίσιμα στοιχεία που αναμένονται για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Αυξημένο παραμένει το ενδιαφέρον στο πεδίο των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας. Την ερχόμενη Παρασκευή (13/9) η Moody’s θα πάρει την «σκυτάλη» από την DBRS, με τον καναδικό οίκο να έχει διατηρήσει το αξιόχρεο στο «BBB» (low), αναβαθμίζοντας παράλληλα τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές. Σε περίπτωση ανάλογης στάσης από την Moody’s («Ba1» και σταθερό outlook), τότε θα πέσει το τελευταίο «οχυρό» στο «κυνήγι» της επενδυτικής βαθμίδας (ο αμερικανικός οίκος είναι ο μόνος που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα το investment grade).
Σε διεθνές επίπεδο, ορόσημο αποτελεί η αυριανή ημέρα καθώς η ΕΚΤ προβλέπεται ότι θα προχωρήσει στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της για φέτος, μετά από εκείνη του περασμένου Ιουνίου. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετυμηγορία της Federal Reserve μία εβδομάδα αργότερα (συνεδριάζει το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου). Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού από τα επίπεδα ρεκόρ του 5,25% με 5,50%, που βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2023. «Κλειδί» θα αποτελέσουν τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Στα καθ’ ημάς, έντονη είναι η δράση στον τραπεζικό κλάδο. Για τις αρχές Οκτωβρίου δρομολογείται το placement του 8% με 10%, από το συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική. Στο επίκεντρο και η Πειραιώς, μετά την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου Tier 2, με την τράπεζα να αντλεί 650 εκατ. ευρώ και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2,7 δισ. ευρώ. Στην τελική ευθεία έχει μπει η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α., με το ντεμπούτο της στο ταμπλό να έχει προγραμματιστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου. Σε διαπραγμάτευση θα τεθούν, επίσης, αύριο οι νέες μετοχές της Attica Bank, που προέκυψαν από τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Μετά τον ΔΑΑ, την Autohellas και την Fourlis, σήμερα είναι η σειρά της Aegean και της ElvalHalcor να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου. Την Πέμπτη (12/9) ακολουθούν η Lamda Development και η Ελλάκτωρ από τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,0228 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα η Orilina Properties.
Νέες πιέσεις στην εγχώρια αγορά
Κατά -0,55% υποχωρεί σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.225,32 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -0,18% στις 3.449,78 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,52% στις 2.292,81 μονάδες.
Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 29,61 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,267 εκατ. ευρώ αφορά σε πακέτα. Τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ κάνει η Πειραιώς. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 98,152 δισ. ευρώ. Απώλειες καταγράφουν 70 μετοχές, έναντι 27 που ενισχύονται και 12 που μένουν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank καταγράφει απώλειες -0,81% στο 1,964 ευρώ και ακολουθούν η Πειραιώς (-0,69% στα 3,871 ευρώ), η Εθνική (-0,56% στα 7,512 ευρώ) και η Alpha Bank (-0,07% στο 1,519 ευρώ).
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή πτώση σημειώνουν η Aegean, η Lamda Development, η Ελλάκτωρ, η ΕΥΔΑΠ και η Coca Cola, με την τελευταία να διορθώνει από το χθεσινό υψηλό 4,5 ετών των 34,1 ευρώ. Ο ΟΤΕ ενισχύεται κατά +1,4% και πλησιάζει εκ νέου τα 15 ευρώ. Κέρδη πέριξ του +1% για την Titan. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, υποχωρούν σημαντικά η Intrakat, η Lavipharm, η Intralot και ο ΟΛΠ. Αντίθετα, πάνω από +1% κερδίζει η Profile.
Τριήμερο πτωτικό σερί – Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές και η Coca Cola
Συνολικά 20 μονάδες, ήτοι -1,41%, έχασε το τελευταίο τριήμερο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Έτσι, ενώ βρισκόταν στο σημείο να διεκδικεί την επάνοδό του στις 1.450 μονάδες, «έπεσε» εκ νέου κάτω από τη «ζώνη» των 1.430 μονάδων. Ξανά σε επίπεδα υπό των 100 εκατ. ευρώ χθες ο τζίρος και θα ήταν ακόμη χαμηλότερος αν δε μεσολαβούσαν τα πακέτα αξίας 20 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε αρνητικό έδαφος εντός του Σεπτεμβρίου (-0,36%) και η φετινή του επίδοση ανέρχεται σε +10,28%.
Αρνητικές πρωταγωνίστριες οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά -1,06% την Τρίτη και κατά -2,67% το τελευταίο τριήμερο. Παράλληλα, έχει κάνει ένα πτωτικό 5Χ6 που του έχει κοστίσει σωρευτικά -3,96%. Λίγο πάνω από το +16% υπολογίζεται η ενίσχυση του τραπεζικού δείκτη μέσα στο 2024.
Υπό των 2 ευρώ βρέθηκε η Eurobank για πρώτη φορά από τις 9 Αυγούστου, ενώ η Alpha Bank οπισθοχώρησε στο 1,52 ευρώ, δηλαδή σε τιμή κλεισίματος που είχε να δει από τη «Μαύρη Δευτέρα» 5 Αυγούστου. «Βουτιά» άνω του -2% για την Πειραιώς, η οποία, ενώ προηγουμένως διεκδικούσε την επιστροφή στα 4 ευρώ, πλέον κινείται στις παρυφές των 3,9 ευρώ.
Κόντρα στο νωθρό κλίμα της εγχώριας αγοράς κινήθηκε η Coca Cola. Σημείωσε «άλμα» +2% την Τρίτη και βρέθηκε πάνω από τα 34 ευρώ. Συγκεκριμένα, έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 34,1 ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ 4,5 ετών. Αμέσως επόμενη υψηλότερη τιμή κλεισίματος τα 34,2 ευρώ της 19ης Φεβρουαρίου 2020. Στα 12,727 δισ. ευρώ «απογειώθηκε» η χρηματιστηριακή της αξία, με τα φετινά της κέρδη να ανέρχονται σε +29,07%.
Αρκετά από τα κεκτημένα της περιόδου 5-6 Σεπτεμβρίου (+7,91%) έχασε η Jumbo, υποχωρώντας κατά -1,32% χθες και κατά -3,79% το τελευταίο διήμερο. Σε περιδίνηση τα διυλιστήρια, με τη Motor Oil να χάνει -2,87% στις δύο πρόσφατες συνεδριάσεις και να απομακρύνεται περαιτέρω από τα 22 ευρώ, ενώ η HELLENiQ ENERGY απώλεσε -2,36% σε τρεις ημέρες και σταμάτησε λίγο πάνω από τα 7 ευρώ. Τριήμερη διολίσθηση -3,65% για την Aegean, με τα 11 ευρώ να δοκιμάζονται. Απώλειες άνω του -2% χθες για την Ελλάκτωρ, η οποία βρέθηκε ξανά κάτω από τα 2 ευρώ.
Προς πτωτικό άνοιγμα η Wall Street – Αντιδρούν οι αγοραστές στην Ευρώπη
Διττή ήταν η εικόνα που παρουσίασε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να κλείνουν σε θετικό έδαφος. Αντίθετα, ο Dow Jones κινήθηκε πτωτικά υπό το «βάρος» των τραπεζών, με την ισχυρή υποχώρηση της JP Morgan να συμπαρασύρει προς το κάτω συνολικά τον κλάδο. Με αρνητικά πρόσημα αναμένεται να εκκινήσει σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures).
Στον αντίποδα, με rebound απαντούν οι ευρωαγορές, έχοντας στραμμένη την προσοχή στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό. «Μούδιασμα» έφεραν τα νέα δεδομένα για την βρετανική οικονομία, η οποία παρέμεινε στάσιμη. Στο +0,35% διαπραγματεύεται ο Stoxx 600. Μεταξύ +0,1% και +0,3% τα κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών, με τον ισπανικό IBEX 35 να κινείται υψηλότερα κατά +0,8%.
Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Ειδικότερα, ο ιαπωνικός δείκτης έχασε σχεδόν 600 μονάδες σήμερα και υποχώρησε κατά -1,6%. Σε καθοδική τροχιά κινήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα.
Διαβάστε ακόμη
Στο στόχαστρο της Εφορίας οι TikTokers που… εισπράττουν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ