Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού για να κρίνουν τη νομισματική στρατηγική που θα ακολουθήσουν πιθανότατα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Αν και ειδικά η Fed φαίνεται πως απομακρύνεται από την προοπτική μιας νέας μείωσης των επιτοκίων στο ορατό μέλλον, μετά και τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας.

Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,55% στις 508 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX μειώθηκε κατά 0,41% στις 20.132 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 0,30% και τις 7.408 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε κάμψη ύψους 0,29% φτάνοντας τις 8.224 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρέθηκε στο -0,83% και τις 34.799 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.688 μονάδες μειωμένος κατά 0,28%.

Θυμίζουμε πως και την Παρασκευή οι αγορές κατέγραψαν απώλειες ακολουθώντας το sell off της Wall Street, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Η αμερικανική έκθεση για την απασχόληση έδειξε πως τα περιθώρια στην αγορά εργασίας είναι υπερβολικά σφιχτά, καθώς οι προσλήψεις εκτινάχθηκαν πολύ πάνω από το αναμενόμενο στις 256.000. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τους αναλυτές να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, βλέποντας πλέον μόνο μία μείωση μέσα στη χρονιά, ενώ δεν έλειψαν και οι πιο απαισιόδοξες φωνές που επανέφεραν στο τραπέζι την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων.

Μέσα στο κλίμα αυτό τα επικείμενα στοιχεία του πληθωρισμού θα αποδειχτούν καθοριστικά για τις τάσεις στις αγορές. Ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή δημοσιεύεται την Τετάρτη, ωστόσο οι προβλέψεις δεν κάνουν λόγο για υποχώρηση του.

Αντιστοίχως, και στην ΕΕ αναμένονται στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τις μετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία να έχουν κομβικό χαρακτήρα.

Την ανησυχία των επενδυτών για την πορεία των τιμών δεν βοηθά προφανώς η αναζωπύρωση του ανοδικού ράλι στο πετρέλαιο, που σήμερα έκανε νέο δυναμικό άλμα φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο εδώ και τέσσερις μήνες.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1,82% ξεπερνώντας το όριο των 80 δολαρίων, στα 81,19 και η τιμή του αμερικανικού WTI εκτινάχθηκε σε ποσοστό 2,90% φτάνοντας τα 78,77 δολάρια το βαρέλι.

Με τα νέα αυτά κέρδη η άνοδος για τους πετρελαϊκούς δείκτες κυμαίνεται στο 6% μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, ήτοι μετά την επιθετική απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν να διευρύνει τις κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαϊκού κλάδου, κατά εταιρειών, προσώπων και τάνκερ.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs τα τάνκερ που στοχοποιήθηκαν από τις νέες κυρώσεις μετέφεραν 1,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το 2024, αναλογώντας περίπου στο 25% των ρωσικών εξαγωγών.

Στον αντίποδα σημαντική πτώση ύψους 1,19% κατέγραψε η τιμή του χρυσού πέφτοντας στα 2.682 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά, καθώς η ροή των στοιχείων επιβεβαιώνουν την υιοθέτηση ενός πολύ αργού ρυθμού μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα διεύρυνε περαιτέρω τα κέρδη των προηγούμενων ημερών με τον δείκτη δολαρίου να «πιάνει» υψηλό τουλάχιστον δύο ετών, στο 110,08, και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0213 με το ευρώ να χάνει 0,30% και να προσγειώνεται στο χαμηλότερο σημείο του από τον Νοέμβριο του 2022.

Η στερλίνα αντιστοίχως αποδυναμώθηκε σε ποσοστό 0,7% «αγγίζοντας» χαμηλό 14 μηνών στα 1,207 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη

Ιδιωτικές κλινικές κατά ασφαλιστικών: Μειώθηκαν 4%, δεν αυξήθηκαν τα κόστη νοσηλείας

Πολιτική θύελλα για τα €100 εκατ. του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων

Kρυπτονομίσματα: Σε εφαρμογή ρυθμίσεις για την προστασία και ενημέρωση των επενδυτών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα