Νέες απώλειες κατέγραψαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να περιμένουν το νέο γύρο των αποφάσεων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς, με κυριότερη τη Federal Reserve, που θα σηματοδοτήσει και το τέλος του νομισματικού κύκλου του 2024.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,42% στις 513 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες πιέσεις, πάντως, δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση ύψους 0,33% στις 20.246 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατάφερε να μείνει ελαφρά κερδισμένος στο +0,12% και τις 7.365 μονάδες, καθώς ο νέος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης του υπουργικού του συμβουλίου και ο FTSE 100 διεύρυνε τις απώλειες του χάνοντας 0,81% στις 8.195 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε σε ποσοστό 1,22% και τις 34.315 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.588 μονάδες μειωμένος κατά 1,62%.

Μετά την αναμενόμενη νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, την περασμένη εβδομάδα, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην πληθώρα αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από έτερες στρατηγικές κεντρικές τράπεζες, αυτή την εβδομάδα.

Ξεχωρίζει, βέβαια, η αμερικανική Fed αύριο, Τετάρτη, όπως επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Πέμπτη.

Το νέο άλμα στον όγκο των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ δεν άλλαξε τις προσδοκίες της αγοράς για μια τρίτη περικοπή των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed. Όμως, από εκεί και πέρα το τοπίο περιπλέκεται, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας και η επιβράδυνση του ρυθμού αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού δίνουν στο συμβούλιο τα περιθώρια να κινηθεί πιο αργά και προσεκτικά τη νέα χρονιά.

Το τελευταίο είναι σημαντικό δεδομένου πως θα περιμένει πιθανότατα να διαπιστώσει και τον αντίκτυπο των οικονομικών μέτρων Τραμπ στην πορεία του πληθωρισμού.

Οι νομισματικές προοπτικές του 2025 είναι ακριβώς ένας από τους παράγοντες που προκαλούν νευρικότητα στις αγορές και σε επιχειρήσεις, οι επιδόσεις των οποίων είναι πιο ευάλωτες στην διακύμανση των επιτοκίων.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές συνέχισαν να κατρακυλούν με νέα σημαντική πτώση άνω του 1%, λόγω της ανησυχίας για την πορεία της ζήτησης και εν αναμονή της ετυμηγορίας της Fed.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 1,50% στα 72,80 δολάρια και η τιμή του αμερικάνικου WTI έπεσε κάτω από το όριο των 70 δολαρίων, στα 69,54, με κάμψη 1,65%.

Κάμψη 0,60% και για τον χρυσό που έπεσε στα 2.653 δολάρια την ουγγιά, καθώς οι traders «βλέπουν» πιο αργή πορεία νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed το 2025, με το δολάριο αντιστοίχως να μένει σχεδόν αμετάβλητο. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε ανεπαίσθητα στο 106,77 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0502.

Πάντως, η χρονιά θα «κλείσει» βρίσκοντας σαφώς κερδισμένο το αμερικανικό νόμισμα που μετρά κέρδη της τάξεως του 5% έναντι του ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Το ράλι του bitcoin συνεχίζεται ακάθεκτο – Ο ρόλος του στρατηγικού αποθέματος των ΗΠΑ (πίνακες)

Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης χάνει τη γεύση της η καυτερή πιπεριά

BC Partners: Deal άνω των 2 δις. ευρώ για την πώληση της Synthon στη Goldman Sachs

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα