Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν ακόμη στις δυσμενείς αλλαγές που αναμένουν να φέρει η νέα εποχή Τραμπ στο Λευκό Οίκο στις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα και δη, στο εμπορικό πεδίο.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,98% στις 502 μονάδες, που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια κάμψη του από τις αρχές Αυγούστου και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες απώλειες άνω του 4% κατέγραψαν οι εξορυκτικές εταιρείες, λόγω της αποκλιμάκωσης της τιμής των μετάλλων, ενώ μόνο οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν οριακά θετικό πρόσημο.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση ύψους 2,13% στις 19.033 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 2,69% και τις 7.226 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 1,22% στις 8.025 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρέθηκε στο -2,15% και τις 33.607 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.382 μονάδες μειωμένος κατά 1,85%.

Οι αγορές της περιοχής παραμένουν προβληματισμένες με τις απόψεις που έχει εκφράσει ο Ντόναλντ Τραμπ και περιμένουν να διαπιστώσουν αν θα εφαρμόσει τελικά τις προστατευτικές πολιτικές που έχει εξαγγείλει προεκλογικά. Αναλόγως περιμένουν και τη σύνθεση της κυβέρνησης του, που έχει αρχίσει σταδιακά να σχηματίζεται.

Την ίδια ώρα οι πρώτες δυσμενείς επιπτώσεις έγιναν ήδη ορατές στο δείκτη οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW στη Γερμανία, που βασίζεται στις απόψεις περίπου 300 οικονομολόγων, τραπεζιτών και παραγόντων της αγοράς.

Ο δείκτης κατέγραψε απότομη πτώση το Νοέμβριο από τις 13,1 στις 7,1 μονάδες, σε σχέση με την εκτίμηση για διαμόρφωση του στις 13 μονάδες, με τους ειδικούς να στέκονται στους φόβους της αγοράς για τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ σε συνδυασμό με την καθίζηση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση Σολτς. Εξάλλου, η κυβέρνηση μετρά πλέον αντίστροφα για τις πρόωρες εκλογές που ορίστηκαν στις 23 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα και ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 2,4%, με τον τελικό δείκτη για τον Σεπτέμβριο να αναθεωρείται επίσης προς τα πάνω στο 1,8%.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές ανέκαμψαν ελαφρά μετά τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων ημερών, με τον κλάδο να αποτιμά την νέα έκθεση του ΟΠΕΚ, ο οποίος περιέκοψε τα εκτιμώμενα επίπεδα ζήτησης τόσο για φέτος όσο και για το 2025.

Έτσι, η τιμή του Brent ανέβηκε 0,33% στα 72,07 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI πρόσθεσε 0,38% στα 68,30 δολάρια το βαρέλι.

Στον αντίποδα συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση του χρυσού με φόντο το ασταμάτητο ράλι του δολαρίου. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχασε 0,43% στα 2.606 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά κοντά σε χαμηλό δύο μηνών. Αν και αναλυτές του κλάδου έσπευσαν να σχολιάσουν πως γύρω στα επίπεδα των 2.600 δολαρίων ορίζεται το επόμενο επίπεδο αντίστασης, που θα διακόψει την καθοδική του πορεία.

Όσον αφορά την αγορά συναλλάγματος, η ανοδική πορεία του αμερικανικού νομίσματος συνεχίστηκε με τον δείκτη δολαρίου να φτάνει έως και το 106,14 που είναι το υψηλότερο σημείο του από τον περασμένο Ιούλιο. Την ίδια ώρα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0597 με το ευρώ να χάνει άλλο 0,53% φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του από τα μέσα Απριλίου.

Πέρα από την πίεση από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, τριγμούς στο ευρώ έχει φέρει και η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, η οποία οδεύει προς πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε ακόμη 

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Πέθανε ο «καπετάνιος» του ελληνικού επιχειρείν – H διαδρομή ενός πανίσχυρου ‘Ελληνα (pics)

«Χρυσά» μπόνους περιμένουν φέτος τα golden boys της Wall Street – Το ράλι της αγοράς και ο παράγοντας Τραμπ

UBS: Κορυφαίες επιλογές οι ελληνικές τράπεζες στην Ευρώπη – Στα ευρωπαϊκά top picks η Εθνική Τράπεζα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα