Του Γιάννη Τσιρογιάννη
Όχι μία, ούτε τρεις, αλλά δέκα φορές άλλαξε πρόσημο ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street, στην τελευταία συενδρίαση της εβδομάδας, και την προτελευταία του έτους.
Ο S&P 500 αμφιταλαντεύθηκε μεταξύ πράσινου-κόκκινου χρώματος, για να υποκύψει τελικά στις πωλήσεις, κλείνοντας με ήπιες απώλειες, εν μέσω ωστόσο εξαιρετικά υψηλής διακύμανσης.
Μαζί με τους δείκτες φυσικά αμφιταλαντεύθηκαν και οι επενδυτές, ανάμεσα σε μετοχές και ομόλογα, πηδώντας στην «ασφάλεια» του 10ετούς καταφύγιου (αλλά και στον χρυσό), καθώς πολλοί ήταν αυτοί που… απλά παραιτήθηκαν εν μέσω της τρομακτικής κι επικίνδυνης μεταβλητότητας. Δεν είναι κάτι που αντέχουν όλοι άλλωστε… Το τι σημαίνει αυτό για το μέλλον το αναλύουμε παρακάτω.
Ισχυρή μεταβλητότητα κατέγραψε και το πετρέλαιο, που έκλεισε τελικά με ήπια κέρδη στα 45 δολ/βαρέλι (αργό), αλλά απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας. Το δολάριο υποχώρησε ελαφρά στο 1,144 έναντι ευρώ, και ο χρυσός ενισχύθηκε στα 1.283 δολ/ουγγιά.
Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,33% κι έκλεισε στις 23.062,40 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,12% στις 2.485,74 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με οριακά κέρδη 0,08% στις 6.584,52 μονάδες.
«Άγρια» εβδομάδα
Στην εβδομάδα: Οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, χάρη στο ισχυρό ράλι της Τετάρτης, που «είδε» τον Dow να σημειώνει άλμα σχεδόν 5%.
O Dow ενισχύθηκε κατά 2,8% στο σύνολο της εβδομάδας, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 2,9% και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 4%, με τους τρεις δείκτες να σημειώνουν την πρώτη τους εβδομαδιαία άνοδο μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης.
Σημειώνεται ότι η άνοδος της Τετάρτης (και Πέμπτης) αποδόθηκε κυρίως στο rebalancing χαρτοφυλακίου από τα συνταξιοδοτικά ταμεία των αμερικανικών επιχειρήσεων, κάτι που δεν ίσχυσε σήμερα, καθώς τα αμερικανικά ομόλογα παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα την στιγμή της ανοδικής αντίδρασης των μετοχών.
«Άγρια» χαρακτήρισαν τη χριστουγεννιάτικη εβδομάδα για τις αγορές σε Wall και Ευρώπη οι αναλυτές και συνιστούν προσοχή στους επενδυτές, όσο συνεχίζεται το μερικό shutdown στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε σήμερα να κλείσει τελείως τα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί δεν δώσουν την έγκριση για τη χρηματοδότηση ανέγερσης του περίφημου τείχους, διαφωνία η οποία έχει οδηγήσει στο shutdown.
Και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν τον χειρότερο Δεκέμβριο από τον 1931, με τον Dow και τον S&P 500 να υποχωρούν μέχρι στιγμής 9,4% και 9,8% αντίστοιχα. Ο φετινός υπήρξε ο χειρότερος Δεκέμβρης της δεκαετίας για τον S&P 500.
Τελικά «έπαθε» Bitcoin η Wall Street;
Η μεταβλητότητα που έχει «βαρέσει κόκκινο» (ακόμη και οι day-traders την… έχουν φοβηθεί), στέλνει πάντως ανησυχητικά σινιάλα, με το «μετρητή φόβου» VIX να εκτοξεύεται σε επίπεδα υπερδιπλάσια του ιστορικού μέσου όρου. Τόσο μεγάλες καθημερινές διακυμάνσεις, εναλλαγές προσήμων και… συναισθημάτων και υψηλό volatility αποτελούν ιστορικά προοίμιο δυσάρεστου γεγονότος στην αγορά.
Εκτός κι αν πια η Wall Street έπαθε… Bitcoin, και η υψηλή μεταβλητότητα (που μέχρι τώρα τη συναντούσαμε κυρίως στην «τρελή» αγορά των κρυπτονομισμάτων) τείνει να γίνει η νέα νόρμα.
Άλλωστε οι καιροί έχουν αλλάξει, το ίδιο τα επενδυτικά εργαλεία (βλέπε αλγοριθμικά «botάκια» που εκτελούν αυτοματοποιημένες συναλλαγές) αλλά και η ίδια η ιδιοσυγκρασία του επενδυτή, που διψά για εύκολο κέρδος. Ότι ανεβαίνει απότομα όμως πέφτει ακόμη πιο βίαια…
Και το χαρτί… ομίλει – Τι λένε τα ομόλογα
Τον μεγαλύτερο κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, έκρουσαν πριν λίγο καιρό τα αμερικανικά ομόλογα, όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων (2ετή-3ετή) ξεπέρασαν αυτές των μακροπρόθεσμων (5ετή-10ετή), γεγονός που μαρτυρά πως ουσιαστικά οι επενδυτές έχουν μειωμένη εμπιστοσύνη στην πορεία της οικονομίας για τα επόμενα τρία χρόνια.
Καθώς τα ομόλογα, και δη τα αμερικανικά -που μαζί με τα γερμανικά αποτελούν παγκόσμια «ασφαλή» καταφύγια- αποτελούν βασικό «καθρέφτη» μιας οικονομίας, πόσο μάλλον της ισχυρότερης του πλανήτη που μπορεί να παρασύρει όλες τις άλλες, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, και εν μέσω συνεχών sell-off, εμπορικών εντάσεων κλπ πέρασε στα «ψιλά γράμματα».
Ωστόσο αυτή η λεγόμενη αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων αποτελεί, ιστορικά πάντα, προοίμιο ύφεσης. Η «παγίδα» είναι όμως ότι η διαδικασία ξεκίνα αρκετούς μήνες μετά το σινιάλο των ομολόγων.
Επομένως οι όποιες ανοδικές αναλαμπές στα χρηματιστήρια, καλό θα ήταν να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα από τον επενδυτικό -και όχι μόνο- κόσμο, ειδικά εφόσον η Wall Street προέρχεται από τη μακροβιότερη και πιο ισχυρή bull market όλων τωνεποχών, με μια 10ετία συνεχών κερδών και αλλεπάλληλων ιστορικών υψηλών, και τις αποτιμήσεις πολλών μετοχών ομολογουμένως σε υπεραγορασμένα επίπεδα, παρά τα ισχυρά θεμελιώδη.