search icon

Αγορές

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου – Προς τα 90 δολάρια η τιμή του Brent

Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή αργού παγκοσμίως και οποιαδήποτε εξέλιξη με οικονομικό αντίκτυπο επηρεάζει και το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης

Απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση εμφανίζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ενόσω οι γεωπολιτικές εντάσεις αποκλιμακώνονται και ο αριθμός των κρουσμάτων Covid στην Κίνα αυξάνονται διαρκώς, κάτι που ασκεί πιέσεις στη διεθνή ζήτηση.  

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά 2,1% και ανέρχονται στα 83,85 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,6% και περιορίζεται στα 91,4 δολάρια ανά βαρέλι. 

Το γεγονός ότι οι δύο πύραυλοι, οι οποίοι έπεσαν το βράδυ της Τρίτης στην Πολωνία, είναι ουκρανικοί και όχι ρωσικοί, φαίνεται να οδηγεί σε αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς προς ώρας αποφεύγεται το σενάριο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, δεδομένου ότι η Πολωνία ανήκει στη Συμμαχία και ενδεχόμενο «χτύπημα» στη χώρα συνιστά casus belli.  

Την ίδια ώρα, οι ανοδικές τάσεις στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα ενισχύει τον φόβο για κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, κάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή αργού παγκοσμίως και οποιαδήποτε εξέλιξη με οικονομικό αντίκτυπο επηρεάζει και το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.   

Δεν είναι τυχαίο ότι ο OPEC έσπευσε τη Δευτέρα να υποβαθμίσει για 9η φορά (από τον Απρίλιο έως σήμερα) την εκτίμηση για την αύξηση της διεθνούς ζήτησης, επικαλούμενος τις οικονομικές προκλήσεις. Η ζήτηση, συγκεκριμένα, για φέτος θα ενισχυθεί κατά 2,55 εκατ. βαρέλια ημερησίως -ένα μέγεθος μειωμένο κατά 100.000 βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση. 

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την υποχώρηση των αποθεμάτων κατά 5,4 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα 5-11 Νοεμβρίου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 435,4 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές ανέμεναν μια ηπιότερη κάμψη κατά 440.000 βαρέλια.  

Διαβάστε επίσης

Η ένορκη κατάθεση Μαρινάκη και τα «παιδιά», οι Ιταλοί και η ΖeniΘ, η Coca Cola… ψάχνει την μπύρα και η διάσωση της Βαράγκης

ΒΙΟΛΑΝΤΑ: Ο συνοικιακός φούρνος στα Τρίκαλα που έγινε βιομηχανία – Πώς τα μπισκότα της έφθασαν στην άκρη του κόσμου (pics)

Κατάρ: Τα αρχιτεκτονικά mega-projects της Ντόχα που σε κάνουν να σαστίζεις

Exit mobile version