Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου και κατά την έναρξη του Σεπτεμβρίου, την ώρα που κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τη ζήτηση. Το δολάριο ενισχύεται και οι επενδυτές αποφεύγουν τα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο, όπως είναι τα εμπορεύματα.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κάτω από τα 90 δολ/βαρέλι, αφού χθες έκλεισε τον Αύγουστο καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση (πρόκειται για το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Απρίλιο του 2020).
Συγκεκριμένα το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του WTI υποχώρησε κατά 0,5% στα 89,09 δολ/βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του μπρεντ παράδοσης Νοεμβρίου έχασε 0,4% στα 95,22 δολ/βαρέλι.
Τους επενδυτές και τους εμπόρους απασχολούν οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών με τη Fed να δίνει το σήμα για σύσφιξη της πολιτικής. Παράλληλα, ανησυχίες προκάλεσε και η προσάραξη μεγάλου δεξαμενόπλοιου στη Διώρυγα του Σουέζ, που διέκοψε τις διελεύσεις, το οποίο ωστόσο τελικά απεγκλωβίστηκε.
Στην Κίνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, η μητρόπολη της Σιτσουάν, Τσενγκτού, μπήκε σε λόκνταουν μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.
Το πετρέλαιο έκανε βουτιά πάνω από 20% το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου. Η πτώση ανέτρεψε όλα τα κέρδη του αργού από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και ώθησε τη Σαουδική Αραβία να στείλει μήνυμα στον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του ότι θα μπορούσαν να μειώσουν την προσφορά.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 5 Σεπτεμβρίου γι να αποφασίσουν για την παραγωγή, ενώ η τεχνική επιτροπή του Οργανισμού περιόρισε το outlook για τις διεθνείς αγορές πετρελαίου για φέτος και για του χρόνου.
Επίσης, αύριο Παρασκευή συνεδριάζουν οι ΥΠΟΙΚ της G-7 με θέμα συζήτησης την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
Διαβάστε ακόμη:
ΥΠΕΝ: Εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ για την αντλησιοταμίευση Αμφιλοχίας
Ελλάκτωρ: Restart στις κατασκευές και αναπτυξιακή πορεία μετά το σχέδιο εξυγίανσης
Η G7 εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην αγορά ρωσικού πετρελαίου