search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Ρίχνει το «φράγμα» των 880 μονάδων – Άνοδος σε Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (upd)

Ο Γενικός Δείκτης «πολιορκεί» τις 880 μονάδες - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα του α' τριμήνου - Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές στον απόηχο της Fed

(upd) Προσπάθεια να διασπάσει τις αντιστάσεις των 880 μονάδων καταβάλλει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκει επιλεγμένα στηρίγματα σε τράπεζες και blue chips, με τις μετοχές των Eurobank – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να είναι οι απόλυτες «πρωταγωνίστριες». Τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αναμφίβολα, αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της αγοράς, η οποία πορεύεται με αργά βήματα προς το υψηλότερο επίπεδο του Μαΐου. Ωστόσο, όπως έχουμε προαναφέρει, κάθε ανοδική κίνηση εξακολουθεί να «γεννά» ευκαιρίες για πωλήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση κατά 1,13% και διαμορφώνεται στις 883,28 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (873,37 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 876,33 έως 884,15 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 47 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να «σέρνει» τον χορό της ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ενισχύεται στο +2,28% και τις 598,02 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται εύλογα στη Eurobank, η οποία κερδίζει σχεδόν 4% και επιστρέφει στο 1 ευρώ, χάρη στα κέρδη 305 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο αλλά και στη δέσμευση για διανομή μερίσματος το 2022. Στο +2% ακολουθεί η μετοχή της Alpha Bank, η οποία το απόγευμα θα δημοσιεύσει τα πρώτα μεγέθη του έτους. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται κατά 3,3%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει μικρά κέρδη 0,6%. Πιο αναλυτικά:

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,36% και 2.134 μονάδες), η προσοχή εστιάζει στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία εκτινάσσεται στο +4,5% και τα 9,9 ευρώ, μετά τα πακέτα αξίας 3,7 εκατ. ευρώ που «πέρασαν» στη θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή. Η τελευταία, μάλιστα, ενισχύεται στο +1% και τα 17,9 ευρώ, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Παράλληλα, οι μετοχές των ΔΕΗ και Aegean βρίσκονται στο +1% και στο +2%, αντίστοιχα, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Κατά τουλάχιστον 1% αυξάνονται, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, Lamda Development, Tιτάνα και ΟΠΑΠ. Η μετοχή του ΟΤΕ, δε, κερδίζει 1,2% και σε συνδυασμό με την υποχώρηση της Coca – Cola (-0,44%), επανέρχεται στην 1η θέση σε όρους κεφαλαιοποίησης. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,47% και 1.417 μονάδες), η μετοχή της Entersoft ξεχωρίζει στο +2,8% και τα 4,69 ευρώ, μετά την απόκτηση του 75% της BIT Software Romania. Η μετοχή της Reds, παράλληλα, ενισχύεται κατά σχεδόν 3%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Μικρή βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα 

Η Λεωφόρος Αθηνών επιχειρεί να δώσει συνέχεια στη διήμερη ανοδική αντίδραση, με την ελληνική αγορά να βρίσκει στηρίγματα σε επιλεγμένες μετοχές. Στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών «φιγουράρουν» όσες εισηγμένες δημοσιεύουν τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία μέχρι στιγμής αποδεικνύονται αρκετά εύρωστα, κόντρα στο κλίμα αβεβαιότητας. 

Οι τράπεζες, αναμφίβολα, συνιστούν το «δυνατό χαρτί», με τη Eurobank να δημοσιεύει κέρδη 305 εκατ. ευρώ και να επαναλαμβάνει την πρόβλεψη για διανομή μερίσματος στα τέλη του 2022. Σήμερα είναι η σειρά της Alpha Bank να ανακοινώσει τα μεγέθη του α’ τριμήνου, ενώ το ίδιο θα πράξουν και οι ΔΕΗ – Aegean.  

Στο εν μέρει θετικό κλίμα συμβάλλουν και τα πρακτικά της Federal Reserve από την τελευταία συνεδρίαση, τα οποία υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σε «φουλ» επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, διατηρώντας τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων έως τις 50 μονάδες βάσης.  

Αυτή η δήλωση, όπως είναι εύλογα, συμβάλλει στη μερική άρση του κλίματος αβεβαιότητας και μεταβλητότητας που επικρατούσε επί σειρά εβδομάδων στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι κίνδυνοι παραμονεύουν, με τις γεωπολιτικές ανησυχίες και τον υψηλό πληθωρισμό να υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (886 μονάδες), έχοντας ως βασικό στήριγμα τις 850 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις δε, συναντώνται αρχικά στις 880 μονάδες και μετέπειτα στις 900 μονάδες. 

H εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,19% και τις 435 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,37%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,36% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,10%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακή πτώση κατά 0,07%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα οριακά ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι πιέσεις στα επίπεδα της προσφοράς (προς ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία) διατηρούν την τιμή άνω των 110 δολαρίων. Έτσι, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,37% και τα 110,74 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,21% και τα 114,27 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 1.845 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Το τζαρτζάρισμα με τον Ερντογάν, τα σπίτια της Μυκόνου, ο Βλαστός και οι δύο Έλληνες του Νταβός

Οικογένεια Τίγκα: Οι κόντρες, οι κατασχέσεις και τo ακίνητο – τρόπαιο στο Λαγονήσι που πήρε ο Προκοπίου (pics)

Ρέι Ντάλιο: «Cash is trash», υποστηρίζει ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου

Exit mobile version