Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εμφανίζει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα καταφέρουν να βρουν τρόπο να συνεχίσουν να πληρώνουν τα ρωσικά συμβόλαια προμήθειας χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ υποχωρούν έως και 3,9% και διαμορφώνονται κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα (97 ευρώ), δίνοντας συνέχεια στο -7,2% της Πέμπτης. Άλλωστε, μέσα στον Απρίλιο, η τιμή του αερίου έχει περιοριστεί κατά τουλάχιστον 20%.
Η αυστριακή εταιρεία OMV εκτιμά ότι οι ρωσικές ροές προς την Ευρώπη θα συνεχιστούν κανονικά, μην απειλώντας την ενεργειακή επάρκεια της ηπείρου, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. αναμένεται να βρουν λύση για τις πληρωμές σε ρούβλι, χωρίς να παραβιάζονται οι επιβληθείσες κυρώσεις στη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται ότι το όλον ζήτημα προέκυψε μετά την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν οι πληρωμές των συμβολαίων να γίνονται σε ρωσικό νόμισμα και όχι σε ευρώ, κάτι που -σύμφωνα με τις Βρυξέλλες- αντίκειται στα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, το Κρεμλίνο έσπευσε να κόψει (προς παραδειγματισμό) τις ροές προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, δύο χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με την απαίτηση του «Τσάρου».
Η λύση που προωθείται σ’ αυτόν τον ενεργειακό γρίφο είναι η εξής: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό στη ρωσική Gazprombank JSC και καταβάλλουν τα χρήματα των συμβολαίων σε ευρώ. Κατόπιν, η τράπεζα μετατρέπει αυτόματα τα ευρώ σε ρούβλια.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, και ικανοποιείται το αίτημα του Πούτιν χωρίς να διασαλεύονται οι ροές προς την Ευρώπη, και δεν παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Πέραν των παραπάνω, στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου συμβάλλει και η μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να επανέλθουν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, οι ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εξακολουθούν να αυξάνονται, ενισχύοντας τα ενεργειακά αποθέματα της Γηραιάς Ηπείρου και αναπληρώνοντας ένα μέρος των ρωσικών προμηθειών. Ας σημειωθεί ότι από τη Ρωσία προέρχεται περίπου το 40% των εισαγωγών αερίου της Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης:
«Πολεμικό» πληθωρισμό για Ελλάδα και Ευρώπη ανακοινώνει η Eurostat