search icon

Αγορές

Συνεχίζεται η πτώση για το πετρέλαιο – Προς τα 100 δολάρια η τιμή του αργού

Η πτώση αντανακλά τις νεότερες τάσεις στις διεθνείς αγορές, ενόσω οι επενδυτές αποστρέφονται τα υψηλότερα ρίσκου assets, όπως το πετρέλαιο

Κατά τουλάχιστον 1% υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου, ο κίνδυνος της ύφεσης, αλλά και η προοπτική ενός ηπιότερου ευρωπαϊκού εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI διολισθαίνουν σήμερα στο -1,5% και τα 101,46 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -1,7% και τα 104,13 δολάρια ανά βαρέλι, δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή καθοδική κίνηση, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από τον περασμένο Μάρτιο (άνω του 5%).  

Η πτώση αντανακλά τις νεότερες τάσεις στις διεθνείς αγορές, ενόσω οι επενδυτές αποστρέφονται τα υψηλότερα ρίσκου assets, όπως το πετρέλαιο, ως απόρροια του κινδύνου επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της προοπτικής των υψηλότερων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. 

Δεν είναι τυχαίο ότι, μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, το δολάριο βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 20 ετών, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.  

«Τα lockdowns στην Κίνα, η αύξηση των επιτοκίων και ο κίνδυνος ύφεσης δεν βοηθούν τα υψηλότερου ρίσκου επενδυτικά προϊόντα» τονίζει στο CNBC ο Γουόρεν Πάτερσον, αναλυτής της ING. 

Την ίδια ώρα, η ζήτηση από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη -την κινεζική- αναμένεται να μειωθεί έτι περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών lockdowns για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που οδηγεί σε βελτίωση του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης.  

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν εξετάζει ένα αναθεωρημένο πλαίσιο κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, προσφέροντας ευελιξία και εξαιρέσεις στις εισαγωγές των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία έχουν υψηλότερη εξάρτηση από τη Ρωσία.  

Το οριστικό κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. αναμένεται έως τα τέλη της εβδομάδας, όταν και γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Ας σημειωθεί ότι πριν τον ουκρανικό πόλεμο, η Ρωσία εξήγαγε περίπου 7,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως.  

Διαβάστε επίσης

Τα μέτρα τσιμπάνε, ο ανασχηματισμός παίζεται, το ΤΑΙΠΕΔ ξανακοιτάει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και ο Κυπριώτης βαδίζει το τελευταίο μίλι

Η βίλα στην Εκάλη με την τιμή- πρόκληση 1,2 χιλ. ευρώ το τετραγωνικό – Το παρασκήνιο και ο νέος πλειστηριασμός

Πάνω από ένα τρισ. δολάρια έχασαν μέσα σε 3 ημέρες οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street

Exit mobile version