(Upd 13:53) Απώλειες 9% σημειώνει αυτή την ώρα το αμερικανικό αργό, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες 25%, λόγω των συνεχιζόμενων φόβων ότι συσσωρεύεται με ταχείς ρυθμούς το παγκόσμιο στοκ.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχωρεί κατά 9% ή 1,15 δολ. λίγο πάνω από τα 11 δολ/βαρέλι.
Το αργό διεθνούς προέλευσης μπρεντ αντιθέτως ενισχύεται κατά 1,95% ή 0,39 δολ. στα 20,38 δολ/βαρέλι ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατω από τα 20 δολ.
Τη χθεσινή «μαύρη» Δευτέρα για τις αγορές πετρελαίου το WTI υποχώρησε κατά 24,56% ή 4,16 δολ. στα 12,78 δολ/βαρέλι, ενώ το μπρεντ έχασε 6,76% στα 19,99 δολ/βαρέλι. Σε σύνολο εννέα εβδομάδων τα δύο συμβόλαια έκλεισαν με πτώση τις 8 εβδομάδες.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξανεμίσει το 1/3 της ζήτησης για πετρέλαιο, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, γεγονός που οδήγησε τις τιμές σε ιστορικά χαμηλά.
«Το συμβόλαιο του Ιουνίου υποχωρεί λόγω του ότι τα επίπεδα ζήτησης είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα παραγωγής καθώς και λόγω των περιορισμένων επιλογών αποθήκευσης του στοκ», αναφέρει ο Reid Morrison της PwC, μιλώντας στο CNBC. «Θα υπάρξει μεγάλη αστάθεια στις αγορές καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από τα lockdowns και επιστρέφουν στην κανονικότητα».
Οι τιμές έπεσαν τόσο πολύ τη Δευτέρα και λόγω της ανακοίνωσης του Ταμείου Πετρελαίου των ΗΠΑ (USO) ότι θα πουλήσει όλα τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου, προς όφελος άλλων πιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων.
Καθώς η ζήτηση μειώνεται όλο και περισσότεροι παραγωγοί ανακοίνωσαν περικοπές παραγωγής. Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν θα είναι αρκετά γρήγορο για να καταπολεμήσει την άνευ προηγουμένου πτώση της ζήτησης από την πανδημία.
Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο OPEC και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν μείωση ρεκόρ παραγωγής έως 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αρχής γενομένης από την Παρασκευή, ενώ η Exxon και η Chevron είναι μεταξύ των εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ που έχουν μειώσει τις δραστηριότητές τους.
Σημειώνεται ότι το WTI και το μπρεντ πάνε ολοταχώς προς τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα απωλειών για πρώτη φορά από το 2017.
Έκρηξη στη ναυλαγορά δεξαμενοπλοίων
Οι δραματικές απώλειες που σημειώνονται στο πετρέλαιο συμπαρασύρουν και τις τιμές της βενζίνης, καθώς έχει μειωθεί σε τεράστιο ποσοστό η κίνηση αυτοκινήτων αλλά και αεροπλάνων εξαιτίας του lockdown, με αποτέλεσμα να οδηγούνται τα διυλιστήρια στην αποθήκευση και diesel, καυσίμων για αεροπλάνα εκτός από πετρέλαιο. Οπότε εκτινάχθηκε η ναυλαγορά των clean δεξαμενόπλοιων. Διαβάστε περισσότερα εδώ