search icon

Αγορές

Επιστρέφουν τα εμπόδια στο Χρηματιστήριο – Επιφυλακτικές κινήσεις στο ταμπλό, «φρένο» στο αρνητικό σερί του ΟΤΕ (upd)

Η επιφυλακτικότητα επιστρέφει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να χάνουν τα ενδοσυνεδριακά κέρδη - Ποια blue chips ξεχωρίζουν - Προσπάθεια του ΟΤΕ να ανακόψει το αρνητικό σερί - Σήμερα η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russel, η τριπλή λήξη στα παράγωγα και ο χρησμός του Moody's - Άλεξ Πιβοβάρσκι (EBRD): Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο πρέπει να επιστρέψει στο κλαμπ των «ανεπτυγμένων»

(last update 15.10) Με πολλαπλά προσκόμματα συνεχίζεται η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, εν μέσω της αδύναμης ψυχολογίας στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε, η επιφυλακτικότητα παραμένει παρούσα, κάτι απολύτως λογικό αν λάβουμε υπόψη τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Credit Suisse.

Τα εταιρικά αποτελέσματα, σε κάθε περίπτωση, προσπαθούν να παράσχουν ορισμένα στηρίγματα, ενώ η προσοχή εστιάζει τόσο στο rebalancing των δεικτών του FTSE Russel, όσο και στην τριπλή λήξη στην αγορά των παραγώγων, η οποία συνέδραμε στην αύξηση του συναλλαγματικού όγκου. Το βράδυ, δε, περιμένουμε και τον χρησμό του Moody’s.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες εξακολουθούν να εμφανίζουν σημάδια μεταβλητότητας με την Eurobank να ενισχύεται κατά 2% και την Πειραιώς να χάνει 1,5%. Στα υπόλοιπα blue chips, ο ΟΤΕ προσπαθεί να ανακόψει το 11ήμερο πτωτικό σερί, ενώ θετικά πρόσημα παρατηρούνται και στις Jumbo, ΟΠΑΠ, Titan, Lamda, ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα, απώλειες παρατηρούνται σε Motor Oil, Aegean, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Πιο αναλυτικά, αφήνοντας πίσω τα πρωινά κέρδη, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,19% και διαμορφώνεται στις 1.030,10 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.031,91 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 16 μονάδες (από 1.029,14 μονάδες έως 1.045,72 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 71,1 εκατομμύρια ευρώ.

Στο σύνολο της εβδομάδας, η ελληνική αγορά «πληρώνει» τις βαριές απώλειες της Τετάρτης (-4,55%), με αποτέλεσμα να χάνει περίπου 2,5% και να συμπληρώνει το δεύτερο διαδοχικό αρνητικό πενθήμερο.

Μεταβλητότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης αδυνατεί να δώσει συνέχεια στην χθεσινή αντίδραση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο –0,01% και τις 769 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, μάλιστα, οι απώλειες ξεπερνούν το 2% (χωρίς να υπολογίζεται η σημερινή μεταβολή), μετά το -8,44% της Τετάρτης.

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, ενδεικτικά, υποχωρεί κατά 1,5% και πέφτει κάτω του ορίου του 1,9 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο -1% και τα 4,65 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank χάνει 0,9% και περιορίζεται στο όριο τoυ 1,11 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να κινείται αντίρροπα στο +2% και το 1,26 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Jumbo, OTE, ΟΠΑΠ και Titan στο επίκεντρο

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,47% και 2.517 μονάδες), η μετοχή της Jumbo κάνει άλμα στο +2,7% και τα 21,5 ευρώ, κινούμενη προς νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η μετοχή του ΟΠΑΠ, παράλληλα, διευρύνεται στο +2,4% και τα 14,9 ευρώ χάρη στο αισιόδοξο μήνυμα της διοίκησης, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται στο +2,1% και τα 12,9 ευρώ, σε μια προσπάθεια ανακοπής του 11ήμερου πτωτικού σερί. Κέρδη 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές της Lamda Development. Ελεγχόμενες πιέσεις, αντίθετα, ασκούνται στις Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και Motor Oil. Η μετοχή του Titan, δε, περιορίζεται κατά 0,5%, παρά το γεγονός ότι από το απόγευμα θα βρίσκεται στον δείκτη FTSE All World.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,22% και 1.486 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,1% και τα 3,5 ευρώ, με τις Epsilon και Πλαστικά Θράκης να χάνουν τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, ΑΒΑΞ, Premia και ΕΧΑΕ κερδίζουν περίπου 1%. Η μετοχή της Attica Bank, από την πλευρά της, περιορίζεται στο -7,3% και τα 11,3 ευρώ, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 71,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

Η εξάρτηση της Αθήνας   

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως έχουν καταδείξει όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, εξακολουθεί να είναι έρμαιο των διεθνών εξελίξεων, καθώς το τι μέλλει γενέσθαι στην Credit Suisse διαμορφώνει -σχεδόν στον απόλυτο βαθμό- την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Η πρόσφατη εξασφάλιση ρευστότητας έως 50 δισ. φράγκων από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB), φαίνεται ότι παρέχει ορισμένες πολύτιμες «ανάσες», συμβάλλοντας στην πρόσκαιρη άμβλυνση των ανησυχιών για την εμβληματική τράπεζα. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος της κατάρρευσης παραμένει στο επίκεντρο, με αποτέλεσμα να ανησυχία να είναι πανταχού παρούσα.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το τραπεζικό σύστημα πρόλαβε στο… παρά πέντε την χρεοκοπία της First Rebublic Bank, η οποία θα ερχόταν μόλις λίγες ημέρες μετά την «τραγωδία» των Silicon Valley Bank, Silvergate και Signature Bank.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι νομισματικές αρχές αύξησαν τα επιτόκια κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να ταλανίζει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ωστόσο, η τρέχουσα τραπεζική αναστάτωση, η οποία κορυφώνεται με την υπόθεση της ευάλωτης Credit Suisse, δημιουργεί… δεύτερες «σκέψεις» στην Φρανκφούρτη ως προς το τελικό ύψος των επιτοκίων. Έτσι, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να ακολουθήσουν ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων (κάτω των 50 μ.β.), προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην προκληθεί ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων. Μάλιστα, οι traders βλέπουν πλέον ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης στο 3,2% (επιτόκιο καταθέσεων) έναντι της εκτίμησης για 4,2%, η οποία είχε διατυπωθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Η προσοχή των αναλυτών εστιάζει και στην αποψινή ετυμηγορία του οίκου Moody’s, ο οποίος αυτήν την στιγμή δίνει στην Ελλάδα αξιολόγηση «Ba3», δηλαδή τρία «σκαλιά» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας και δύο «σκαλιά» κάτω της αξιολόγησης των υπόλοιπων επενδυτικών οίκων (S&P, Fitch, DBRS). Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια πιθανή αναβάθμιση, ώστε να κλείσει η «ψαλίδα».

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει αξιοσημείωτες απώλειες στο -1,10% και τις 436 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,27%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,99%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,43% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,42%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones παρουσιάζει κάμψη άνω των 200 μονάδων, εν μέσω των ανησυχιών για τη First Republic Bank.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίουοι τιμές παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -2,12% και τα 66,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -2,13% και τα 73,1 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +1,61% και τα 1.954 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε ακόμα

Οι «γαλάζιες καρδερίνες», ο Βαρουφάκης φουσκώνει, ο Πολάκης κόβει – Πώς η ΔΕΗ μπερδεύεται με τον ΟΤΕ, ο Κόπυ και τα καλώδια

Ολα όσα κάνουν το Petrus ένα εμβληματικό, “διαστημικό” κρασί με “αστρονομική” τιμή

Γουόρεν Μπάφετ: «Πρέπει να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι είναι προσεκτικοί» – Επένδυσε $500 εκατ. μέσα στην κρίση

Exit mobile version