Κόντρα στην πτωτική τάση των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να απορροφήσει τις εισαγόμενες πιέσεις (ως απόρροια της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία) και να «κοιτάξει» προς τις 930 μονάδες, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τη συνεχιζόμενη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και τα επιλεγμένα στηρίγματα σε Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, Jumbo και Εθνική.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο κατά 0,81% και ενισχύθηκε στις 926,41 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (918,96 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες (από 916,32 έως 927,94 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να καθορίζεται στα 101 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος προσπάθησε να δώσει ρυθμό στην αγορά, αν και τελικά η ανοδική κίνηση περιορίστηκε στο +0,75% και τις 645,83 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ξεχώρισε στο +4,2% και ανέκτησε τα 3,8 ευρώ (τζίρος 15 εκατ. ευρώ), χάρη στις προσδοκίες εισόδου στον MSCI Greece. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank έμεινε αμετάβλητη στο 1,02 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε στο -0,6% και το 1,07 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, τέλος, απώλεσε σχεδόν 1,5%. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -0,60% 1,075 ευρώ
- Eurobank +0,05% 1,022 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +4,17% 3,82 ευρώ
- Πειραιώς-1,47% 1,34 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,71% και 2.243 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos μαγνήτισε το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς ενισχύθηκε δυναμικά στο +5,9% και τα 17,6 ευρώ (τζίρος 28 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Κατά 5,5 αυξήθηκε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βρέθηκε μία ανάσα από τα 18 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για την πώληση ενός μεγάλου μεριδίου μετοχών. Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ακολούθησε στο +3%, λαμβάνοντας ώθηση από τη θυγατρική της, ενώ η μετοχή της Jumbo συμπλήρωσε το ανοδικό καρέ (συμπεριλαμβανομένης της ΕΤΕ), κερδίζοντας 5,2%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΔΕΗ – Motor Oil έχασαν τουλάχιστον 2%, ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ υποχώρησε στο -1,9% και τα 2,2 ευρώ. Πτώση κατά 1,6% σημείωσαν και οι μετοχές των Quest, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,23% και 1.549 μονάδες), η μετοχή της Πλαστικά Θράκης συνέχισε την καθοδική πορεία, υποχωρώντας στο -5,6% και τα 5,2 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Πλαίσιο ενισχύθηκε στο +4,5% και τα 3,9 ευρώ, χάρη στα θετικά μεγέθη του 2021. Συνολικά στο χρηματιστηριακό, 46 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 62 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.
Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο
- Mytilineos +5,9% 28 εκατ. ευρώ
- ΕΤΕ +4,17% 15,4 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ -0,28% 9,2 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ -1,6% 7,3 εκατ. ευρώ
- Alpha -0,6% 7,7 εκατ. ευρώ
- Τέρνα Ενεργειακή +5,46% 5,2 εκατ. ευρώ
6ο ανοδικό κλείσιμο στο τελευταίο 7ήμερο
Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά από τέσσερις συνεχόμενες αργίες, κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις εισαγόμενες πιέσεις από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και να κινηθεί σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα -χωρίς βέβαια να εντυπωσιάσει. Επρόκειτο, μάλιστα, για το έκτο ανοδικό κλείσιμο κατά τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, κάτι που υποδηλώνει τη θετική βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.
Τα εταιρικά αποτελέσματα συνέχισαν να παράσχουν επιλεγμένα στηρίγματα, με τη διοίκηση της Πλαίσιο να ανακοινώνει εντυπωσιακά μεγέθη για το 2021. Εξίσου σημαντικά ήταν και τα «καύσιμα» από μεμονωμένους τίτλους του FTSE Large Cap, όπως για παράδειγμα των Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, Jumbo και Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες σήκωσαν και το μεγαλύτερο αγοραστικό βάρος.
Ωστόσο, το ανοδικό περιθώριο της αγοράς παραμένει περιορισμένο, κάτι που αποτυπώνεται στη συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων. Η εκ νέου κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τις γεωπολιτικές ανησυχίες, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να θεωρούν απίθανο το σενάριο της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.
Την ίδια ώρα, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του έρχεται να υπονομεύσει έτι περισσότερο τους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ, επαναφέροντας ταυτόχρονα το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή μιας περιόδου χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έσπευσε να τοποθετήσει στο 3,5% τον πήχη της φετινής ανάπτυξης στην Ελλάδα, με τον πληθωρισμό να καθορίζεται στο 4,5%, το 3ο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Το ΙΟΒΕ, από την πλευρά του, εκτίμησε στο +2,5% – +3% το βασικό σενάριο για τη φετινή μεταβολή του ΑΕΠ.
Ας σημειωθεί ότι και η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι τριήμερη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αγορά θα μείνει ανοιχτή από σήμερα έως την Πέμπτη. Τη Μεγάλη Παρασκευή και τη Δευτέρα του Πάσχα θα είναι κλειστή.
Πτώση στην Ευρώπη, άνοδος στη Wall Street
Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,1% και τις 454 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει περίπου 0,6%. Απώλειες κατά σχεδόν 2% εμφανίζει και ο FTSEI MIB στο Μιλάνο, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι μειώνεται κατά 1%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται σχεδόν αμετάβλητος στις 7.600 μονάδες. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του Dow Jones ενισχύονται κατά 260 μονάδες ή κατά 0,8%, χάρη στα θετικά εταιρικά μεγέθη.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, η τιμή των συμβολαίων WTI καταγράφει αισθητή αποκλιμάκωση, μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς υποχωρεί στο -3,8% και τα 104 δολάρια ανά βαρέλι. Κατά 3,7% μειώνεται και η τιμή των συμβολαίων Brent, η οποία καθορίζεται στα 108,9 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο -0,9% και τα 1.969 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης:
Πρόσθετα μέτρα για την ενεργειακή κρίση αν δεν ληφθούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Η «φαεινή ιδέα» του υπουργού, η ταραχή στην Εθνική Τράπεζα και οι μνηστήρες του ΟΛΘ