search icon

Αγορές

Σημαντικές απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Οδηγός στην πτώση οι τεχνολογικές μετοχές

Στα κόκκινο όλο το ταμπλό - Η χειρότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2022 για τον Stoxx 600 που έχασε το όριο των 500 μονάδων - «Βουτιά» άνω του 3% στις πετρελαϊκές τιμές και κάμψη για τον χρυσό - Χαμηλό τεσσάρων μηνών για το δολάριο - Καταιγισμός πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Η χειρότερη συνεδρίαση σε «βάθος» 16 μηνών

Deutsche Borse

To παγκόσμιο sell off με εκκίνηση την Wall Street δεν άφησε προφανώς ανεπηρέαστα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις συνέπειες που θα προκύψουν από μια αδύναμη αμερικανική οικονομία.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 2,73% πέφτοντας κάτω από το όριο των 500 μονάδων για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο, στις 497 μονάδες. Μάλιστα ήταν η χειρότερη ημερήσια επίδοση του από τον Δεκέμβριο του 2022 με τις τεχνολογικές μετοχές να συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες σχεδόν στο 6% και τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν κοντά στο 4,5%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX δέχτηκε ισχυρές πιέσεις στο -2,33% και τις 17.661 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,61% στις 7.251 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε σε ποσοστό 1,31% στις 8.174 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κάνει «βουτιά» ύψους 2,55% στις 32.018 μονάδες και τον IBEX 35 να διορθώνει σε ποσοστό 1,67% φτάνοντας τις 10.672 μονάδες.

Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από την σημαντική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ με το ρυθμό των προσλήψεων να πέφτει στις 114.000 τον Ιούλιο, ήτοι πολύ κάτω από τις αναμενόμενες 185.000. Τον Ιούνιο ο δείκτης είχε κινηθεί στις 179.000 προσλήψεις.

Παρά το γεγονός ότι η αποθέρμανση της αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού διευκολύνει τη Federal Reserve να ξεκινήσει τη νομισματική χαλάρωση, αυτό που προβλημάτισε ουσιαστικά τους επενδυτές είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θέλοντας να αποφύγει τυχόν αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων τελικά καθυστέρησε υπερβολικά να αλλάξει ρότα. Έτσι, η διαφαινόμενη πρώτη μείωση των επιτοκίων, το Σεπτέμβριο, μπορεί να έρθει αργά για να εμποδίσει μια απρόοπτη διολίσθηση της οικονομίας.

«Τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας είναι συμβατά με μια επιβράδυνση, όχι απαραιτήτως μια ύφεση. Ωστόσο τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια παραπέμπουν σε περαιτέρω αποδυνάμωση» εξήγησε στο CNBC ο Τζέφρι Ρόουτς της LPF Financial.

Οι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σε συνδυασμό με τον προβληματισμό για την πορεία του τεχνολογικού κλάδου, καθώς το ρεύμα του ΑΙ ξεφουσκώνει, έχουν ασκήσει σημαντικές πιέσεις στην αμερικανική αγορά τις τελευταίες εβδομάδες. Και το καθοδικό αυτό ρεύμα προφανώς επηρεάζει και την Ευρώπη, όπου οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο αργός και προσεκτικός ρυθμός μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να μην είναι αρκετός για να θωρακίσει τις οικονομίες της περιοχής.

Το ίδιο ισχύει και για τη βρετανική οικονομία, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε μόλις χθες στην πρώτη περικοπή των επιτοκίων μετά από τέσσερα χρόνια νομισματικής σύσφιγξης.

Το κλίμα αβεβαιότητας προφανώς δεν έχει αφήσει κανέναν κλάδο αλώβητο. Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές κατέγραψαν κάθετη πτώση άνω του 3%, παρά και την συνεχιζόμενη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 3,33% στα 76,87 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI κατρακύλησε σε ποσοστό 3,77% στα 73,43 δολάρια το βαρέλι.

Με τη διόρθωση αυτή το Brent διευρύνει τις απώλειες του κατά 4,5% για το σύνολο της εβδομάδας και το αμερικανικό αργό στο 4%.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε και ο χρυσός χάνοντας 0,64% στα 2.465 δολάρια την ουγγιά, αν και σε επίπεδο εβδομάδας το πολύτιμο μέταλλο παραμένει κερδισμένο σε ποσοστό 3,2%, καθώς τα νέα τύμπανα του πολέμου από τη Μέση Ανατολή έστρεψαν πολλούς επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα «έπιασε» χαμηλό τεσσάρων μηνών μετά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας με τον δείκτη δολαρίου να σημειώνει σημαντική πτώση 1,15% στο 103,22 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0905 με το ευρωπαϊκό νόμισμα να κερδίζει πάνω από 1%.

Διαβάστε ακόμη

Tα hot stories από τις ελληνικές τράπεζες – Τι ετοιμάζουν σε Λονδίνο και Παρίσι

Προειδοποίηση για «φούσκα» στην τεχνητή νοημοσύνη και τη Nvidia από την Elliott Management

Ευρώπη και Κίνα ανταγωνίζονται για το ρωσικό φυσικό αέριο (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version