(Upd) Το σύνολο των πρωινών κερδών, τα οποία έφθασαν έως και το +1,5%, χάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον δίνει «μάχη» για το πρόσημο και την υπεράσπιση των 900 μονάδων, κόντρα στην αρχική ώθηση από την ανοδική κίνηση σε Ευρώπη και Wall Street. Οι αγοραστές, άλλωστε, έχουν περιορίσει αισθητά το εύρος δράσης τους, με τους πωλητές να ανεβάζουν στροφές και να κερδίζουν έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές διακυμάνσεις (-0,08%) και διαμορφώνεται στις 899,60 μονάδες, χάνοντας σχεδόν μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (900,35 μονάδες) αλλά και 16 μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε -επίσης- 16 μονάδες (από 899,09 έως 915,37 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 41 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να κινείται σε θετικό έδαφος, αν και εμφανώς πιο αποδυναμωμένος σε σύγκριση με το πρωί, καθώς αυτή τη στιγμή ενισχύεται στο +0,52% και τις 626,56 μονάδες. Η μετοχή της Eurobank συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αυξάνεται στο +1,6% και φλερτάρει με το τεχνικό σημείο του 1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank σημειώνουν ανεπαίσθητα κέρδη έως 0,2%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σε οριακά αρνητικό έδαφος. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,09% 1,061 ευρώ
  • Eurobank +1,65% 0,986 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,14% 3,641 ευρώ
  • Πειραιώς +0,22% 1,343 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,13% και 2.178 μονάδες), η προσοχή εστιάζει στη μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία κατακρημνίζεται κατά -5,7% και προσεγγίζει τα στηρίγματα των 5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Jumbo υποχωρεί στο -2% και τα 14,9 ευρώ. Απώλειες κατά 1,9% παρουσιάζει και η μετοχή της Mytilineos, ενώ η μετοχή της Σαράντης ακολουθεί στο -1,4% και της Lamda Development στο -1,3%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται κατά 2,2% και τα 15,3 ευρώ, με τη μετοχή της Viohalco να κερδίζει περίπου 2%, ανακτώντας τα επίπεδα των 4 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν, τέλος, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και Coca – Cola. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,19% και 1.455 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει στο +3,7% και το 0,81 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Παπουτσάνης και Epsilon διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 3%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 60 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,4 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τετάρτη. 

Έσβησε η ώθηση εξ… Αμερικής 

Η ελληνική αγορά, στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, προσπάθησε να καρπωθεί το ευνοϊκό κλίμα στις διεθνείς αγορές, το οποίο οφείλεται στις διαβεβαιώσεις της Federal Reserve για λιγότερο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Μια δέσμευση που προκάλεσε «ανακούφιση» στις μετοχές, οι οποίες βλέπουν να αποτρέπεται (προς ώρας) μια μαζική και ογκώδης εκροή χρημάτων. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν αντίστοιχη, με τους αγοραστές να περιορίζουν αισθητά το εύρος δράσης τους.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες βράδυ, όπως και αναμενόταν, την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% στο 0,75%), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (8,5% τον Μάρτιο). Ωστόσο, κόντρα στις εκτιμήσεις για διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων (έως και 75 μ.β.), οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση απόσυρση της φθηνής και άφθονης ρευστότητας (9 τρισ. δολάρια ο τρέχων ισολογισμός της Fed), ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουλ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν επιθετικές κινήσεις και ότι κάθε απόφαση θα λαμβάνεται με βάση την πορεία των στοιχείων. 

Στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων, η Wall Street έκανε ράλι, το οποίο οδήγησε τους αμερικανικούς δείκτες σε κέρδη της τάξης του 3%. Τη σκυτάλη της ανοδικής κίνησης παρέλαβαν σήμερα το πρωί και τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία.  

Όσον αφορά την Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών, έχοντας ως βασικό στήριγμα τις 900 μονάδες και ως πρώτες αντιστάσεις τις 920 μονάδες. To ενδιαφέρον δε, σε μεγάλο βαθμό στρέφεται στις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς σήμερα κατατίθενται οι προσφορές για την αξιοποίηση της Αττικής Οδού.  

Ταυτόχρονα, τα υψηλά μερίσματα και τα θετικά οικονομικά μεγέθη στα περισσότερα βαριά (και μη) χαρτιά της αγοράς αποδεικνύουν ότι αρκετές εισηγμένες έχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους, προσφέροντας ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις, κάτι που αναμφίβολα τονώνει το αγοραστικό ενδιαφέρον -σε συνδυασμό με την επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI (σενάρια για προσθήκη ΕΤΕ, Mytilineos και ΕΛΠΕ)

Από την άλλη πλευρά, η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους δανεισμού (σε υψηλό 3ετίας) εξακολουθούν να θέτουν προσκόμματα στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δυσκολεύοντας το έργο της πειστικής ανάκαμψης προς τα υψηλά έτους (970 μονάδες).  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +1,5% και τις 448 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 2,2%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,1% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο κατά 1,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα καθοδικό άνοιγμα στη συνεδρίαση, μετά το χθεσινοβραδινό ισχυρό ράλι. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν στα επίπεδα των 110 δολαρίων, με τα συμβόλαια WTI να διαμορφώνονται στο +0,04% και τα 107,86 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια Brent να καθορίζονται στο +0,23% και τα 110,39 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κερδίζει 1,3% και ανέρχεται στα 1.893 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Η «επιστροφή» του λογαριασμού, η στήριξη στις κατασκευές, το ταμπλό για την Ελλάκτωρ και «το μυστήριο με το τίμημα του Πόρτο Καρράς» 

Μαρίνα Ραφαήλ: Πώς η Ελληνίδα κληρονόμος των Swarovski μπήκε στη λίστα «Forbes 30 under 30»

Στη δίνη των ρωσικών κυρώσεων η ελληνόκτητη ναυτιλία